Jos olet syntynyt 1980 ja palkkasi on tällä hetkellä 2870 euroa kuukaudessa, silloin eläke tulee olemaan 1500 euroa edellyttäen, että olet ollut työelämässä noin 40 vuotta. Huhuh. Eläke on vain reilut 50 prosenttia palkastasi. Luku voi muuttua tulevaisuudessa ja todellinen määrä riippuu syntymävuodestasi.

Riittääkö 10% säästöprosentti kattamaan erotuksen?

Jos palkkasi on vajaat 3000 euroa tällä hetkellä, niin pohdi pärjäisitkö, jos eläke on 1500 euroa? Moni saattaa ajatella, enhän minä sitten tarvitse niin paljon rahaa, sitä paitsi oma asunto toimii turvanani. Se pitää paikkansa… mutta mitäs jos joudut syömään kalliita lääkkeitä, mitäs jos haluaisitkin matkustella, kun sinulla on voimia ja aikaa? Kuinka paljon pysyt irrottamaan pääomaa omasta asunnostasi? 100 000 euroa käyttöön? Se riittää paikkaamaan palkkaasi vain 6 vuotta, jos täysin ylläpidät elintasosi.

On hyvä pohtia, mistä se sinun eläketurvasi koostuu. Jos sinulla on jäljellä työvuosia 10 vuotta ja säästät 10% joka kuukausi palkastasi, eli esimerkiksi 287 euroa, niin ehdit kerätä pääomaa noin 34 000 euroa. Jos haluat saman elintason kuin työikäisenä, niin silloin nämä säästöt riittävät paikkaamaan eläkettäsi vaivaiset pari vuotta. Jos sijoitatkin säästösi 5 prosentin tuotolla 10 vuotta, niin silloin vastaavasti rahat riittävät paikkaamaan eläkettäsi noin 3 vuotta – sekään päätä ei huimaa. 10 prosentin säästöprosentti ei riitäkään… Säästöjä voit löytää höydyntämällä tätä ilmaista taloustyökalua.

Itselläni on viralliseen eläkeikään noin 25 vuotta jäljellä. Sovitaan, että aloitan säästämisen (ja sijoittamisen) tänään, eli minulla olisi aikaa 25 vuotta saada 5 prosentin tuottoa. Tällöin esimerkin summat olisivat noin pääomaa 169 000 euroa, josta tuotto noin 83000 euroa. Tämä riittää kattamaan lähes 9 vuotta. Ajattelin kyllä olla eläkkeellä pidempään kuin 9 vuotta. Aika masentavaa, eikö vain?

Onko tilanne tosiaan näin huono?

Olen laskelmaa yksinkertaistanut, sillä pienemmällä tulolla tulovero on myös pienempi. Lisäksi eläkeläisillä on myös erilaisia alennuksia, joten todennäköisesti tarvittava rahan määrä on pienempi. Eläkkeellä voit optimoida helpommin kulutustasi, koska et ole sidottuna työaikoihin. Jos olenkin säästänyt joka kuukausi 10 % työikäisenä, se tarkoittaa että olen pärjännyt pienimmillä menoilla silloin (90% palkastani). Lisäksi todennäköistä on, että nuorena on muita menoja, kuten lasten kuluja ja asuntolainanlyhennys, mitkä kummatkin ovat hoidettuna eläkeikään mennessä. Mahdollisesti pieni perintökin on tulossa jossain vaiheessa.

Tilanne ei ole niin paha, kuin miltä aluksi näyttää. Tärkeintä on kohdata realiteetit ja pohtia, mistä minun eläkesäästöt muodostuvat. Kun ymmärtää kokonaistilanteen, niin saatua perintöä ei välttämättä lähdetä heti tuhlaamaan, eikä elintasoa kannata heti nostaa, kun lapset lentävät pesästä.

Ota kantaa: Eläke – mitä aiot tehdä sen eteen?

Itse lähdin hakemaan omaa eläketurvaani asuntosijoittamisesta.  Sijoitan myös osakkeisiin, mutta ne ovat enemmän pitkäaikaisia säästöjä erilaisiin hankintoihin, kuten mahdollisesti auton.

Haluan pitää huolen siitä, että minun ei kauheasti tarvitse pudottaa elintasoani eläkkeellä. Haluanhan minä silloinkin matkustella, harrastaa ja käyttää isovanhempien oikeutta hemmotella lapsenlapsia.

Vaikka olisitkin vielä nuori, niin eläkeasiaan on hyvä ottaa jo nyt kantaa. Minkälaisen tulevaisuuden sinä haluat? Mitä nopeammin pohdit tätä, sitä helpommalla pääset. Haluatko elää tänään tulevaisuutesi kustannuksella?

Tervetuloa seuraamaan facebookissa. 🙂

Share This