Olin kauhuissani, tarjotaanko nyt pienille lapsille luottokortteja! Sain ennen vuodenvaihdetta yhteydenoton Danske Bankilta. Heillä oli tulossa uusi, lapsille suunnattu, mobiilipankki & kortti (8-14v) ja sen tiimoilta kyselivät minulta ajatuksia viikkorahasta. Pohdin, että näinkö muoviraha ujutetaan pankkien toimesta salakavalaa lasten käyttöön.

Käteistä tarvitaan enää harvoin

Olen käteisen puolesta puhuja. Fakta kuitenkin on, että maailma ympärilläni muuttuu (halusin tai en). Rehellisesti sanottuna, harvoin minulla on edes itselläni käteistä mukana tai sitä saatavana. Keksin ainoastaan kolme syystä nostaa käteistä:

  • lasten välipalakorttirahat
  • koulun & harrastusten buffa/arpaostokset ja
  • lasten viikkoraha.

Näistä kolmesta kaksi voidaan jo toteuttaa muulla keinoilla kuin käteisellä. Sain koulusta Wilma-järjestelmän kautta viestiä, että nyt lopetetaan käteisen vastaanotto välipalakorteista ja siirrytään korttimaksuun. Lisäksi viestissä oli eri pankkien korttien ikärajat, listasta puuttui Mun Rahat -vaihtoehto, mikä mielestäni olisi parhaimpia vaihtoehtoja tällä hetkellä, kerron kohta miksi. Buffaostoksissa olemme kokeilleet jo Mobile Pay:tä, lisäksi harrastuksessa on ollut jopa iZettle-korttimaksumahdollisuus. Ainoaksi käteisen käytöksi jää silloin lastemme viikkoraha. Voisiko siinä olla joku toinen vaihtoehto kuin käteinen huomioiden, että muoviraha sisältää kasvatuksellisia haasteita rahan konkretian puuttuessa?

Mitä jos lapsi kortilla käyttää tilin tyhjäksi?

Meidän vanhin tytär Stella on 11 vuotias. Olen hänelle puhunut, että hankimme pankkikortin, kun hän täyttää 12 vuotta. Olin ajatellut lykätä tätä hieman, sillä tajusin, että kortissa on yksi suuri puute. Haasteena perinteisissä lasten pankkikorteissa ja maksukorteissa on se, että lapsi ei tiedä paljon hänellä on tilillä rahaa. Hänen pitää joko kysyä vanhemmilta siitä tai mennä automaatille tsekkaamaan saldon. Tätä lapsen tilannetta voi hyvin verrata meidän aikuisten luottokorttiin. Höyläät sitä huolettomasti ja kun maksun aika koittaa ihmettelet, miten sen velkasaldo onkin niin suuri.

Lapsi ei tiedä paljon hänellä on tilillä rahaa.

Lapsi ei onneksi voi elää yli varojen, koska kyseessä on pankkikortti. Hän saattaa helposti ostaa kortilla juttuja ajattelematta. Kun hän sitten menee ostamaan jotain tarpeellista, niin voi käydä ikävästi ja kassalla joutua toteamaan, ettei tilillä olekaan katetta. Vanhempien vastuu on opettaa lapselle rahan rajallisuudesta. No, tämä saattaa olla yllättävän tehokas keino opettaa se lapselle… Ehkä kuitenkin toivon, että lähestymistapa olisi lapselle hieman lempeämpi, ettei jää turhia pelkoja rahan riittävyyden suhteen aikuisuudessa. Haluan että lapsi oppii sen ottamalla itse vastuun omista rahoista ja että tietää paljon hänellä on sitä käytettävissä – oli kyseessä käteinen tai muoviraha.

Tämä konkretian puuttuminen ja näkymättömyys ovatkin ollut syyt, miksi olen kokenut kortit huonona vaihtoehtona lapsille. Aikuisillekin se on aiemmin ollut huonompi, mutta mobiilipankkien myötä voi helposti seurata päivittäin, mitä tilin saldo sanoo.

