Minullakin on monesti sijoituksen menneet metsään, mutta vielä en ole sijottanut metsätilaan, asia kuitenkin kiinnostaa hieman. Isäni peri pienen metsätilan Pohjanmaalta. Muistan nuorena, kun hän kertoi, että saivat tuottoja metsästä. Jälleen kerran oli metsää kaadettu ja hän sai rahaa. Nyt täytyy odottaa vuosia ennen kuin sieltä saa jälleen tuloja. Asuimme silloin Japanissa, joten metsänhoito oli ulkoistettu, enkä minä ole koskaan isäni metsässä ollut.

Metsään vois sijoittaa esimerkiksi ostamalla metsätiloja, hankkimalla osuuksia yhteismetsästä tai merkitsemällä metsärahastoa. Metsäsijoitus on yleensä aina pidemmän ajan sijoitus, mutta joidenkin metsärahastojen sekä erityisesti yhteismetsäosuuksien avulla metsäsijoitusten likviditeettiä voi parantaa huomattavasti. Tällä hetkellä myös suorien metsäpalstojen kauppa on suosittua.

Sijoitushorisontti

Metsän sijoitushorisontti on vähintään 20 vuotta, ellei jopa 50-70 vuotta riippuen puuston laadusta ja onko tarkoitus kasvattaa tukkipuuta vai kuitupuuta. Jos omistaa useita metsätiloja, jotka ovat eri vaiheessa, niin silloin tuottoa metsästä voi saada myös tasaisesti. Osa metsästä kaadetaan kasvun mukaan. Isäni peri pienen metsätilan, joka on tuottanut muutaman kerran. Hän kertoi, että oli nuorena poikana istuttamassa kuusta ja nyt kohta pian tämä hän istuttamansa kuusi olisi valmis kaadettavaksi. Siinä vaaditaan jo kärsivällisyyttä!

Vaali perintöä

Vaikka isälläni on tämä mainitsemani metsätila, niin itselläni ei ole kokemusta metsän hoidosta. Monesta kaupunkilaisesta on saattanut vahingossa tulla perinnön kautta metsänomistaja. Toisaalta voi olla, että metsä kiinnostaa ja metsätyön tekeminen on mielekästä, silloin metsätilan hankkiminen on yksi hyvä sijoitusvaihtoehto ja sijoitusten hajauttamisen keino. Metsästä saat itse tuottoa, mutta samalla varmistat, että tuottosi kasvaa ja seuraava sukupolvi pääsee myös nauttimaan siitä.

Maailmantalouden vaikutus metsään

Metsä kasvaa, vaikka taloustilanteet vaihtelevat. Luonnollisesti puun kysyntä vaikuttaa siihen kuinka tuottoisa sijoitus on. Vuosituotto metsästä vaihtelee paljonkin parista prosentista ylöspäin. Metsää täytyy myös hoitaa, jotta se tuottaisi. Jos sitä ei harvenneta, niin puuston laatu kärsii. Metsän hoitoa voi ulkoistaa, mutta se taas vaikuttaa sijoituksesta saatavaan tuottoon.

Kasvatusaspeksi metsäsijoittamisen kautta

Näen metsän kiinnostavana kasvatuksellisena sijoitustuotteena. Osallistumalla lapsena metsätöihin näkee sekä vaivan, että hyödyt, kun sijoituksia hoitaa. Lisäksi metsä jää perinnöksi seuraavalle sukupolvelle. Kuten asuntosijoittaminen, niin metsään sijoittaminen on sukupolvien yli sijoittamista.

LISÄYS: Hyvä tietoa, metsän hankkinnasta löytyy tästä Puunttuottajat-sivustolta.

 

Share This