Luen paljon kirjoja, mutta huomaan, että monet hyvät vinkit ja ajatukset kirjoissa ei tule omaan arkeeni millään tavalla. Poikkeuksena on viimeisempänä lukemani Mel Robinsonin 5 second rule (”viiden sekunnin sääntö”), jonka ajatuksena on laskea takaperin viidestä, eli 5-4-3-2-1-tee. Tällä systeemillä olen viime aikoina onnistunut nousemaan aamulla heti sängystä, enkä jäämään lokoilemaan ja päiväni on lähtenyt tehokkaasti käyntiin. Pisteenä i:n päälle on, että olen samalla systeemillä onnistunut juttelemaan tuntemattomille ihmisille, joihin olen halunnutkin tutustua, yksi on Katleena Kortesuon ja toinen Anna Perho. Aiemmin minulta on puuttunut rohkeus tarttua tilanteeseen, kun sellainen on koittanut.

Uskaltaessa saa paljon

Katleena Kortesuon blogia ei oo totta, olen jonkun verran seuraillut. Sain paljon vinkkiä hänen blogista siihen, kun itse neuvottelin omasta kustannussopimuksesta (tammikuussa ilmestyy kirjani Lapset ja raha). Lisäksi ihailen hänen viestinnäntaitoja. Hän puhuu ja kirjoittaa rehellisesti ja aina jollakin hauskalla ja oivaltavalla näkökulmalla. Toinen henkilö, jota olen halunnut lähestyä on Anna Perho, sillä hän tuotti aikanaan talousohjelman Kirsi ja himoshoppaajat, lisäksi hän tällä hetkellä kirjoittaa ja valmentaa mm. ajanhallinnasta.

Näin Katleenan Alma median syysjuhlissa. Päätin, että menen jututtamaan häntä ennen kuin lähden sieltä. Keskustelu oli todella antoisa ja olemmekin tavanneet senkin jälkeen lounaan merkeissä. Ajattele, jos en olisi uskaltanut? Olen niin monta kertaa jälkikäteen harmitellut samankaltaisissa tilanteissa, miksi en mennyt rohkeasti esittäytymään.

Mitä menetin?

Anna Perhoon törmäsin taas tällä viikolla, kun olin menossa tapaamiseen kaupungilla. Hän ajoi pyörällä ohitseni, pysähtyi parkkeeraamaan ja lukitsemaan sen. Onneksi tämä toimeenpide kesti hieman, joten ehdin käydä sisäistä taistelua uskallanko mennä tervehtimään. Laskin Melin ohjeiden mukaisesti mielessäni 5-4-3-2-1 ja sitten menin. Tervehdin, kerroin että olen seurannut häntä mediassa ja halusin tulla esittäytymään. Vaihdoimme muutaman sanasen ja hän jatkoi matkaa ja samoin minä. En menettänyt mitään, enkä ehkä myöskään saavuttanut mitään konkreettista hyötyä tästä kohtaamisesta. Se ei tosin ollutkaan tarkoitus, mutta koskaan ei tiedä, miten nämä kohtaamiset vievät meitä eteenpäin. Annalle olin ihan random-tyyppi. Minulle tämä oli kuitenkin erävoitto. Uskalsin, vaikka pelkäsin. Voitin itseni!

Mitä me sitten pelkäämme? Mitä voin menettää tuollaisessa tilanteessa? Tilanne saattaa olla hieman kiusallinen, mutta ei siinä paljon muuta voi käydä. Toisaalta sen, mitä voin saavuttaa saattaa taas olla miittaamattoman arvokas asia, kuten mentorin. Tämä tapahtui Katleenan kanssa ja tapaankin hänet pian uudestaan. Onneksi minulla oli rohkeus tarttua toimeen, vaikka pelkäsin ja tärisin jännityksestä.

