Olen aina toivonut, että liikunta olisi osa omaa arkeani – päivittäinen tapa. Haluaisin, että minulla olisi sellainen tapa, että itseäni alkaisi ahdistamaan, jos en pääse liikkumaan. Tiedän, että sellaisia ihmisiä on olemassa. Tiedän myös, että pitäisi liikkua, sillä siitä tulee parempi olo. Kun liikunnasta tulee tapa, niin silloin sitä tekee myös helpommin. Jaksaa paremmin ja voi paremmin. Liikkeelle lähteminen on kuitenkin vaan niin vaikeata… Onko sinulla samanlaisia ajatuksia säästämisessä ja sijoittamisessa? Oma talous pitäisi saada haltuun, mutta jotenkin se tuntuu niin vaikealta. Mistä pitäisi aloittaa? Tiedät periaatteessa, mitä sinun pitää tehdä, mutta et vaan saa sitä aikaiseksi. No hätä, tämä on ihan normaalia. On aina vaikeata ottaa uusi tapa käytäntöön, se kuuluu ihmisen luonteeseen. 

Olen pitkään pohtinut tätä liikunta-asiaa. Juoksin kolme vuotta sitten maratonin. Ilman treenejä en sitä tehnyt. Asia lähti liikkeelle heitosta. Vietimme uutta vuotta ja puhuimme uuden vuoden tavoitteista. Siinä vaiheessa kerroin paljon urheilevalle ystävälleni, että olin aloittanut juoksuharrastuksen. Olinhan minä käynyt pari kertaa lenkillä syksyn aikana. Hän innostui aisasta ja halusi auttaa minua. Kävin hänen kanssa muutaman treenin ja jaoin omat treenit aina hänelle mobiiliapin kautta. Hän aina tsemppasi, kun olin käynyt lenkillä.

Innostuksesta allikkoon

Lisäksi olin vähän aiemmin palkannut itselleni personal trainerin kuntosalilla. Aikaisemmin olin sanonut hänelle tavoitteekseni, että haluan ”kiinteytyä ja vähän pudottaa painoa”. Kun olin kertonut ystävälleni tästä uudesta harrastuksestani, niin päätin kertoa asiasta myös valmentajalleni. Siinä vaiheessa päätin tavoitteekseni Helsinki City Run -juoksun, joka on puolimaratoni. Valmentajani oli selkeästi myös innoissaan tavoitteestani ja hän suunnitteli treenini tukeakseen tätä tavoitetta. Juoksin toukokuussa puolikkaan maratonin. Juoksu meni hyvin ja juoksin ennätyksellistä vauhtia, keskinopeus oli vähän vajaa 10 km/h. Silloin päätin, että kyllähän kokonainenkin pitää juosta. Näin treenit jatkuivat ja pääsin hyvään kuntoon. Painokin tippui huomaamatta.

Maratonin juoksemin olikin sitten hieman rankempi etappi. Jaksoin juosta koko matkan ja tein sen alle viidessä tunnissa. Juoksun aikana kuitenkin vatsa meni sekaisin, joudun pysähtymään kesken juoksua tyhjentämään suoleni. Lenkin jälkeen oli sama homma. Yöllä heräsin kylmänhikeen. Menin vessaan ja kaaduin sinne, enkä päässyt ylös. Huusin ja herätin mieheni apuun, jotta hän talutti minun takaisin sänkyyn. Onneksi lepo auttoi ja toivuin. Säikähdin tästä aika paljon ja liikunta jäi tauolle.

Miten asiasta saadaan tapa

Minulla oli aluksi hyvä kokemus liikunnassa, sitten vedin yli, mikä vaikutti siihen, että lopetin liikkumisen totaalisesti. Säästämisessä voi käydä vähän samalla tavalla. Luet jonkun kirjoituksen ja päätät, että nyt aiot maksaa luottovelat hinnalla millä hyvällä. Alku menee hyvin, mutta vedät itsesi niin tiukalle, että joudut taas turvautumaan lainaan, kun joku yllättävä kulu ilmaantuu kuin tyhjästä. Sitten masennut, eihän tästä tule yhtään mitään.

Miten saisin oman liikuntaharrastuksen tavaksi? Olen parhaiten onnistunut silloin, kun minulla on ollut valmentaja apunani. Päätin siis lähteä liikuntaleirille. Kirjoitan tätä kirjoitusta Lounaisranskassa The Happy Hamlet -nimisellä Superkunto-retriitillä. Retriitin vetäjänä toimii kannustava Sari Saarelainen, joka on menestynyt pyröräilyurassaan ja tähtää seuraaviin olympialaisiin. Esimerksiki eilen pohdimme oman kunnon nykytilaa ja omia tavoitteita. Minkälainen kuntoni on nyt ja mikä olisi täydellinen kunto? Näitä samoja asioita voi pohtia myös omassa taloudessa. Mikä on oma taloudellinen tällä hetkellä (tulo ja  menot & varata ja velat). Sitten kannattaa miettiä, mikä on täydellinen taloudellinen tilanne. Mitkä ovat sinun taloudelliset tavoitteesi?