Konkretian puuttuminen ja näkymättömyys ovatkin ollut syyt, miksi olen kokenut kortit huonona vaihtoehtona lapsille

MunRahat testikäyttöön

Päätin ottaa testikäyttöön MunRahat -sovelluksen, sillä enhän minä voi tuomita palvelua ennen kuin ymmärrän paremmin. Kyseessä ei onneksi ollut varsinainen luottokortti, vaan maksukortti, joka on liitetty korttitiliin. Halusin kokeilulla myös selvittää, mitä hyötyjä muovirahalla voi olla, muuta kuin, että se on minulle kätevää, että voin viikkorahan siirtää suoraan lapsen tilille.

Alkukankeuksien jälkeen sain sopimukset Stellalle ja sovelluksen käyttöön. Kun kortti saapui postissa, annoin Stellalle kirjekuoren. Hän oli aika ihmeissään, mitä siellä on. Aika moinen ilohyppy sieltä tuli, kun Stella tajusi, että hänellä on nyt ihan ikioma maksukortti. Kortin saaminen oli hänelle yksi ”ison tytön” merkki.

Stella oli hyvin innokas kortistaan ja toi heti minulle omat käteiset säästörahansa: ”Siirrä äiti nämä sinne mun korttiin.” Otin vastaan käteisen ja siirsin omalta tililtä hänelle sen summan. MunRahat sovelluksessa on kaksi tiliä, yksi käyttötili ja toinen säästötili. Siellä lapsi pystyy itse siirtämään käyttötililtä säästötilille rahaa. Vanhempi voi määrittää voiko lapsi siirtää  esim. säästöistä käyttötilliin rahaa, vai onko se vai yksisuuntainen, jotta lapsi ei tuhlaa säästöjään.

Lapset ovat diginatiiveja

Meidän lapsemme ovat oppineet leikkimään pädeillä noin 3 vuotiaasta lähtien. Heille on ihan luontevaa käyttää kännykän erilaisia appeja. Myös verkkopankin käytön oppiminen ei ollut vaikea. Toki käyttöliittymä on tehty hyvin intuitiiviseksi lapselle sopivaksi. Siellä ei ole mitään ylimääräistä. Tilien saldot näkyvät ja voit siirtää rahaa. Nykynuorelle voi olla helpompi hahmottaa myös sähköiset tuotteet konkreettisina, toisin kuin ehkä miten itse on kokenut sähköiset tuotteet.

Ensimmäinen ostos kortilla

Menin tyttöjen kanssa yhdessä jouluostoksille. Annoin jokaiselle budjetin, jolla piti ostaa muille perheenjäsenille lahjan. Stellan rahat laitoin hänen korttitilille. Kun hän ensimmäisen kerran maksoi kortillaan, niin harjoittelimme sen yhdessä. Mihin kortti laitetaan, miten pin-koodi (piilossa) näpytetään ja muistetaan ottaa kortti takaisin. Pari kertaa tehtiin tämä yhdessä ja sitten se sujui ongelmitta. Kun palasimme kotiin, kävimme yhdessä läpi mobiilipankin MunRahat-sovelluksessa, miten ostokset näkyivät tilillä. Halusin tehdä tämän, jotta Stellalle konkretisoituu, miten ostokset vähentävät hänen tilillä käytettävissä olevaa rahaa.

MunRahat sovelluksen edut

Kätevyys: Kätevyyden huomasin, kun lapsi oli lähdössä päivän turnaukseen, jonne piti ottaa lounasrahaa mukaan. Siirsin rahat tilille eikä tullut paniikkia, että nyt viime hetkellä pitää lähtee hakemaan käteistä automaatilta.