Jossittelu lamauttaa

Mitä kaikkea emme tee epäonnistumisen pelon takia? Miten voimme vanhempana tukea lapsiamme, jotta he eivät pelkää epäonnistumisia? Tässä minulla on paljon vielä tekemistä. Helposti torun lasteni virheistä, kun oikeasti minun pitäisi rohkaista, jotta he eivät ala pelätä epäonnistumisia. Virheiden kautta opimme, joten virheitä pitää sallia. Samalla asenteella voimme viedä esimerkiksi myös omaa talouttamme eteenpäin. Vaikka pelottakin, niin mieti, mitä menetät kun et tee asian suhteen mitään tänään? Minkälaisia mahdollisuuksia ovat jo mennet ohitsesi? Jossittelu ei tietenkään jälkikäteen auta eikä uhkarohkeus ei ole järkevää. Harkittu riskinotto esimerkiksi taloudessa voi kuitenkin viedä meitä isoilla harppauksilla eteenpäin.

Minun kohdallani tällainen esimerkki on asuntosijoittamisen aloittaminen vuonna 2010. Tiesin, että haluan asuntosijoittajaksi. Ensin jossittelin, että olisi pitänyt aloittaa kymmenen vuotta sitten, tai edes viisi. Hetken mieleni pyöri tätä rata, mutta se oli tekosyy. En silloin mieltänyt itseäni asuntosijoittajaksi. Ennen kaikkiaan minun piti muuttaa identiteettiäni, minun piti sisäistää, että asuntosijoittaminen ei ole rikkaiden puuhaa, vaan minullakin on mahdollisuus siihen. Minä voin olla asuntosijoittaja. Vasta kun sisäistämme identiteetin, niin alamme toimimaan. Kun onnistuin oivaltamaan, ettei tarvitse olla rikas ryhtyäkseen asuntosijoittajaksi, alkoi tapahtumaan. Selvitin ensin mitä minun pitää tehdä, jotta minusta tulee asuntosijoittaja. Se, miten sinne pääsee, tuntui ihan mahdottomalta tehtävältä. Pääsin kuitenkin tälläkin tiellä eteenpäin, ensin opiskelemalla ja sitten ulkopuolisella avulla. Nyt 8 vuotta myöhemmin perheellämme on 12 sijoitusasuntoa ja oma eläkkeeni on tätä kautta turvattu, sillä asunnot ovat jo velattomia noin 15 vuoden päästä. Ajattele, mitä olisin menettänyt, jos en silloin olisi rohkeasti lähtenyt tekemään asioita tämän eteen.

Menin mukavuusalueen ulkopuolelle

Olen kerännyt vähitellen elämäni eri osa-alueille rohkeutta opiskelun ja lukemisen kautta. Uskallan hypätä epämukavuusalueelle. Olen päässyt itseni ja itsetuntoni kanssa eteenpäin samoilla keinoilla – kirjallisuuden, seminaarien ja valmennuksien kautta, mutta ennen kaikkea tekemällä. Ilman tekemistä junnaamme paikallamme. Tieto ei riitä, tarvitaan tekoja.

Minulla on esimerkiksi esiintymiskammo. Olen aina pelännyt ja jännittänyt esiintymistä. Kädet ja ääni tärisee. Unohdan tärkeät pointit esityksessäni. Päätin jo opiskeluaikoina, että tämä on asia, johon minun pitää satsata. Kävin kaikki ilmaisutaidon kurssit, mitä koulussani silloin oli tarjolla. En kuitenkaan uskaltanut silloin altistaa itseäni tilanteisiin, jossa piti olla esillä. Valmentamisen ja puhetilaisuuksien myötä olen päässyt harjoittelemaan myös tätä taitoa. Olen myös pyytänyt apua, jotta esitys olisi parempi. Viimeisimpänä liityin Toastmasters -klubiin.  Vielä en ole virallista klubipuhettani pitänyt, mutta kahden minuutin impropuheita jo kaksi kappaletta takana päin. Toivon, että muutaman vuoden päästä katson taaksepäin nykyminääni ja ihmettelen, miten paljon olen kehittynyt näiltä ajoilta. Ilokseni olen jo nyt huomannut edistystä.

