Mediassa on paljon ollut puhetta, että nyt eletään lopun aikoja. Lehdissä kerrotaan, kuinka tuulipukukansa on aloittanut asuntosijoittamisen. Entä osakesijoittaminen? Kannattaako nyt sijoittaa osakkeisiin tai rahastoihin? Eletäänkö syklin huippua, vai onko nousua edelleen tulossa? Ainakin näin näyttäisi olevan, kun katsoo OMX HEX indeksin käyrää 10 vuoden ajalta.hex

Lähde: Kauppalehti

Aloitimme sijoittaa aallon huipulla

Voin kertoa omakohtaisen kokemuksen rahastosijoittamisesta. Loppuvuodesta 2007 päätimme lähteä sijoittamaan rahastoon 100 euroa kuukaudessa. Silloin elettiin nousukautta, vuosituhanteen vaihteen ITkuplan puhkeamisesta oltiin hyvin toivuttu. Tiesimme, että osakemarkkinat saattavat lähteä laskuun, mutta päätimme (silloin), että olemme mukana (markkinassa) pitkällä tähtäimellä. Silloin en tiennyt, mikä on sijoitussuunnitelma, mutta käytännössä teimme sellaisen.

Sijoitussuunnnitelmamme oli yksikertaisesti tämä:

  • Sijoitusmäärä 100€/kk
  • Sijoitusaikahorisontti +10v

Valitsimme rahaston kestävän kehityksen ja kansainvälisyyden pohjalta. Sijoitus näytti ensin polkevan paikallaan, ja kun liikettä tuli, (niin) trendi olikin alaspäin. Kurssikäyrä sen kuin laski 15 kuukauden ajan ja siinä vaiheessa käyrä näytti tältä:

Lasku jatkui ja silti jatkoimme sijoittamista

Epätoivo oli suurimmillaan alkuvuonna 2009. Rahaston arvo laskenut 40% tänä aikana. Kävimme paljon keskustelua mieheni kanssa siitä, pitäisikö rahastosäästäminen lopettaa ja myydä kyseiset osuudet.

Laskun jatkuessa jouduimme moneen otteeseen palaamaan alkuperäiseen suunnitelmaamme ja muistuttamaan itseämme, että olemme pitkällä tähtäimellä mukana tämän rahaston kohdalla. Pohdimme monesti, pitäisikö sijoittaminen pistää jäihin. Pysyimme kuitenkin suunnitelmassamme.  

Jatkoimme sitkeästi kuukausisäästämistä kurssilaskusta huolimatta. Jos katsoo historiaa taaksepäin, niin finanssikriisi alkoi vuonna 2007 ja päättyi 2009. Aloitimme siis sijoittamisen juuri ennen kriisin puhkeamista, eli aallon huipulla.

Finanssikriisi päättyi ja nousu alkoi

Finassikriisi päättyi, osakemarkkinat lähtivät nousuun ja 2009 myös rahastomme arvo lähti kehittymään suotuisasti. Meni pari vuotta ja rahaston arvo nousi 80% pohjalukemasta. Silti olimme vasta samalla tasolla kuin aloittaessamme sijoittamisen. Jatkoimme sijoittamista.  

Nyt 10 vuotta myöhemmin kyseinen rahastokäyrä näyttää tältä:

Tuo 10 vuotta sitten ollut alamäki tuntui järjettömän suurelta. No, olihan se, sillä silloin mentiin alas 40%. Toisaalta näin jälkeenpäin katsottuna notkahdus näyttäytyy aika pienenä  yllä olevassa kaaviossa, jos kokonaisuutta katsoo.

Sijoitussuunnitema pelasti sijoitukset

Jälkeenpäin olen onnellinen, että aloitin sijoittamisen juuri aallon huipulla. Mentiin alas, mutta se tarkoitti sitä, että sain myös hankittua 100 eurolla enemmän rahaston osuuksia. 100 eurolla sai enemmän vastinetta rahalle, sillä aallon pohjalla yhden rahasto-osuuden arvo oli halvempi.

Rahastosijoituksemme kokonaisarvo on tällä hetkellä yli tuplaantunut. Nyt taas pohdin pitäisikö myydä osuuksia, kun ollaan näin korkealla. Toisaalta tarkoitus on sijoittaa vajaa 10 vuotta lisää tähän rahastoon. Jatkamme vielä toistaiseksi alkuperäisessä suunnitelmassamme.

******
Share This