Haluan jakaa sinulle muutamia säästövinkkiä, jotka ovat toimineet minulla oikein hyvin. Taloudellinen hyvinvointihan lähtee siitä, että tulot ovat suuremmat kuin menot. Säästäminen on kuitenkin monelle tylsää ja sitä mielletään kituuttamisena. Ota siis nämä vinkit käyttöösi, niin taloutesi kohenee, muttei kuitenkaan hauskuuden kustannuksella ? Hallitse menojasi poistamatta elämästäsi nauttimisen.

1 Suunnittele asiat etukäteen

Olet liikenteessä, jano yllättää ja ostat juoman, koska et juonut lähtiessä etkä ottanut mukaan vesipulloa. Tämä on pieni meno, mutta tämä on oikeasti ihan turha meno, johon pystyt helposti varautumaan. Lähdette perheen kanssa pitkälle automatkalle mummollaan. Ottamalla eväät & kahvit mukaan säästyy kymmeniä euroja, kun ei tarvitse ostaa taukopaikalta kalliita kahvilan juomia tai välipaloja.

Kiinnitä huomioita ja seuraa kulujasi. Voit hyödyntää esim. tätä kuluseurantatyökaluja. Kun alat seuraamaan kulujasi, niin alat huomata kolme asiaa. Kuluissa on tarpeelliset menot, jolle et voi mitään, kuten asumiseen liittyvät menot. Toinen kategoria ovat halut, eli mihin haluat käyttää rahasi. Esimerkiksi matkustaminen, kampaaja ja vaatteet saattavat kuulua tähän kategoriaan. Haluat satsata näihin asioihin. Kolmas kategoria on ne turhat menot, esim. et jaksanut keittää aamulla kahvia, joten ostit kahvin matkalla. Sinulle tuli jano liikenteessä ja ostat vesipullon, sinulle tulee nälkä, joten ostat patukan kioskista. Toki jokainen on erilainen ja osalla nämä asiat saattavat kuulua ”halut” kategoriaan. Sekin on ihan ok, kunhan itse tiedostat asian ja ymmärrät, että silloin tämä kulutus on jostain muusta pois. Käytettävissä oleva raha on rajallista. Tässä taas suunnitelmallisuus auttaa. Jos haluat syödä ja juoda matkalla, niin voit ostaa etukäteen samat tuotteet edullisemmin isosta marketista ja ottaa mukaan liikenteeseen.

Kun suunnittelet etukäteen ja seuraat kulujasi huomaat myös, että menoista löytyy toistuvia kuluja. Tiedät hyvin, että tarvitset vessapaperia, pesujauhetta ja hammastahnaa tasaisin väliajoin. Hanki tällaiset tuotteet tarjouksesta bulkkina etukäteen. Pitkällä tähtäimellä säästät kymmeniä euroja (ellei jopa satoja). Tämän rahan voit käyttää hauskaan tai johonkin muuhun. Näin et menetä yhtään ”hauskaa” ja samalla säästät. Vältä siis heräteostoksia! Kun suunnittelet ostokset etukäteen ei tule hankittua mitään harkitsematta. Ruoan hankinta on toistuva tapahtuma, joten tässä erityisesti on hyvä suunnitella viikon ruokalistaa etukäteen.

2 Säästämisestä ja kuluttamisesta peli tai haaste

Tee säästämisestä ja kuluttamisesta peli puolisosi tai ystäväsi kanssa. Seuratkaa kulujanne, vertailkaa kuka löytää parhaat diilit tai saavuttaa tietyn säästötavoitteen ensimmäiseksi jne. Voit esimekiksi facebookissa jossain ryhmässä esittää tällaisen haasteen. Yksi hyvä ryhmä, jossa on samahenkitstä porukkaa voisi olla tämä ”Tavoitteena taloudellinen riippumattomuus”.  Tee säästämistä peli ja siitä voi tulla aika hauska kilpailu! Kun tavoite on saavutettu, niin juhlikaa sitä.

3 Hae säästöjä asumisesta

Tarkastele asumistasi kriittisesti. Kodin vaihtaminen ei ole helppoa, mutta onko maksamasi hinta sen arvoista? Kuinka paljon tilaa oikeasti tarvitset? Vaikuttaako sijainti työmatkakuluihin? Tarkastele asumista kokonaisuutena. Asuntolainassa voit myös säästää. Ohjasin juuri valmennusasiakkaan  kilpailuttamaan asuntolainansa, ja hän sai marginaalin neuvoteltua 0,35% alaspäin. Tällä yksinkertaisella neuvolla hän sai valmennuksensa moninkertaisesti takaisin puhumattakaan niistä muista pitkäaikaisista taloudellisista hyödyistä.

Oletko vuokralla? Paljonko vuokraa maksat? Vuokraemäntänä tiedän, että jos on hyvä vuokralainen ja hän uhkaa lähteä vuokrankorotuksen takia, niin en herkästi nosta vuokria.

