Joulu lähestyy kovaa vauhtia ja itse pohdin kauhistuneena tulevaa kulutuksen määrää. Joulun jälkeen, tiedän että tammikuussa joulun menot kolkuttaa ovella, puhumattakaan että silloin tulee myös kevään harrastukset maksuun.

Hanki joululahjat hyvissä ajoin

Lahjat kannattaa hankkia hyvissä ajoin, esimerkiksi tarjouksesta. Kuten näissä säästövinkeissä kirjoitin, niin siitä huolimatta minulla on vielä paljon lahjoja hankittavana. Eikä se tietenkään ole mahdollista vastata lasten joululahjatoiveisiin lähes vuotta etukäteen. Heidän mielipiteet ehtivät muuttuu moneen otteeseen vuoden aikana, jopa viikkojen aikana. Alennusmyynneistä pyrin hankkimaan sellaisia yleisiä lahjatavaroita, joita tiedän, että voin antaa vaikka vuodenkin päästä. Vaatteet toimivat myös hyvin lahjoina lapsille, kunhan jättää hieman kasvuvaraa.

Viime vuonna hankin jotain hyviä lautapelejä, kuten Alias, Twist, Piirrä ja arvaa. Täytyykin kaivaa ne vaatehuoneen nurkasta esille. Nämä ovat hyviä lahjoja sukulaislapsille. Kaupoissa en jaksa käydä, joten nämä pelit hankin silloin tammikuussa nettikaupasta. Tein myös jotain nettiostoksia ennen joulua, mutta niissä kävi niin, että saapuivat vasta joulun jälkeen perille.  Esimerkiksi tilasin ”edullisesti” nettikaupasta 50 joulukorttia, jotka eivät ehtineet perille ennen joulua. Jouduin sitten hankkimaan kiireellä uudelleen samat kortit pikakehityksellä. Nyt meillä on 50 kpl vanhoja joulukortteja kaapissa (tyypilliseen tapaan en ole vielä tietenkään raaskinut niitä heittää menemään…). Kyseessä on siis kuva lapsista, koska mielestäni se on kiva nähdä miten he kasvavat ja ajattelen itsekkäästi, että se on myös muiden mielestä kiva nähdä tämä.

Hyvä, että tämä joulukorttiasia tuli mieleen. Sen toteuttaminen menee lähes aina paniikin kautta. Täytyykin viikonlopuksi ottaa lasten kanssa valokuvaussessio, jotta saadaan tänä vuonna joulukorttikuvat ajoissa kehitettyä ja lähetettyä ilman tätä stressiä. Toivottavasti he ovat kaikki hyvällä tuulella, kun kuvaussessiota lähdetään toteuttamaan ?

Löytyykö netistä sopivia lahjoja?

Takaisin joululahjoihin… Keskimmäinen tyttäremme on nyt neljännellä luokalla. Hänellä on koulureppu, jonka hankittiin silloin kun hän aloitti koulun. Nyt repun toinen remmi oli koulussa repeytynyt. Reppu on hänelle rakas, mutta nyt se on jo niin monesta paikkaan kärsinyt, että on ehkä aika hankkia uusi. Kun hieman kyselin, minkälainen reppu olisi kiva, niin hän totesi että koulureppu pitää olla tumma, niin lika ei näy. No, siinä oli kyllä järjen ääni kellossa. Hänen kohdallaan laadukkaan repun hankinta on kannattanut. Vaikka olen edullisten hankintojen kannalla, niin tässä tilanteessa oli erittäin hyvä, että hankittiin hyvä reppu.

Syy miksi kirjoitin repusta on se, että lähdin hakemaan joululahjaksi sopivaa reppua. Kaupoista en loppuen lopuksi löytänyt kovin mieluisaa ja ergonomista, myös hintatasoltaan sopiva. Päädyin siis nettiostoksille. Monessa nettikaupassa saattaa olla pitkätkin toimitusajat, erityisesti tulevat pyhät ruuhkauttavat postit, joten on hyvä olla hyvissä ajoin liikenteessä. Riippuen kaupasta, niin nyt on hyvä hetki myös hankkia muita lahjatavaroita jouluksi. Löysin nettikaupasta vaatteita, leluja, reppuja, jne. Minulla meni yli 200 euroa näihin lahjoihin. Nyt vaan pitää muistaa, että olen jo hankkinut nämä lahjat, jotta en sitten unohda sitä ja hanki uudelleen lahjoja. Nyt tein tämän hieman nurinkurin, sillä yleensä ensin kirjoitan listan henkilöistä, joille lahja hankitaan. Sen jälkeen käyn läpi kodin lahjatavarakaapin ja kirjaan listan, jos sopivaa löytyy valmiiksi. Aina hommat eivät suju oppikirjan mukaisesti. Pääasia on, että nyt lahjat ehtivät ennen joulua perille.

Joululahja-arvonta

Hankitteko ystävillenne tai aikuisille sukulaisille lahjoja? Moni ei tee sitä. Minun mielestäni on kuitenkin tosi kiva saada lahjoja ja myös antaa lahjoja (kunhan se tehdään kohtuudella eikä synny paniikkia), jos vietämme joulun yhdessä. Yksi hyvä vinkki on, että arpoo kenelle jokainen ostaa lahjan.