Sanomattakin se on äärettömän helppoa antaa viikkorahaa tilisiirrolla. Meillä on viikkorahan kolmen kirjekuori -malli käytössä. Tämä appi soveltuu lähestulkoon myös siihen. Siirrän lapselle säästöön ja tuhlaukseen tarkoitettu summa. Lahjoitukseen tarkoitettu summa maksan käteisellä (sen verran kolikoita on meillä onneksi kierrossa). Stella siirtää itse käyttötililtä säästötilille rahaa.

Saldo ja rahan kulutuksen kohteet seurantaan: Lapsi voi itse seurata omaa saldoa mobiiliappista. Tämä on ehkä se paras etu tällaisessa lapselle suunnatussa palvelussa. Myös vanhempi näkee omasta mobiilipankista, missä kaupoissa lapsi on käynyt. Siinä syntyy myös se tieto, mihin raha on mennyt, toisin kuin käteisellä. Jos kulutuksessa on huomautettavaa, niin voidaan yhdessä lapsen kanssa käydä tiliotetta läpi.

Turvallisuus: Jos kortti häviää, niin raha ei välttämättä häviä. Kortin voi aina sulkea. Ikäväksi, Isabellalla on hävinnyt jonnekin säästörahat. En tiedä edes kuinka monta kymmpiä siellä oli, mutta säästölipas ei löydy mistään. Voi olla, että se on otettu joskus innokkaasti mökille tai jonnekin mukaan. Toivottavasti se löytyy jossain vaiheessa. Nyt hän on joutunut aloittamaan säästämisen alusta. Toivon, että tämä opettaa hänet olemaan tarkempi rahojensa kanssa tulevaisuudessa. Kortissa samankaltaista ongelmaa ei ole, sillä aina voi sulkea kortin, jos se häviää, mutta rahat säilyvät. 

Mun rahat sovelluksen puutteet ja toiveet

Tilien määrä pieni: Mielestäni olisi hyvä, jos sovellukseen voisi liittää lisää tilejä olisi se sitten lahjoitus tai jonkun muu unelmasijoitustili.

Käyttöönoton kankeus: Käyttöönotto oli hieman kankea, ja jouduin lataamaan väliaikaisesti eri uuden mobiilipankkisovelluksen itselleni, jotta sain lapselle käyttöön MunRahat sovelluksen. Tämä varmasti on asia, joka paranee ja kehittyy, kun palvelun käyttö lisääntyy.

Maksullisuus: EDIT MunRahat-kortti ei maksa lapselle. Tässä oli minulla tullut aiemmin virhekirjoitus, kun olin tutustunut palvelusopimukseen.

Maksukortin hankinta on ajan kysymys

Maksukortin hankinta tulee väistämättä eteen monessa perheessä. Tämän lyhyen kokemukseni kautta, huomaan, että MunRahat on ollut älyttömän kätevä palvelu. Kuukausimaksu on yksi asia, mikä on hidastanut omalta osaltani palvelun käyttöönoton kaikille kolmelle lapselle heti. On hyvä, että lapsi oppii kortin käytön periaatteet hyvissä ajoin. Se on kuitenkin edessä – ei muoraha ole häviämässä, vaan uusia maksutapoja tulee koko ajan lisää.

Kun kortin hankinnan aika koittaa meidän kahdelle nuoremmalle, niin varmistan, että siinä on lapselle myös saatavana oma MunRahat-kaltainen mobiilipankkiappi. On mielestäni vastuutonta antaa lapselle kortti käyttöön, jos hänellä ei ole keinoja seurata saldoa.

Näin ne omat mielipiteet kehittyvät ja muuttuvat maailman muuttumisen myötä. Muoviraha on hyvä vaihtoehto nykysiessä maailmassa, kunhan pidämme huolen, että rahan konkreettisuus ja rajallisuus 

*Postaus on toteutettu yhteistyössä DanskeBankin kanssa, mutta kaikki mielipiteet ja kokemukset palvelusta ovat omiani.

 

 

Share This