Halusin olla kotona pidempään kuin mitä äitiysvapaa-aika salli. Hoitovapaa olisi yksi vaihtoehto, jota harkitsin. Siinä oli kaksi asiaa, miksi en siihen mennyt. Ensinnäkin huomasin, että olin hyvin väsynyt lasten jäljiltä. Meillä on kolme tytärtä, jotka ovat syntyneet suhteellisen lähekkäin toisistaan. Heillä on kaikilla reilut puolentoistavuoden ikäero. Kotona-olo-aika oli ihanaa, mutta nautin myös aikuisten seurasta ja halusin tehdä jotain omaa. Rehellisesti sanottuna en myöskään viihtynyt hiekkalaatikon reunalla.

En tiedä johtuiko se siitä, että koin itseni kokoajan riittämättömäksi. Kolmen lapsen ihan perustarpeiden tyydyttäminen vaati paljon. Erityisesti huonosti nukuttujen yön jälkeen tuntui ettei energiaa riitä mihinkään. Mietin paljon, miten arki saadaan toimimaan, kun palaisin töihin ja lapset menisivät päiväkotiin.

Lisätulot mahdollistaa kotona olemisen pidempään

Päätin, että jos saan jollain keinolla itselleni 1000 euroa ansaittua kuukaudessa, niin voisin olla kotona pidempään. Se olisi enemmän kuin hoitovapaaraha ja voisin yksityisen hoidon tuen avulla palkata osa-aikaisen hoitajan hoitamaan lapsia osa-aikaiseksi, jotta voisin lasten vastapainoksi tehdä jotain omaa.

Monelle tyssää siihen, ettei ole ideaa, josta lisätienestiä voi saada. Sama oli minulla. Pohdin paljon erilaisia vaihtoehtoja, verkostomarkkinoinnista kirpputorin avaamiseen. Halusin, että yritysidea on helposti toteuttavissa, eikä vaadi pääomaa. Heittelin miehelleni aina uusia ideoita ja häneltä tuli aina jotain hyviä lisäkysymyksiä, joihin idea tyssäsi. Kysymys ei ole se, etteikö mieheni olisi tukenut minua, mutta hänellä on hyvä bisnestaju, joten kysymysten avulla pystyin nopeasti tekemään puolueettoman arvion ideastani, kuten onko siinä oikeasti liiketoimintamahdollisuutta vai onko se enemmänkin harrastus.

Mistä idea syntyi?

Yhtenä aamuna, kun luin lehteä, huomasin jutun lastenhoitajista. Tiesin, että päivähoitotilanne oli pääkaupunkiseudulla haastava. Kun itse olin palaamassa töihin edellisen lapsen jälkeen, niin lapsille tarjottiin päiväkodit eri paikoista. Pohdin silloin mitä vaihtoehtoja minulla on. Tein laskelmia ja ymmärsin, että lastenhoitajan palkkaaminen yksityisen hoidon tuella meidän tilanteessa on yhtä kallista kuin päivähoitomaksut. Meillä on silloin tarvetta päivähoidolle vain kolmena päivänä viikossa.

Artikkelia lukiessani tajusin, että tässä voisi olla jotain ideaa. Moni tuttu ja puolituttu olivat kysyneet minulta leikkipuistoissa, mistä lastenhoitajia löytyy, mitä palkkaaminen vaatii ja minkälaisia tukia siinä voi saada. Päätin, että tässä on asia, jossa voin auttaa muita perheitä. Ideana oli vielä, että loisin lastenhoitorinkejä ja yksityisenhoidontuki maksettaisi yritykselleni eikä perheille. Lisäksi perheet maksaisivat noin normaalin päivähoitomaksun verran palvelusta. Espoon kaupungissa ajatukseni meni läpi ja sain sosiaalialantoimijan statuksen, Helsingissä sitä ei tullut. Hoitorinkejä sain tehtyä ihan muutaman kappaleen, joten siitä ei ihan liiketoimintaa syntynyt. Tavoitteeni 1000 eurosta / kk ei tällä systeemillä toteutunut.Vauhtistartti osake- ja rahastosijoittamiseen, vielä ehtii mukaan :)

Vauhtistartti osake- ja rahastosijoittamiseen -verkkovalmennus, vielä ehtii mukaan 🙂

Ratkaise muiden ongelmia

Monella perheellä oli edelleen haasteena saada päivähoitopaikka. Päätin auttaa perheitä löytämään lastenhoitajia, selvittämään heille työnantajavelvollisuudet ja miten Kela tukia pystyi hakemaan. Työtä oli sopivasti ja tällä saavutinkin keskimäärin 1000 euroa kuukaudessa.

