Olen viikon välein ollut kahden eri pankin tutkimuksen julkistustilaisuudessa ja kummassakin on lempiaiheeni lapset ja raha ollut teemana. Tämän päivän Nordean julkaisemat tutkimustulokset  käsittelivät säästäminen lapsille ja syitä säästämisen takana. Viime viikon Danske Bankin tilaisuudessa oli aiheena lasten viikkoraha ja miten sitä annetaan lapsiperheissä.

Viikkoraha-asiaa käsittelen erillisessä postauksessa, sillä Danske Bank julkaisi samassa tilaisuudessa lapsille suunnatun verkkopankkipalvelun MunRahat. Päätin ottaa sen heti testiin ja tänään meidän 11v. tytär käytti korttia ensimmäistä kertaa, kun olimme jouluostoksilla. Kerron tarkemmin kokemuksista, kunhan niitä saamme ?.

Kolme neljästä säästää lapselleen – kuulutko heihin?

Säästämistä lapsille käsittelevässä Nordean tutkimuksessa tuli esille, että lapsille säästävät säännöllisen epäsäännöllisesti kolme neljästä. Tämä on mielestäni oikein hyvä tulos. Lapselle säästäminen kannattaa, sillä rahareikiä voi tulla esimerkiksi lapsen harrastuksen muuttuessaan vakavammaksi esimerkiksi ratsastuksessa tai jääkiekossa. Autokoulu ja auto olivat yleisiä säästökohteita. Aikuisuuden kynnyksellä myös muutto omaan kotiin tuo kerrallaan aika suuriakin kuluja ja pesämunalla halutaan varautua näihin.

Se, mikä tutkimuksessa minua huolestuttaa, tai ehkä enemmänkin harmittaa säästäjien puolesta on, että raha menee pankkitilille (79%!). Nolla- tai lähes nollakorkoisella tilillä raha ei kasva, vaan inflaatio nakertaa pikkuhiljaa pääomaa.

On olemassa parempi vaihtoehto kuin säästää tilille

Taloussyklien pituudet ovat olleet noin 10 vuoden molemmin puolin. Käytännössä tämä tarkoittaa, että jos lapselle kuukausisäästetään osakemarkkinaan (esim. rahastoihin tai suoriin osakkeisiin), niin riski menettää nämä säästöt ovat hyvin epätodennäköiset. Todennäköistä on taas, että säästöihin saadaan osakemarkkinalla 6-7% tuotot.

Keskimääräinen säästämistahti oli tutkimuksen mukaan 30 euroa kuukaudessa. Tämä tarkoittaa 360 euroa vuodessa ja 18 vuoden aikana säästöjä lapselle kertyy siis 6480 euroa. Sekin on ihan kiva summa. Kuvittele, jos tämä raha laitetaankin osakemarkkinaan (7% tuotolla), esimerkiksi rahaston kautta. Pääoma on lähes tuplaantunut ja säästöjä olisi lapsen 18 vuotispäivänä 12 239,65 euroa, kun säästäminen olisi aloitettu heti lapsen ollessaan vielä vaipoissaan.

Vaikeinta on aloittaa säästäminen

Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen sanoi, että selkeästi vaikeata on aloittaa säästäminen. Kun se onnistuu, niin seuraavaksi onkin vaikeata aloittaa sijoittaminen. Aloittaminen on vaikeata sekä säästämisessä, että sijoittamisessa. Mitä pidempään lykkäät tätä, sitä enemmän menetät rahaa. Aika on rahaa ja pitkä aika on paljon rahaa.

Kannustan aloittamaan säästämisen ja sijoittamisen tänään.

Apua aloittamiseen

Aloittaminen on vaikeinta, joten hyödynnä näitä säästämistä lapselle käsittelevät blogiartikkeleita:
1. Pankkitilille
2Osakerahastoon
3. Indeksirahastoon
4. Osakkeisiin

Tuntuuko, ettei ole mistä säästää? Aloita selvittämällä, minne raha menee tällä ilmaisella taloustyökalulla. Lataa itsellesi tämä työkalu avuksi!

Share This