Näin keväällä yrittäjyys asia ja etenkin nuorten ja lapsiyrittäjyys on ajankohtaista, koska Nuori Yrittäjyys ry:n finaali oli nyt huhtikuussa Kampissa. Nuoret yrittäjät (9-luokkalaisista ammattikoulu- ja lukiolaisikäisiin) ovat työstäneet ohjelmassa omaa yritystään. Päätin hyödyntää tämän tilaisuuden ja lähdin tutustumaan yrityksiin esikoisemme kanssa. Jospa saisin sytytettyä pienen yrittäjyyskipinän häneen.

Yrittäjyyskasvatus ja lapsiyrittäjyys

Olen yrittänyt lapsiamme kannustaa yrittäjyyteen. Lapsiyrittäjyys konseptina kiehtoo minua todella paljon. Välillä lasten motivoiminen aiheeseen on onnistunut, mutta innokkuus on lopahtanut alta aikayksikön. Mielestäni yrittäjämäistä asennetta täytyy kasvattaa. Yrittäjyys- ja talouskasvatus kulkevat käsi kädessä, joten tässäkin mielessä, tämä on minua lähellä oleva aihe.

Itse olen toteuttanut yrittäjyyskasvatusta keskustelemalla yrittämisestä lastemme kanssa. Olen myös ehdottanut erilaisia tempauksia. Olemme esimerkiksi pitäneet ravintolapäivää ja esikoisemme perusti rusettikaupan. Yleensä lapsi ryhtyy työntekoon tai yrittämään, jos hänellä on jokin selkeä päämäärä, jota varten säästää. Tämähän pätee myös meihin aikuisiin, siksi pidän tavoitteiden asettamista erityisen tärkeänä asiana.

Mistä löytyy kipinä yrittämiseen

Esikoisemme haluaa lähteä ystävänsä perheen kanssa Espanjaan syyslomalla. Tämä luonnollisesti maksaa ja jos hän pääsee matkalle, niin tasapuolisuuden nimissä täytyy kustantaa myös muiden siskojen matkoja. Lisäksi hän oli juuri vuodenvaihteessa Intiassa kuukauden leirillä, josta hän palasi käsi murtuneena.

Kaikki maksaa, joten ensimmäinen ajatukseni tähän Espanjan matkakyselyyn, oli jyrkkä ei. Onneksi hillitsin itseni ja sanoin, että kyllä se onnistuu, jos ystävän perheelle se on ok. ”Nyt sinun täytyy miettiä, mistä saat rahat matkaan kasaan.” Hän oli ihan ihmeissään, eikö muka me vanhemmat kustanneta hänen reissua? Mistä hän muka voi saada rahat tienattua?

Ehdotin, että hänhän voisi kesälomalla tarjoutua leikkikaveriksi nuorimmille lapsille muutamaksi tunniksi helpottamaan vanhempien arkea tai hän voisi pitää ravintolapäivää, siitähän meillä on jo kokemusta. Lapsiyrittäjyys tai työnteko on yksi ratkaisu saada ylimääräistä rahaa. Vastaukseksi sain tyhjän katseen ja esiteiniasennetta. Koko idea hänen työnteosta oli vissiin todella huono hänen ilmeestä päätellen.

Se, mitä olemme tehneet ei ole virallista lapsiyrittäjyyttä. Lapsi voi ihan oikeasti perustaa yrityksen Y-tunnuksineen. Tästä pääsin keskustelemaan Rahamanian vlogipodissa ei oo totta blogin Katleena Kortesuon kanssa. Hänen tyttärensä ovat oikeasti yrittäjiä, joilla on y-tunnukset. Voit tarkemmin tutustua aiheeseen ja haastatteluun Rahamanian kanavasta.

Aina ei onnistu

Sain kutsun 19.5. Linnanmäellä pidettävään Pikkuyrittäjien finaalin tuomaristoon. Olen todella otettu tästä kunniasta ja innoissaan menossa mukaan. Taidan lisäksi ottaa omat lapset mukaan sinne, jotta he näkisivät ikäisiänsä esikuvia. Vielä en onnistunut saamaan esikoisemme aivonystyröitä liikkeelle tämän lapsiyrittäjyys asian suhteen. Eikä yrittäjyyteen luonnollisestikaan voi tai pidä pakottaa. Toivon kuitenkin, että altistamalla hänet erilaisille tilanteille, hän prosessoisi asiaa ja keksisi itse keinon tienata matkarahansa.

On tervettä, ettei lapselle kustanna kaikkea. Miten hän muuten oppii rahan arvon tai sen rajallisuuden? Haluan opettaa lapsilleni hyvien taloustaitojen lisäksi ratkaisukeskeisyyttä. Yrittäjä auttaa ja ratkaisee muiden ongelmia ja siitä hän saa palkkion. Jos tämän oivaltaa lapsena, niin uskon, että aikuisenakin pärjää hyvin. Olen tukena hänelle, kun hän sitten ilmoittaa, miten hän haluaa lähtee tienaamaan ja säästämään rahoja Espanjan matkaa varten. Kyse on valinnasta – kuinka kovasti hän haluaa päästä reissuun?

Muuta hyödyllistä:

 

Share This