Kuinka usein olet kuullut lapsesi suusta ”minun on pakko saada tuo, mä oikeasti tarvin sen!! Kaikilla muilla kavereille on sellainen!”. Kuinka usein olet itsellesi selittänyt, miksi sinun pitää ostaa jotain, kuten uudet kengät? Tein sen tänään.  Kerroin itselleni kuinka tärkeätä se on, että minulla on siistit kävelykengät. Ne ovat suoraan sanoen välttämättömyys. Minähän kävelen töihin joka päivä lenkkareissa. Monesti menen asiakkaalle työpäivän aikana, eikä lenkkareissa sinne voi mennä. Mitä jos minulla olisikin siistit ”kävelykengät”. Ne ovat tyyllikkäämmät kuin lenkkarit, eivät ihan niin mukavat, mutta niillä voi kävellä paremmin kuin korkkareissa. Asiakkaallekin voi niillä mennä, jos muu asu on siisti. Ostin siis itselleni tällaiset välttämättömät kävelykengät tänään.  Onneksi olivat kaiken lisäksi alennuksessa.

Tunnista heikkoutesi

Toinen ”pakollinen” hankinta on kevytuntuvatakki. Minulla on parikin untuvatakkia, toinen on aika likainen ja toisessa on reiät taskussa.  Tiedän, joko pesen tai korjaan. Tarve heräsi, kun huomasin yhdestä tarjousesitteestä sen takin, jonka on selkeä välttämättömyys, nyt kun syksykin viilenee. Se on vielä kaiken lisäksi tarjouksessa, eihän sellaista mahdollisuutta kannata jättää käyttämättä. Alennusmyynnit ovat kyllä minun heikkouteni. Syksyllä on muun muassa kampituspäivät, hullutpäivät, hintasirkus, 3+1.  Shoppailu on mielestäni kivaa, erityisesti kun teen hyviä löytöjä. Tällä hetkellä yritän kuitenkin säästää rahaa, jolloin tällaiset muka välttämättömyyksien hankinta ei tue tavoitteitani. On niin helppoa perustella, miksi jokin hankinta on välttämättömyys, kun sopiva tuote tupsahtaa silmän eteen.

Minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa

Olisi hyvä, jos pystyisimme jo lapsillemme opettaa objektiivisuutta oikeasti välttämättömien hankintojen ja halujen välille. Kun lapsesi toteaa, että hänen on pakko saada jotain, niin sano hänelle, että se on hieno ja ymmärrät, että hän haluaa sen, mutta se ei ole välttämättömyys. Voisitte yhdessä miettiä, mikä on välttämättömyys ja mikä on halu. Onko ruoka välttämätön hankinta? Kyllä se on. Onko talvitakki välttämätön hankinta? Sekin on, mutta sitten voidaan keskustella siitä mikä on riittävä talvitakki? Periaatteessa hyväkuntoinen ja siisti kirpputorilta hankittu takki ajaa ihan saman asian kuin kallis merkkivaate.

Lapsen kanssa kannattaa konkreettisesti keskustella mikä välttämätöntä, esimerkiksi koti, ruoka, vaatteet, ja koulu ovat. Toisaalta lelu, karkki tai elokuva eivät ole välttämättömyyksiä. Jos katsotte lapsenne kanssa televisiota, niin voitte käydä tätä samaa keskustelua. Onko TV-mainoksen auto välttämättömyys? Ehkä teidän perheessänne auto on välttämätön päästäkseen töihin tai harrastuksiin. Onko mainostettu pitsa? Ruoka on, mutta ei ehkä pitsa. Antakaa lapsenne arvioida ja siitä syntyy hyviä keskusteluita.

Untuvatakkini ja kävelykenkäni

Miten untuvatakilleni kävi? Onnekseni en löytänyt paikkaa, jossa se kuvaston takki oli myynnissä, joten se jäi hankkimatta. Päätin korjata kotona olevasta takista taskut. Olen monesti todennut, että minulle toimii parhaiten tapa ”poissa silmistä, poissa mielestä”. Jos olet heikko tarjouksille, niin älä mene kauppoihin turhan takia. Pyri etukäteen miettimään, mikä on oikeasti tarpeellista ja mikä ei.  Mieti myös sinun pitkäaikaisia taloudellisia tavoitteitasi. Se helpottaa vastustamaan houkutuksia.  Muista myös, että lapsesi kuulee perustelut, miksi ostit jotain. Hän ottaa siitä mallia ja toimii samalla tavalla aikuisena.

Muistan, kun äitini osti kävelykengät. Ihan samalla tavalla hän perusteli hankinnan itselleen, kuin mitä minä tein tänään. Minun oli pakko saada ne kengät. On hyvä muistaa, ettei ei omena kauas puusta putoa.

Nämä voisivat kiinnostaa sinua:

8 vinkkiä miten kasvattaa lapsi rahaviisaaksi

Toivelista helpottaa lapsen kanssa lelukaupassakäyntiä

Tilanteesi ei ole kiveen hakattu – vältä elintasoköyhyys!

 

Share This