Olemme mieheni kanssa säästäneet ja sijoittaneet lapsillemme rahastoihin jo usean vuoden ajan siitä asti, kun he syntyivät. Meillä menee kuukausittain palkkapäivänä automaattisesti rahastoihin sijoitukset. Jos vaan on mahdollisuus sijoittaa lapselle, niin se kannattaa. Kerron kolme syytä miksi se on järkevää.

1. Lapsiperheen kulut kasvavat lasten iän myötä

OP:n tutkimuksen mukaan teiniperheellä on suurimmat kulut kaikissa kategorioissa verrattuna pikkulapsiperheeseen. Kategoriat olivat: ruoka, liikkuminen, vaatetus, kodin tarvikkeet, harrastukset, asuminen, sekä hygienia että terveys. Tähän asiaan kannattaa varautua etukäteen.

Haluat ehkä antaa lapsellesi mahdollisuuden vaihto-oppilasvuoteen, ehkä hän toivoo mopoa, tai ajokortti helpottaisi arkea haja-asutusalueella. On myös hyvä huomioida, että lukiokirjat saattavat maksaa useita tuhansia euroja, vaikka opiskelu muuten olisi ilmaista. Mistä nämä rahat silloin revitään?

Teinin kulut tulevat joka tapauksessa maksuun. Sen sijaan, että hankkii ajokortin osamaksulla, niin kannattaa ajatella asian siten, että maksaakin osamaksun etukäteen sijoittamalla rahat tänään. Näin saat itselle koron sen sijaan, että rahoitusyhtiölle maksat siitä kalliisti. Ota käyttöön ajatus käänteisestä osamaksusta, jossa itse hyödyt. Opeta tämä myös lapsellesi!

2. Ota hyöty irti pitkäaikaisesta sijoitushorisontista

Yhdysvaltojen pörssi on keskimäärin viimeisen 200 vuoden aikana noussut noin 6-7% vuosittain. Suomessa luvut ovat samaa luokkaa, kun kysyin OP:n edustajalta asiasta eilen. Tämä tarkoittaa sitä, että jos tilanne jatkuu samana, 30 euroa kuukaudessa 6 % tuotolla tekee 5000 euroa kymmenessä vuodessa. Summasta itse säästetty osuus on 3600 euroa. Jos kuukausisäästöä nostaa esimerkiksi 50 euroon, niin vastaava pääoma olisi 7800 euroa, 100 eurolla kuukaudessa puhutaan jo reilu 16 000 euron pääomasta. Tällaisilla summilla kustantaa jo ajokortin tai vaihto-oppilasvuoden.

3. Talouskasvatus

Teini ymmärtää jo paljon rahan päälle. Puhu hänelle säästämisestä ja sijoittamisesta ja näytä konkreettisesti, miten sijoitukset ovat tuottaneet (todennäköisesti ne ovat kivasti plussalla, jos sijoitusaika on ollut pitkä). Kerro myös koron korko ilmiöstä, mutta myös siitä, miten luotot syövät ostovoimaa ja rajoittavat pitkällä tähtäimellä vaurastumista, saattaa jopa uhata taloudellista turvaa.

Kannattaako nyt sijoittaa?

Milloin on hyvä aika lähteä sijoittamaan? Eikö nyt osakemarkkina ole korkealla? OMHex indeksi lähenee jo 10 000 pistettä. Moni pitää tätä haamurajana. Olen samaa mieltä, että indeksi on korkealla, mutta silti en uskalla olla pois markkinalta. Sijoitan edelleen, mutta maltillisesti ja lähinnä kuukausisäästämällä. Kun kuukausisäästää pitkällä tähtäimellä, niin parin vuoden lasku erityisesti sijoittamisen alkuvaiheessa on itse asiassa hyvä asia. Se tarkoittaa sitä, että rahasto-osuuksien arvo halpenee, ja saa suuremman osuuden samalla summalla. Kun markkinat uudelleen lähtee nousuun, silloin hyötyy enemmän jo tehdyistä edullisista hankinnoista. Pitkäaikaisella sijoittamisella saa hajautettua riskiä.

Rohkaisen lähtemään mukaan pienellä summalla. Opiskele tekemisen ohella, niin oppimiskäyrä jyrkkenee ja tulokset paranevat.

Tiedoksi 19.4. järjestämme Helsingissä yhteistyössä Rahamanian ja Timanttipesulan kanssa illan Vauhtistartti osake- ja rahastosijoittamiseen. Kurssi on tarkoitettu sijotuksen aloittamisesta kiinnostuneille. Lisätietoa aiheesta löydät täältä kurssikuvauksesta.

 

Share This