Inhoan siivoamista. Ajattelin, että koska minulla on kokemusta lastenhoitajien palkkaamisesta, niin voisin myös palkata suoraan siivoojan.  Näin tein. Lähdin tarjoamaan tätä siivoojaa lastenhoitoasiakkaille ja myös muille. Tällä tavalla oma käytännössä oma siivous tuli maksettua muiden palvelumaksuilla ja siitä jäi hieman katettakin.

Haluan vaan ottaa nämä pari esimerkkiä inspiraatioksi. Kokopäiväyrittäjäksi ei tarvitse ryhtyä, mutta jotain pientä siinä sivussa voi tehdä ja se tuo lisää liikkumavaraa omaa talouteen.

Kuluja ei voi karsia loputtomasti

Kuluja voi karsia vain tiettyyn pisteeseen saakka. Jos se ei riitä elämiseen, niin silloin täytyy toden teolla pohtia vaihtoehtoja, mistä niitä tuloja voisi saada? Mitä sinä osaat, mistä sinulla on kokoemusta? Mitä sinä rakastat tehdä?  Jos sinulla ei ole sparrauskumppania, niin kuin minulla oli, niin sellaisen voi esimerkiksi palkata, ystävänä Amy Albright auttaa nimenomaan äitejä etenemään asiassa ja kirkastamaan tavoitteitaan.

Lastenhoitobisneksestä kansainväliseksi konsultiksi

Lasten hoitobisnekseni jäi lyhyen ja päädyin konsultiksi kansainväliseen yritykseen firmani kautta. Loppuen lopuksi sain olla kotona 5 vuotta. Sain yhdistettyä lasten kanssa olemista ja työtä. Palasin töihin, mutta yrittäjän vapaus ja mahdollisuudet jäi takaraivoon kaivamaan. Vaikka tienestini oli alkujaan noin 1000 euroa / kk, niin konsulttina laskutin 7500€/kk (toki tuosta vähennettiin kaikki työnantajamaksut).  Lastenhoitoon liittyvä toiminta ja konsulttina toimiminen eivät kuitekaan olleet minun unelma-ammattejani, mutta olivat minun väliaikainen tapa toteuttaa toista unelmaani – kotona lasten kanssa olemista. On hyvä pohtia, mikä missäkin elämänvaiheessa on tärkeätä ja mistä luovumme, jonkun toisen asian takia. Toisaalta vaikka en tehnty unelmaduunia silloin, niin sain yrittäjyydestä hyvän pohjan ja turvallisen tavan harjoitella sitä. Nyt voin ja uskallan tavoitella unelma-ammattiani, mikä on auttaa muita henkilökohtaisen talouden saralla. Varallisuusvalmentajan ollut mahtavaa auttaa asiakkaita. On ollut ihan ahuomata, miten asiakkaan talousmörkö on kesytetty ja kiinnostus omaan talouteen ja taloudelliseen hyvinvointiin on herännyt. On myös ollut mahtavaa yhdessä pohtia asiakkaan kanssa tulevaisuuden suunnitelmia ja miten niihin päästään.

Miten unelmaduuni löytyy?

Päädyin unelma-ammattiin harrastuksesta ja kiinnostuksesta aiheeseen. Kun jokin asia on tarpeeksi kiinnostava, niin sitä mielellään opiskelee omaksi iloksi. Jossain vaiheessa matkalla saatat huomata, että osaamisestasi ollaan valmiita maksamaan. Mikä on unelmasi, mitä osaat, mistä nautit?

******

 

Share This