Lomalla on tullut vingutettua luottokorttia. ”Nythän on loma, nautitaan siitä. Talvella voin sitten miettiä noita raha-asioita.” Mutta voi sitä tuskaa, kun ensimmäiset lomanjälkeiset luottokottilaskut tulevat postissa. Mistä rahat maksuihin revitään? Kaiken kukkuraksi juuri loman loputtua tulee lasten harrastusmaksut maksuun. Kuulostaako tutulta? Podetko taloudellista krapulaa lomasi jälkeen? Itse tein sitä usein aiemmin.

Säästä ensin, kuluta sitten

Kaikkien talousoppien mukaan sinun pitäisi säästää ensin ja vasta sitten kuluttaa. Olen tästä samaa mieltä. Olen kuitenkin tottunut käyttämään luottokorttia matkoilla. Siinä on myös muutamia taloudellisia hyötyjä. Luottokortin valuutanvaihtokurssi on huomattavasti parempi kuin esim. pankissa tai valuutanvaihtopisteessä vaihdettu käteinen. Sinun ei tarvitse kantaa mukana iso määrä rahaa, kun voit korttia käyttää. Jos kortti häivää tai varastetaan, niin se voidaan sulkea.

Elin kierteessä

Pitkään elin kierteessä. Aina joulun ja kesän jälkeen olin tuskissani rahan riittävyydestä. Maksan aina luottokorttilaskut täysimääräisinä, sillä korkoa en suostu maksamaan. Kun luotot oli maksettu, niin rahaa elämiseen ei jäänyt. Kesän jälkeen taistelin, että sain kurottua taloutemme tasapainoon. Yleensä jouduimme turvautua säästettyyn puskurirahaan. Sitten tuli joulu ja sama kierre alkoi uudelleen. Puskuriin piti kajota, kun joulun ostoksia maksettiin. Tammikuussa jälleen lasten harrastukset tulivat maksuun.

Meillä on ihan hyvä taloudellinen tilanne, mutta henkisesti en ole tyytyväinen. En halunnut enää olla sellaisessa tilanteessa, että elän kortin varassa sen takia, koska ei ole käteistä. Mitä, jos tulot tippuvat?

Haluan nauttia lomista, silti säästää ja elää perusarkea. En halua tuntea rahan käytöstä tulevaa taloudellista krapulaa aina lomien jälkeen. Arjessa olen todella tarkka rahan suhteen, mutta lomilla käytämme sitä aika reippaalla kädellä.

Käänteentekevä reissu

Käänteentekevä reissu oli 2015, kun lähdimme viideksi viikoksi kiertämään Yhdysvallan länsirannikkoa. Vuonna 2008 aloitimme säästää ja korvamerkitsimme rahat nimenomaan tätä tulevaa reissua varten. Perustin rahastotilin, johon sijoitin kuukausisopimuksella rahaa. Säästimme noin 200€/kk rahastoon 7 vuoden ajan. Markkinatilanne oli hyvä, sillä kyseinen rahasto tuotti keskimäärin 10% vuodessa tänä aikana. Käytin kyseisellä matkalla edelleen luottokorttia, mutta nyt pystyin maksamaan kerralla kaikki laskut eikä mitään rästejä jäänyt. Budjettia jäi jopa seuraavaa reissua varten.

Nauti elämästä täysillä säästäen

Tajusin kuinka helpottunut olin tämän reissun jälkeen ja päätin jatkaa samaa systeemiä. Tulin juuri perjantaina takaisin 5 viikon reissulta perheeni kanssa Japanista ja Havaijilta. Japanin matkan aikana ”tankkasin” luottokorttia ylimääräisillä maksuilla. Maksoin siis etukäteen luotot. Nyt kun palasin kotiin, niin avointa saldoa ei ole. Lasten harrastusmaksut tulevat toki maksuun, mutta siihen olen nyt varautunut. Eihän ne harrastusmaksut kauheasti vuodesta toiseen. Meillä lapsilisän suuruinen summa menee käytännössä lasten harrastusmaksuihin.

Minulle on tärkeätä, että rahat on jotenkin korvamerkityt. Muuten minusta tuntuu siltä, että täytyy kokoa ajan säästää. Haluan elää nyt, mutta varautua tulevaan.

Olenkin kehittänyt systeemin, jolla meidän perhe säästää ja sijoittaa sekä pitkäaikaisiin tavoitteisiin (kuten lisäeläkkeeseen ja lapsille) että lyhytjänteisiin tavoitteisiin, kuten lomamatkat, remontti ja auto. Kaikkea ei tarvitse korvamerkitä. Me olemme korvamerkinneet seuraavasti:
•    lasten sijoitukset,
•    autorahasto,
•    matkarahasto,
•    osinko-osakkeet, jotka ovat pikkumatkoja varten ja lisäksi
•    eläkesäästöt, jotka ovat meillä sijoitusasunnot

Haluan nauttia ihanista reissuista, mutta olla kokematta matkan maksamattomien kulujen aiheuttamaa taloudellista krapulaa. Helpota taloudellista paluutasi arkeen.

Share This