Miten on mahdollista, että jotkut ovat onnellisia vähemmällä materialla ja toiset vaan haluavat koko ajan lisää, vaikka heillä olisi jo kaikkea mahdollista. Miten onnellisuus määrittyy? Olen pohtinut, miten itse voisin muuttua haluamaan vähemmän.

Onnellisuus opiskeluaikoina

Jos muistelen taaksepäin omaa onnellisuutta, niin yksi onnellisimpia aikojani oli opiskeluaika. Silloin tulevaisuus oli avoin, rahaa ei ollut paljon, mutta aina tarpeeksi.

Toisaalta opiskelukaverit olivat samalla tai jopa huonommalla tasolla kuin minä. Pärjäsin erittäin hyvin ns. vertaisryhmässä. Minulla oli aina osa-aikatyö ja pystyin tekemään erilaisia reissuja, vaikka budjetti oli pieni. Moni muu eivät siihen pystyneet.

Miten pärjäät vertaisryhmässäsi?

Ollaanko me todella niin itsekkäitä, että onnellisuus määräytyy sen mukaan, miten oma vertaisryhmä pärjää?  Valitettavasti erilaiset tutkimuksetkin viittaavat tähän.  Kieltämättä katson aina välillä, mikä keskimääräinen diplomi-insinöörin palkka on uran keskivaiheella. Pärjäänkö tässä vertaisryhmässäni?

Haluanko edes kilpailla tässä kategoriassa? En ainakaan tietoisesti, mutta helposti ajatukset menevät siihen suuntaan. Sosiaalinen media ei helpota tätä tilannetta.

Mitä avuksi?

Näin erityisesti jouluna on hyvä herätellä ja pohtia, miten hyvin asiat ovat itsellä. Aina on joku, joka on kauniimpi, rikkaampi ja fiksumpi kuin sinä. Toisaalta (surullista kyllä) löytyy aina joku jolla on asiat huonommin kuin sinulla. Miten voit oppia haluamaan vähemmän ja löytää onnen siemenet nykytilanteesta?

Aina on joku, joka on kauniimpi, rikkaampi ja fiksumpi kuin sinä.

Silti ei pidä tuleen jäädä makaamaan, sillä monesti saamme sen mihin tyydymme. Puhun tilanteessa, jossa sinulla on periaatteessa kaikki tarpeellinen; työ, asunto, voit harrastaa ja lomailla aina silloin tällöin. Rahaa on ruokaan ja vaatteisiin. Jos tuntuu ettei rahat riitä, niin selvitä ensin mihin rahasi menevät, esim. tällä taloustyökalulla.

Arvioi tilanteesi objektiivisesti

Laita asiat perspektiiviin. Vaikka kuinka inhosin sitä, että vanhemmat sanoivat pienenä ruokapöydässä minulle että ”Afrikassa ihmiset näkevät nälkää”, niin täytyy muistaa, että meillä on asiat tosi hyvin. Lapset ovat hyvä esimerkki siitä, miten he aina vaan haluavat lisää. Ainakin meillä uusi nukke tuo yllättävän lyhytaikaisen onnellisuuden. Erityisesti lapsille on hyvä opettaa kiitollisuutta. Sitä taitoa tarvitaan myös aikuisena.

Miksi haluat isompaa asuntoa, hienon auton tai kalliin merkkilaukun? Löydä ne todelliset asiat, jotka tekevät sinut onnelliseksi. Olisiko se aika läheisesti kanssa?

Jos tuntuu että rahaa ei ole tarpeeksi vaikka olet tutkinut taloutesi esim. tällä työkalulla, niin seuraava vaihe on etsiä kohteita, mitäs lisätuloja voi saada. Tässä juttu joihin säästökohteiseen ja lisätulolähteiseen

Share This