Luo rutiineja

Olemme joka aamu aloittaneet päivän lyhyellä puolen tunnin kävelylenkillä. Se on tuntunut tosi mukavalta ja päivä on lähtenyt hyvin käyntiin. Kaiken lisäksi seon tuntunut helpolta. Kyllähän tämän osaan tehdä itsekin. Olenkin päättänyt ottaa tämän käytännön omiin aamurutiineihin, kun palaan Suomeen. Etenkin näin kesää vasten, se on aika mukavaa lähteä lenkille. Jos nyt saan tämän tavan istutettua, niin on helpompi lähtee ulos syksyn viimassakin. Omassa taloudessa voi ajatella, että aina palkkapäivänä laitat pienen siivun säästöön (tai sijoituksiin, jos puskuriraha on jo kunnossa). Voit aloittaa todella pienellä summalla. Tee siistä tapa. Säästä aina pieni summa kaikista tuloistasi ensimmäiseksi. 

Kriisien kautta mennään eteenpäin

Minulla on tällä hetkellä vahva syy, miksi haluan panostaa omaan terveyteeni. Olen vähän yli 40 vuotias ja minulle todettiin muutaman viikko sitten lievä nivelrikko lonkassani. En voi enää harrastaa juoksua. Olen surrut tätä asiaa pari viikkoa. Olisin mahdollisesti voinut ennalta ehkäistä tämän. Miksi pitää aina kokea tragedian, ennen kuin tilanne muuttuu?

Elämän taitekohdat ovat sekä riskejä, että mahdollisuuksia monessa asiassa, myös henkilökohtaisessa taloudessa. Olet elänyt sinkkuelämää, menet naimisiin ja teille tulee lapsi. Toisen tulot tippuvat, mutta kulutustapa säilyy ennallaan. Huomaamatta olet luottokorttikierteessä. Toisaalta lapsi herättää myös sinut. Haluat varmistaa hänelle hyvän tulevaisuuden. Haluat antaa lapsellesi hyvän esimerkin, sillä sen kautta tarttuvat hyvät tavat.

Ehkä sinulla ei ole mitään erityisiä talousvaikeuksia, mutta tiedät että rahaa ei kannata tilillä lojuttaa. Inflaatio syö sitä. Tiedät, että sinun pitäisi opetalla sijoittamista, mutta se tuntuu niin hankalalta. Ethän sinä edes ymmärrä termejä, joita talouslehdissä käytetään.

Järjestä aikaa tärkeälle asialle

Olen tämän viikon pyhittänyt kuntoiluun. Imen kaiken tiedon ja otan oppeja käytäntöön. Kolme liikuntasessiota päivässä on minulle todella paljon, mutta olen nauttinut täysillä. Huomaan jo nyt innostuksen aiheeseen ja olen alkanut suunnittelemaan omaa kuntoiluohjelmaa. Olen päättänyt lähteä pienellä liikkeelle. Uskon, että nälkä kasvaa syödessä. Aion ottaa ensimmäiseksi tavakseni 30 min aamulenkki kolmena aamuna viikossa.

Onko sinulla jokin asia elämässäsi, jota haluat viedä eteenpäin? Jos se on taloutesi, niin ole sen valtia tai valtiatar. Ota aikaa asialle – tule mukaan Raharetriittiin. Lähde opiskelemaan tai ota itsellesi valmentaja tukemaan tätä matkaa kohti taloutesi seuraavaa tasoa. Vaikka opiskelisit, palkkaisit valmentajan tai osallistuisit kurssille, niin käytännön soveltaminen on sinun vastuullasi. Pääset todennäköisesti helpommalla ja teet vähemmän virheitä, mutta työn joudut ihan itse tekemään. Minäkin joudun itse nostamaan omaa kuntoani, mutta olen kerännyt ympärilleni tuen tälle matkalle. Itse joudun kaiken tekemään, mutta en ole yksin asian kanssa. Minulla on ystäviä, jotka ovat samalla matkalla kanssani, mutta ennen kaikkea valmentaja, joka osaa ohjata minua eteenpäin oikein, jotta en riko itseäni enempää. Liikunnassa en voi olla apunasi, mutta talousaisoissa voin. Ole yhteydessä, jos kaipaat valmentajaa, sparrauskumppania tai henkilöä, joka potkii sinut liikkeelle 🙂

******
Share This