Puhelin soi. Se on Intiasta. Sain tietää, että tyttäreni käsi on murtunut. Hän on ollut kuukauden Intiassa CISV kansainvälisellä leirillä. Hän lähti tapaninpäivänä. Juuri ennen aaton aattoa soitin vakuutusyhtiöön selvittääkseen, että hänellä on matkavakuutus voimassa. Oletin, että olisi, koska meidän kotivakuutukseen kuuluu myös matkavakuutus. Yllätykseni vakuutus on voimassa lapselle ainoastaan, jos hän matkustaa yhdessä vanhemman kanssa. Tuli kiire hankkia hänelle oma matkavakuutus. Mielessäni kävi, että tarvitseeko oikeasti, koska tiesin, että hän on jotenkin vakuutettu myös leirin ylläpitäjän toimesta. Suositus oli kuitenkin, että lapsella olisi myös oma vakuutus, joten maksoin hampaat irvessä noin 80 euroa siitä huvista. Nyt olen iloinen, että hankin sen, sillä hän on saanut hyvää hoitoa Intiassa kaupungin parhaassa sairaalassa.

Olen tarkka rahan suhteen. Jos maksan jostain, niin haluan myös saada hyödyn siitä. Vakuutukset tosin ovat niitä harvoja asioita, joista en mielellään halua hyötyä. Kun hyödyn, niin se tarkoittaa, että jotain pahaa on tapahtunut.

Lapsen vakuutukset

Meillä ei ole lapsilla sairasvakuutusta. Syntymän jälkeen olemme pitäneet sen hetken voimassa, kunnes olemme tulleet siihen tulokseen, että lapsi tuntuu olevan terve. Lisäksi oman kokemukseni mukaan lapsia hoidetaan julkisella puolella hyvin. Tosin, meidän perheessä lapsilla ei ole ollut mitään vakavampaa sairautta, joten olemme tässä mielessä olleet onnekkaita.

Syntymättömän lapsen vakuutukset meillä on ollut kaikille neljälle. Meillä on kolme elossa olevaa lasta, sillä yksi heistä menehtyi synnytyksen tuomissa komplikaatioissa. Ikäväksemme yhden lapsen kohdalla saimme hyötyä tästä vakuutuksesta, kun kuopuksen kaksoissisko menehtyi pian synnytyksen jälkeen. Raha ei lämmittänyt, mutta se helpotti taloudellisesti hautajaisten järjestämistä.

Kaksi lapsistamme harrastaa koripalloa, joten heillä on harrastukseen liittyvä vakuutus, joka on hieman laajempi kuin se minimi urheiluvakuutus. Koripallo on yllättävän fyysinen laji ja on hyvä, että saa hoitoa nopeasti tarvittaessaan, jos pelissa käy jotain.

Autovakuutus

Meillä oli pitkään kaskovakuutus autossamme. Nyt automme on sen verran vanha, että päätimme irtisanoa sen ja laittaa ne säästyvät rahat autorahastoon nopeuttamaan säästöjä. Säästämme etukäteen seuraavaa autonhankintaa varten, joten pieni kiihdytys näihin säätöihin ei ole pahitteeksi. Samalla tavalla kuin korvamerkitsemme rahoja eri kategorioihin, niin näitä käyttämättömiä vakuutusmaksuja voi ohjata samalla tavalla.

Kodin vakuutus

Kotivakuutus on sellainen, josta maksamme hieman laajemmin. Siihen olen ottanut mukaan matkavakuutuksen, sillä perheemme matkustaa aika usein, joten olen kokenut että se on kustannustehokasta ottaa vakuutus kotivakuutuksen yhteyteen.

Mökin vakuutus

Mökki on myös vakuutettu erikseen. Mökillä olemme saaneet vuosien varrella hyötyä erilaisten myrskyjen aiheuttamista vaurioista, kun puita on pihalla kaatunut. Onneksi mitään vakavampaa ei ole sattunut ja olemme viime vuosina pyrkineet poistamaan puita talon ympäriltä.

Vakuutukselle vaihtoehto

Nyt puhutaan paljon myös erilaisista korkosuojauksista, koska jossain vaiheessa (ehkä jopa lähitulevaisuudessa) korot lähtevät nousuun. Pankit myyvät paljon näitä suojauspalveluista, kuten korkokatto, korkoputki ja kiinteä korko ovat tapoja, joilla voi suojautua koronnousuista, erityisesti nyt kun korkotasot ovat matalana, niin nämä voivat olla hyviä vaihtoehtoja hyödyntää. Yksi vaihtoehto korkokatolle on säästää itse syrjään nk. omaa ”korkopuskuria”. Jos ja kun korot lähtevät nousuun, niin hyödynnä silloin tätä itse rakentamaa puskuria.

Jos harkitset vakuutuksen irtisanomista, niin suosittelen, että korvamerkitset ne rahat, joita maksat tällä hetkellä vakuutuksesta kyseiseen asiaan. Esim. jos sinulla on sairaskuluvakuutus, niin siirrä sama summa syrjään esim. sijoituksiin. Punnitse kuitenkin aina tarkkaan vaihtoehdot. Puskuriraha on sitä varten, että selviää erilaisista kriiseistä, jotka vaikuttavat omaan talouteen. Vakuutus on toinen tapa selvitä niistä. Vakuutuksella on kuitenkin hintansa, sillä vakuutusyhtiö tekee liiketoimintaa ja ovat laskenneet että se on niille kannattavaa.

Muuta hyödyllistä:

 

Share This