Sinun kannattaa olla yhteydessä ennen vuokrankorotusaikaa ja kertoa, että viihdyt asunnossa ja haluaisit jatkaa, mutta olet löytänyt (vaikka ehkä et olekaan) vuokratasolta paremman asunnon, jota harkitset. Vuokraemäntänä tiedän, että mieluimmin pidän vuokratosin ennallaan tai jopa lasken hieman sitä, kun riskeeraan, että asunto seisoo tyhjänä kuukauden tai pari. Vaikka asunnon saisi heti vuokralle, niin vuokralaisen vaihto on aina vaiva ja riski. Jos vuokralainen on hyvä (=pitänyt asunnosta huolta ja maksanut vuokran aina ajallaan), niin hänestä kannattaa pitää kiinni. Olethan hyvä vuokralainen?

4 Matkakulut ovat toinen kallis erä kotitalouksilla

Erityisesti auton omistaminen, mutta myös autoedun hyödyntäminen on kallista. Auto on monelle tarpeellinen. Laske kannattaako autoetu. Autoedun verotusarvo vähennetään sinun nettotuloistasi. Jos autoetu tulee palkan päälle, niin silloin maksat ainoastaan progression tuoman veron autoedusta. Jos sinulla on täysi autoetu, et saa kilometrikorvauksia. Katso vielä bonusvinkin, milloin autoetu tai osamaksu kannattaa.

Suosittelen, että auton hankit käteisellä, niin et maksaa lainakorkoa. Säästä etukäteen rahat ja osta sellainen auto, johon sinulla on varaa. Jos olet jo hankkinut osamaksulla auton, niin sinun kannattaa lukea, miten lähdet säästämään seuraavaan autoosi tästä artikkelista.

5 Vältä heräteostoksia harkitsemalla ostosta yön ylitse

Sovi itsesi kanssa, että yli tietyn euron hintaisia ostoksia et tee hetken mielijohteesta. Onko se summa 50 euroa, 100 euroa tai jotain muuta, niin sen voit itse päättää. Harkitsemalla asiaa seuraavaan päivään saatat huomata, että et tarvitse eilistä mielihalun kohdetta. Tämä on myös hyvä tapa, jos tuntuu että ystäväsi tai puolisosi painostaa jotain hankintaa. Voit suoraan sanoa, että sinulla on sääntö, ettet osta mitään harkitsematta yön ylitse, jos hinta on tietyn verran tai enemmän.

Bonusvinkki

Perusta yritys – joku sivubisness. Se voi olla verkostomarkkinointiyritys, keikkatyöhön liittyvää toimintaa, tai miksi ei lastenhoitoa (esim. oman lapsen hoidon ohella) alueen perheille. Listassa kyseessä oli säästövinkit, joten mietit ehkä, miten nämä lisätulot liittyvät vinkkilistaan. Sivubisneksen avulla voit saada myös säästöjä erilaisista kuluista, koska voit vähentää näitä kuluja liiketoiminnastasi.

Esimerkiksi jos kirjoitat blogia, ja olet menossa tutustumaan perheesi kanssa huvipuistoon, saatat saada ilmaiset liput. Voit myös vähentää matka- ja muita kuluja, jotka liittyvät huvipuistovierailuun. Toki vierailu pitää liittyä sivubisnekseesi. Voit aina miettiä voiko kyseinen kulu liittyä liiketoimintaasi. Tätä kautta saatat saada vähennettyä kuluja, joita sinulla kuitenkin tulisi. Jos sinulla on liiketoimintaa, josta tulee tuloja, niin silloin tulosta vähentäviä kuluja voi olla järkevä ottaa, kuten leasing tai osamaksulla hankittu auto. Silloin voit vähentää autonkuluja yritystoiminnan tuloksesta. Tässä kannattaa miettiä kokonaisuutta. Älä kuitenkaan ota itsellesi turhaan kuluja vähentääksesi tulosta. Vaikka joutuisit maksamaan veroja, niin veroja maksetaan tuloksesta. Voitot ovat positiivinen asia.

Tässä listassa tuli muutamia vinkkejä, miten voit viedä talouttasi säästöjen kautta eteenpäin. Jos sinua kiinnostaa vielä tarkemmin oppia ja kehittyä oman talouden saralla, niin tule mukaan kursseille ja tapahtumiin:
to 19.4. klo 17:30-20:00 Rahamania & Timanttipesula järjestää: Vauhtistartti osakesijoittamiseen (Helsingin keskusta)

Jos taloudellinen hyvinvointi kiinnostaa, niin liity toki mukaan facebookin ryhmään ”Tavoitteena taloudellinen riippumattomuus

Rahamaniassa käsittelemme enemmän omaan talouteen liittyviä asioita. Verkkovalmennuksia ja webinaareja on lähiaikoina tulossa. Liity mukaan Rahamanian listalle, jos haluat saada tietää näistä suoraan.

Share This