Aina välillä putkahtaa netissä juttuja nuorista, joilla on tavoite ja he päättävät tehdä asialle jotain. Korumies Arvi halusi ostaa hevosen, Joona kerää pulloja, jotta päästääkseen Kalifornian Disneyworldiin, nyt viimeisimpänä oli Ruovesilaiset pojat, jotka kustantaa jääkiekkoharrastuksensa ompelemalla Hokikaakkoja. Osa nuorista perustavat yrityksen, koska huomaavat että heidän harrastuksena syntyneen tuotteille on syntynyt kysyntää, kuten Elisa, joka perusti yrityksen 16 vuotiaana, koska hänen tekemilleen pehmoleiluilleen oli kysyntää. Katariinasta tuli kakkuyrittäjä jo 13 vuotiaana. Hän rakasti kakkujen tekoa eikä kaikkea voinut itse syödä. Nyt 18 vuotiaana hänestä tuli virallinen yrittäjä.

Yrittäjyys sivujuonena harrastuksesta

Nämä tarinat ovat todella inspiroivia. Löytyy varmasti myös paljon epäonnistumisiakin. Toisaalta, onko se epäonnistumista, jos lapsi tekee näitä asioita omana harrastuksena. Harrastuksiakin voi tehdä niin monella eri tavalla. Osa on vakavamaa, kutentelinevoimistelun treenut 5 kertaa viikossa. Meillä lapset harrastaa myös korista ja tanssia, jotta heille syntyisi hyvät liikunnalliset tottumukset aikuisena. Miksi yrittäjyyttä ei voisi yhtä lailla harrastaa?

Meidänkin esikoinen 9-10 vuotiaana innostui tekemään rusetteja. Hän perusti SunBowBags-nimisen instagramtilin ja hän ilmoitti, että aikoo myydä näitä rusetteja ja laukkuja sitä kautta. Kuvaukset ruseteille hän laittoi englanniksi. Ihmettelin asiaa ja tiedustelin, miksi hän ei kirjoita tekstejä suomeksi, niin sain vastauksen, joka selkeästi oli luokkaa ”äiti ei tajuu yhtään mitään”

Miten muuten joku Amerikassa voi ostaa näitä, jos kirjoitan suomeksi?? daah

Oppimiskokemuksen luominen

Alkuinnostus laantui aika nopeasti, kun myyntiä ei tullut. Sisaruksille, serkuksille, tädeille ja kavereille oli myyty eikä ulkopuolisia asiakkaita löytynyt. Keksimme, että hän tekee näitä rusetteja korisjoukkueen ravintolapäivälle ja korisjoukkue saa myynnistä osan. Sitten taas tehtiin rusetteja. Kyseessä oli kiva harrastus, jota tehtiin yhdessä. Halusin tehdä tästä samalla talouskasvatuksellisen oppimistilanteen.

Teimme hänelle tilikirjat. Sinne kirjattiin vanhempien antaman siemenrahoituksen, jolla hän osti ensimmäiset kankaat. Seuraavat kankaat hän hankki myynneistä saaduilla rahoilla. Jokainen myynti kirjattiin tilikirjaan. Kankaiden ja pampuloiden hankintahinnat kirjattiin myös sinne kuluiksi. Huomasin nopeasti, että hänen kaverihinnat nippanappa kattoivat materiaalikustannukset, joten tässä oli hyvä oppimisen paikka.

Laskimme paljon kangas ja yksi hiuspampula maksoivat ja arvioimme yhdessä, kuinka monta rusettia yhdestä kankaasta hän saisi tehtyä. Sen jälkeen laskimme yhden rusetin materiaalikustannukset. Sitten hän ymmärsi, että yhden rusetin hinta täytyy olla suurempi kuin nämä materiaaleihin menevät rahat, jos hän haluaa saada edes kulut katettua.

Mitä jos innostus lopahtaa?

Harrastus lopahti kuitenkin aika nopeasti, ja harmittelin hieman sitä itsekseni. Jos hänellä olisi jokin suurempi tavoite, johon säästää, niin silloin todennäköisesti innostusta voisi edelleen löytyä. Vaikkakin tästä ei mitään bisnestä syntynyt, niin olen erittäin iloinen, siitä että hän yritti ja lähti tekemään. Tärkeä oppi tässä oli se, että raha ei itsestään tule. Rusettien tekeminen vei aikaa ja myyntiäkin pitää tehdä. Erityisesti ravintolapäivänä hän näki, miten jokainen rusetti piti puhumalla myydä. Hän oppi tästä harjoituksesta konkreettisesti yrittämisen perusajatuksen: myynti – kulut = tuotot

En minä osaa tukea tällaisessa

Olen erittäin iloinen, että meillä on kouluille tarjolla Pikkuyrittäjät-ohjelmaa, jossa lapset pääsevät näitä taitoja harjoittelemaan. Kyseessä ei ole se, että jokaisesta meistä tulisi yrittäjä, mutta samalla lapsi oppii konkreettisesti talouden ja yritysten perusperiaatteet. Lastemme koulussa ei vielä ole tätä ohjelmaa, mutta tänä vuonna ohjelmassa on mukana jo 80 alakoulua Suomessa. Lisäksi jos nuori yli 13 vuotias innostuu yrittämisestä, mutta vanhemmalla ei ole osaamista tai mahdollisuutta auttaa, niin 4H-yhdistyksen kautta pääsee turvallisessa ympäristössä kokeilemaan siipiään yrittäjänä, mutta harrastuspohjalta.

Annetaan hyvät edellytykset lastemme tulevaisuuteen

Annetaan lapset olla lapsia, mutta jos innostusta löytyy, niin sitä voi tukea. Kaikilla ei ole samanlaisia edellytyksiä tai tukea saatavana kotoa. Kuitenkin erilaiset esikuvat ja esimerkit osoittavat sen, että jokin asia on mahdollinen. Joukossamme löytyy edelläkävijöitä, jotka toimivat esikuvina ja näyttävät, mitä kaikkea on mahdollista tehdä. SunBowBag ei ollut tällainen menestystarina, mutta toisaalta uskon, että monella menestyneellä aikuisella yrittäjällä saattaa olla tällaisia kokemuksia lapsuudesta. Osa meistä löytää intohimon aikaisessa vaiheessa, osa meistä menee pidemmän kaavan kautta. Kun uskomme, että jokin on mahdollista saavuttaa, niin teemme työtä sen eteen ja huomaammekin, että unelma ei olekaan enää unelma vaan käden ulottuvillamme.

Usko lapseesi, kerro että hänestä voi tulla mitä ikinä hän haluaa. Annetaan hyvät edellytykset lapsillemme heidän tulevaisuuteen.

Muuta hyödyllistä:

 

 

Share This