Kävin opiskeluaikana osa-aikatöissä. Aloitin lentokentällä Stockmannilla, siitä siirryin Japaniin työharjoitteluun jonka jälkeen päädyin Soneralle kesätöihin ja osa-aikatöihin vuonna 1999. Elettiin IT-huumaa. Uutisissa kerrottiin, miten pörssianteihin jonotettuun tuntitolkulla. Taksikuskitkin puhuivat osakesijoittamisesta. Teekkarina olin täysin mukana IT-huumassa. Osakesijoittamista piti kokeilla ja sijoitin kaikki ylimääräiset rahani teknologiayhtiöihin, kuten Nokiaan ja Soneraan. Olinhan, minä Soneralla osa-aikatöissä.

IT-huuman imussa

Muistan hyvin, kun työpaikallani jännitettiin Saksan UMTS-huutokaupan tulosta syksyllä 2000. Sonera sai Saksan luvan, joka maksoi firmalle 21,4 miljardia markkaa. Pian tuon jälkeen määräaikaista työsuhdettani ei jatkettu ja moni muukin joutui jättämään työpaikkansa yrityksen huonon taloudellisen tilanteen takia. Saksan UMTS-lupa oli vienyt Soneran konkurssin partaalle. Tilannetta ei helpottanut sitä, että samoihin aikoihin olivat pörssikurssit lähteneet syöksyyn: IT-kupla puhkesi 2000-luvun alkuvuosina.

Sijoitukseni Sonerassa ja Nokiassa olivat nousseet aikaisempina vuosina hurjasti. Soneran huippu oli päälle 60 euroa ja syöksyn pohjalla oltiin alle 2 euroa. Muistan, että työkaverini Soneralla kertoi, että neljässä eurossa se on niin halpa, että kannattaa ostaa. Niinhän minä tein, ostin neljässä eurossa, jonka jälkeen kurssi hetkellisesti nousi ennen kuin se puolittui.

Silloin ei paljoa naurattanut. Nyt olen kuitenkin tyytyväinen näihin kokemuksiini ja oppeihin, joita sain parikymppisenä. Ajattele, jos olisin toiminut samalla tavalla tässä vaiheessa. Summat, mitä minulla oli opiskeluaikoina käytössäni, olivat pieniä. Minulla ei ollut lainoja tai muita velvollisuuksia, kuin itsestäni huolehtiminen. Perheellisenä kuluja ja vastuuta on enemmän. Samanlaisia riskejä ei voi enää ottaa kuin mitä silloin pystyi.

Mitä olisin tehnyt toisin opiskelijana

Silloin en myöskään tajunnut, että olisin voinut opiskella sijoittamista. En ymmärtänyt korkoa korolle periaatteesta. Toki koron ymmärsin, mutta en miten pitkällä tähtäimellä korkoa korolle kiihdyttää pääoman kerryttämistä.

Kantapään kautta opitut asiat toki jäävät hyvin mieleen. Toisaalta, pitääkö kaikkea kantapään kautta oppia? Kantapään oppiminen on myös kallista, jos tavoitteena on taloudellinen riippumattomuus. Sillä aika on rahaa ja typerillä virheillä saatamme tuhlata paljon kallisarvoista aikaamme. Toisaalta, vielä kalliimpaa voi olla jäädä pois junasta. Tekemällä oppii, joten päätä lähteä pienellä summalla liikkeelle ja opiskele tekemisen ohella. Sitä varten monessa ammatissa on työharjoittelu pakollista. Tekemällä oppii parhaiten!

******

Share This