Sain kutsun kertomaan esikoululaisille, mikä on sijoittaminen. Miten ihmeessä lähden kertomaan noin pienille sijoittamisesta? Ajattelin, että eihän tuon ikäiset vielä sitä tarvitse ymmärtää. Tärkeämpää on miettiä ihan rahan peruskonseptia.

Kutsu tuli entiseltä kollegaltani hänen työpaikalleen, jossa on paljon startup yrityksiä. Hänellä oli ajatuksena, että lasten on hyvä ymmärtää, että ammattejakin on erilaisia. Kuinka moni lastenkirja kertookaan opettajasta, palomiehestä, lääkäristä tai poliisista?

Työn konkretisointi

Kun Lapset ja raha -kirjani ilmestyi, Gemma, meidän nuorimmainen selaili sitä. Sitten hän totesi, että ”täällä on äiti tosi paljon tekstiä, ootsä kirjoittanut nämä?” vastasin myöntyvästi, mutta se ei ihan vakuuttanut, vaan hän varmisti vielä ”ihan oikeasti kaikki tästä kirjasta? Nämä, nämä ja nämä sivut??”. ”Kyllä, sitä äiti teki viime kesänä, se oli äitin työ, kun oli tietokoneen äärellä.” Vasta konkreettinen kirja antoi Gemmalle ahaa-elämyksen, että se on sitä mitä äiti teki, kun oli koneen äärellä.

Automatisoinnin uhka ja mahdollisuus

Moni perinteinen työ automatisoidaan ja robotiikka tuo uusia mahdollisuuksia ulkoistaa ihmiset. Mikä on ammatti, jota tulevaisuudessa tarvitaan? On hyvä puhua lapsille erilaisista ammateista ja mahdollisuuksista. Nettimaailma mahdollistaa todella paljon. Viikonloppuna luin hesarista suomalaisesta runoilijasta, joka elää runoilla. Jutussa kerrotaan, että nykyään runokirjoja myydä hyvin vähäsen eikä moni onnistu runoillaan saamaan elannon. Jutun Hanna Lind on kuitenkin netin ansioista pystynyt luomaan toimeentulon runoillaan.

Mistä sijoittamisessa on perimmäisesti kyse?

Yksi eskarilaisten yritysvierailun aiheista oli sijoittaminen. Miten pienelle lapselle kertoo sijoittamisesta avaamatta rahoitusmaailman kiemuroita? Ajattelin, että on hyvä lähtee perusasioista liikkeelle. Mikä on raha, mistä sitä saa ja miksi on tärkeätä? Sain todella hyviä vastauksia näihin kysymyksiini lapsilta. Rahaa saa kuulemma pankista, joku osasi vielä tarkentaa, että sitä saa työstä palkkana. Kun kysyin lasten vanhempien ammatteja niin sieltä tuli vastauksena hyvin konkreettisia ammatteja, kuten palomies, poliisi ja ravintolapäällikkö. Lasten on helppo hahmottaa minkälaista työtä he tekevät.

Sijoittaminen konkretisoituna

Jos mennään ihan start-up sijoittamisen ajatusmaailmaan, niin tilanne on se, että jollakin on idea, mutta häneltä puuttuu rahoittaja. Hän hakee rahoitusta eri tahoilta, jotta saa idean toteutettua. Jos idea menestyy, niin sitten tuotot jaetaan keksijän ja rahoittajan kanssa.

”Jos jollakin on idea ja toisella on rahaa, niin silloin se, jolla on idea voi pyytää siltä, jolla on rahaa, jotta saadaan keksintö tehtyä.” Näin lapset oivalsivat yhden tavan, mikä sijoittaminen on. Toisella on rahaa, mutta ei ideaa. Rahaa pitää olla, että pystyy elämään.

Lopuksi kysyin, miksi on hyvä säästää? Siihen yksi tyttö vastasi ”Jos on säästänyt rahaa, niin silloin ei tarvise pyytää siltä tyypiltä jolla on rahaa ja voi itse tehdä oman keksinnön.” Tätä vastausta en ihan ajanut takaa, mutta siitä huolimatta mielestäni on todella hyvä ajatus pystyä hoitaa itsenäisesti rahoituksen omaan keksintöön.

Ikään sopivalla tavalla

Sain somessa palautetta, ettei yksi äiti missään nimessä halua, että hänen eskariikäiselle lapselle puhutaan osakkeista ja rahastoista. Toinen palaute tuli isältä, että lasten pitää saada olla lapsia. Olen täysin samaa mieltä kummankin vanhemman kanssa. Silti, mielestäni lapsen uteliaisuutta voi ruokkia hyvillä asioilla ja rahastoistakin voi kertoa vähän myöhemmin, kun sen aika koittaa. Puhu siis rahasta lapsellesi, mutta puhu siitä hänen ikään sopivalla tavalla.

Tässäkin asiassa kannatta omaksua ”sekä että” asenne, lapset saavat olla lapsia, mutta heille voi kertoa samalla tavalla sijoittajan, kuten poliisin tai palomiehen ammatista. Ei rajoiteta turhaan meidän ajatteluamme. Lapset eivät sitä itse tee, vaan ympäristö heitä rajoittaa.

Lapsille en puhunut rahastoista tai osakkeista, mutta sinä voit tulla mukaan Vauhtistartti osake- ja rahastosijoittamisen kurssille. Tervetuloa 19.4. 🙂

Share This