Ihanaa uutta vuotta sinulle! Vuoden vaihteessa peilaan kulunutta vuotta, mitä on tullut saavutettua, mitä olisi voinut tehdä paremmin. Käyn tavoite kerrallaan läpi, mihin on panostettu ja mikä jäi tekemättä. Meillä oli mieheni kanssa vuodelle 2017 tavoitteita, jotka liittyivät talouteen, omaan terveyteen, lapsiin, parisuhteeseen ja arvomaailmaan liittyviä tavoitteita.

Tavoitteen määrittäminen teki suurimman positiivisen vaikutuksen talouteeni

Voin ihan rehellisesti sanoa, että suurimman positiivisen vaikutuksen minun ja perheeni taloudelliseen tilanteeseen on tehnyt sen, että päätimme yhdessä mieheni kanssa kirjata tavoitteet paperille. Minulla on myös omia tavoitteitani, mutta huomaan, että ne jotka laadimme pariskuntana ovat ne, jotka helpommin toteutuvat. Uskon, että kun olemme molemmat sitoutuneet samoihin asioihin, niin on helpompi puhaltaa yhteen hiileen.

10 tavoitteesta 7 toteutui

Vuoden vaihteessa istumme aina alas ja käymme myös kuluvan vuoden tavoitteet läpi. On hämmästyttävää kuinka usein tavoitteemme toteutuvat. Pyrimme tekemään 10 tavoitetta vuodelle ja tälläkin kertaa 7 niistä toteutuivat. Siellä on helposti toteutettavia tavoitteita ja vähän haastavampia sellaisia. Yksi tavoite liittyi esimerkiksi kesämökin takapihan valaistukseen. Tämä tavoite on jo kolme vuotta ollut listoilla. Periaatteessa helppo toteuttaa, mutta silti siinä meni kolme vuotta ennen kuin saimme sen aikaiseksi. Olemme olleet nyt mökillä muutaman päivän ja kyllä ne valot ovat olleet ihanat. Luntakaan meillä ei ole, joten valot ovat olleet pelastus, kun vajasta on pitänyt hakea polttopuuta.

No, ehkä tällainen tavoite kuullosta vähän turhalta. Eihän se vie taloudessa eteenpäin eikä se mitään osaamista tai taitoa kartoita. Silti, mielestäni on ihana, että meillä on myös näitä konkreettisia tavoitteita muiden joukossa, jotka helposti muuten jäävät vaan roikkumaan tekemättöminä.

Miten tavoite asetetaan

Oletko itse vielä tehnyt tälle vuodelle tavoitteet? Voit katsoa keskustelu Rahamania-vlogissa tavoitteista. Siellä käymme yhden tavan määrittää omia tavoitteita.

Kannustan sinuakin tekemään itsellesi tai yhdessä puolisosi kanssa ainakin yhden taloustavoitteen ensi vuodeksi. Kirjaa tavoitteeseen tarkka määrä, jotta se on mitattavissa, deadline ja kuin se olisi jo toteutunut. Tavoite voisi olla esimerkiksi jotain tämänkaltaista:

  • Meillä/minulla on vuoden loppuun mennessä 6 kuukauden kiinteitä kuluja vastaava rahasumma puskurina talletustilillä
  • Omistan/omistamme yhden sijoitusasunnon vuoden loppuun mennessä
  • Olen maksanut puolet (x euroa) veloistani pois (kulutusvelka)
  • Meillä on kesälomamatkaa varten kesäkuun loppuun mennessä 3000 euron matkakassa kasassa.
  • En ole ottanut yhtään kulutusluottoa vuonna 2018
  • Meillä on 1000 euron passiivisia tuloja osinko-osakkeista vuonna 2018
  • Maaliskuun lopussa minulla on arvo-osuustili avattuna ja ensimmäinen sijoitus tehtynä

Taloustavoitteisiin liittyy myös kulujen seuranta. Oletko jo hyödyntänyt tätä uutta 2018 versiota taloustyökalusta? Lataa se itsellesi tästä.

PS: Omaan talouteen liittyviä kursseja ja kirjoja on nyt saatavana Rahamanian holvi-kaupasta. Tervetuloa shoppailemaan 🙂

Share This