Lapsena kävin Japanissa koulua, ja asuin siellä asuntolassa. Jouluksi kaikki luonnollisesti menivät kotiin perheidensä luo viettämään lomansa.  Kouluun palatessamme loppiaisena oli kuusentanssit. Tanssimme kuusen ympärillä ja joululomalla ostamamme lahjat vietiin kuusen alle. Juhlan yhteydessä kuusen alla olevat lahjat jaettiin koulun oppilaille ja henkilökunnalle. Jokainen oli ostanut yhdelle lahjan. Nimiä arpoessaan aina jännitettiin, että saako koulun suositun pojan nimen. Se olisi ollut hienoa saada ostaa hänelle lahjan. No, minulle ei sitä onnea suotu. Lisäksi lahjaan kuului sääntö, että sen arvo oli noin 500 YENiä, eli euroissa noin 5 euroa. Näin jokainen sai samanarvoisen lahjan. Jännää tässä oli myös se, että kukaan ei saanut kertoa kenelle oli ostamassa lahjaa. Lahjan saatua arvuuttelimme pitkään, keneltä lahja oli tullut.

Yritin lanseerata tätä mieheni suvussa muutaman vuosi sitten, mutta systeemi oli kuulemma liian monimutkainen. Nyt ajattelin, että voisin lanseerata tämän minun sukuni kesken, siten että myös lapset saavat arpoa nimen. Muistan, kuinka kivaa oli miettiä minkälainen annettavaa lahja olisi. Pohdin hintaa ja mitä se henkilö voisi haluta. Koska arvoimme koulun kaikkien kesken, niin välillä oli hieman vaikeata arvioida mistä kyseinen henkilö voisi tykätä.

Koko perhe mukaan jouluostoksille

Toinen mielestäni kiva tapa oli, että lapsena ostimme vanhemmille ja sisaruksillemme lahjat. Siihen järjestettiin erillinen ostosreissu kaupunkiin. Saimme 5 euroa lahjarahaa jokaista vanhempaa ja sisarusta kohti. Eli minä sain 1500 YENiä noin 15 euroa. Se oli ekalla luokalla tosi iso raha. Shoppailupäivänä jokainen hankki omalle perheen jäsenelleen yhden lahjan tai mitä nyt viidellä eurolla sai. Minusta tämä on kiva tapa. Eli opin jo pienestä pitäen pohtimaan lahjabudjettia. Budjetti on hieman suurempi tänä päivänä, mutta samalla tavalla pohdin lahjojen hankintaa. Jos saan lahjan alennuksessa, niin se on vain positiivinen asia, sillä silloin lahja tuntuu arvokkaammalta kuin mitä se oikeasti maksaa. Nämä löydöt ovat parhaita. Toki, joskus löydän todella sopivan lahjan eikä tuote edes ole alennuksessa, niin silloin budjetti saattaa venyä. Parasta lahjan antajalle on, kun löytää sellaisen, joka menee ihan nappiin.

Oma lukunsa on jouluruoat

Jouluruoat ovat toinen kallis menoerä. Vietämme jouluaaton aina vanhempieni ja siskoni perheen kanssa ja joulupäivänä menemme mieheni vanhempien luokse, jonne tulee mieheni veljet perheineen kahville. Tämä systeemi on toiminut oikein mukavasti. Jouluruoat ovat oma lukunsa kustannuksissa. Alkuruoaksi kuuluu kalapöytä, graavattu lohi, siika, sillisallaatti ja siian ja muikun mätiä. Kinkku pitää olla ja lisäksi olemme tehneet erillisen slowfood-lihakastikkeen. Kun vietämme yhdessä joulun, niin voimme jakaa näitä kuluja. Toki ruokaa menee enemmän, kun on syöjiä paljon, mutta suhteessa säästyy pitkä penni, kun ei tarvitse pelkästään omalle perheelle hankkia kaikkia näitä. Jos ylimääräistä jää, esimerkiksi kinkkua, niin se pakastetaan kuutioiksi ja käytän esimerkiksi lihakeitossa. Tässäkin pätee meillä periaate, että ruokaa ei heitetä.

Onhan se ihanaa viettää joulu yhdessä, jakaa lahjoja ja syödä hyvin! Vaika joulu herättää stressiäs, niin kyllä tässä alkaa myös joulukuume nousta, vaikka en koe, että olisin mitenkään jouluihminen – ainakaan koristelujen suhteen.

Joulu onnistuu parhaiten näin

Summa summaarum, miten joulu onnistuu parhaiten myös kustannusten näkökulmasta:

  • Lähettää joulukortit ajoissa 2-luokassa
  • Teetä valokuvajoulukortit ajoissa
  • Hanki kirjekuoret kortteihin isoissa nipuissa
  • Pohdi etukäteen kenelle lahjat pitää hankkia
  • Osta joululahjat listan mukaan, googlaa hintatasoja
  • Sovi jouluruokaostokset, jos suvun kanssa yhdessä vietätte joulua
  • Sovi kiertojoululahjasta, se on edullinen, säästää vaivaa ja myös aika jännää lapsille
  • Hyödynnä tavaratalojen syksyn erilaiset hintahulinat
  • Käy läpi lahjatavarakaapin ennen kuin lähdet lahjaostoksille

Otan mielellään hyviä vinkkejä vastaan! Kerro, parhaat vinkkisi 😉

Pohditko olisiko yksi väylä taloudelliseen hyvinvointiin asuntosijoittaminen? Asuntopäivän lippujen myynti käy kuumana! Hanki sinäkin liput nyt, sillä seuraava hintataso nousee marraskuun lopussa. Asuntopäivän ystävähintaiset liput (2 lippua) koodilla KAVERI2018 tai 100€:n alennus koodilla  EDJG2BSQ8U Asuntopäivän ohjelmaan ja verkkokauppaan täältä.

Share This