Miten sinä pääset eteenpäin?

Haluatko myös päästä eteenpäin jossain elämäsi osa-alueella? Lue tai kuuntele kirjoja aiheesta, katso opetusvideoita Youtubesta, käy seminaareissa, hanki mentori tai osta valmennusta. Tilanne ei muutu yhdessä päivässä, mutta kun katsot viiden tai kymmenen vuoden päästä taaksepäin, sinulla saattaa olla oma talous turvattuna, uusi taito hankittuna tai uusia ihania ystävyyssuhteita. Saavutit sen, koska otit vastuun omasta elämästäsi, lähdit rohkeasti tekemään pieniä asioita muutoksesi eteen. Ryhdyit toimenpiteisiin. Varmasti löytyy myös jonkunnäköisiä epäonnistumisia matkan varrella, mutta ne ovat olleet niitä oppimiskokemuksia, minkä takia olet päässytkin eteenpäin.

Yhdessä asiassa minä voin auttaa sinua. Voin olla valmentajasi sinun taloudellisen hyvinvointisi väylälläsi. Ehdotan hyvää kirjallisuutta (tulossa) ja jaan omaa osaamistani ja vinkkejäni sekä tässä blogissani, että vlogissani. Sinun tehtävänäsi on selvittää: Mitkä haaveesi tai unelmasi ovat? Ennen kaikkia, mitä aiot tehdä niiden eteen tänään? Sinulla on rohkeus tarttua toimeen!

Haluatko kulkea samankaltaista tietä kuin minä? Asuntosijoittaminen on ollut ja tulee olemaan minun väyläni taloudelliseen turvasta taloudelliseen riippumattomuuteen. Haluatko selvittää onko tämä myös sinun väyläsi. Tervetuloa ystäväsi tai puolisosi kanssa mukaan Asuntopäivään, jossa saat kattavan katsauksen asuntosijoittamisesta. Ota ensimmäinen askel, varaa paikkasi jo tänään. Ennakkohintaiset liput (koodilla 4T7RL6ZYHA) ovat myynnissä enää pari päivää lokakuun loppuun saakka.

ASUNTOPÄIVÄ Helsingissä

Asuntopäivä järjestetään Helsingissä la 27.1.2018 klo 13-18. Ennakkoliput 200 euron alennuksella koodilla 4T7RL6ZYHA.  Koodi on voimassa vain 31.10.2017 saakka! Lipun hinta on normaalisti 397 euroa, koodilla saat sen alennettuun 197 euron hintaan.

Asuntopäivän aiheet:

  1. Onnistu asuntosijoittajana – valmenna numerosi ja mielesi
  2. Pienituloisesta asuntosijoittajaksi – miten pienituloinen voi ostaa sijoitusasunnon?
  3. Asunnon vuokraus – kolme tapaa hoitaa asunnon vuokraus ja kuinka nämä vaikuttavat vuokratuottoon
  4. Asuntosijoittaminen muuttotappiopaikkakunnalla – mitä pitää ottaa huomioon, jos sijoitusasunto sijaitsee muuttotappiopaikkakunnalla?
  5. Taloyhtiö – asuntosijoittajan liittolainen vai vihollinen? – Se, mitä tapahtuu sijoitusasunnon seinien ulkopuolella, on yhtä keskeistä sijoituksen onnistumiselle kuin mitä seinien sisällä tapahtuu. Miten kannattaa toimia taloyhtiössä, jotta sijoituksen arvo säilyy?
  6. Airbnb – sinun juttusiko? – Kuinka Airbnb toimii ja minkälaisille tuotoille toiminnalla pääsee?
  7. Lapset ja sijoitusasunto – onko järkevää ostaa sijoitusasunto ajatellen, että oma lapsi käyttää asuntoa tulevaisuudessa? Entä voiko sijoitusasunnon ostaa suoraan lapsen nimiin?
  8. Asuntosijoittamisella taloudelliseen vapauteen
Share This