Ylioppilasjuhlat lähenevät ja moni tuskailee ylioppilaslahjoista. Mediassa on myös ollut jonkun verran kirjoituksia siitä, mikä on sopiva summa lahjaksi esim. sukulaislapselle tai tuttavan tuoreelle ylioppilaalle. Tässä sinulle hyvä ylioppilaslahjaidea kevään lakin saajille. Oli annettavan lahjan arvo mikä tahansa, niin uskallan väittää, että yksi parhaista ja arvokkaammista ylioppilaslahjoista on sijoittamisen taidon ja kiinnostuksen herättäminen sijoittamista kohtaan. 

Altistamalla nuori aiheeseen on yksi hyvä tapa herättää kiinnostuksen sijoittamista kohtaan. Minulla on ollut valmennusasiakas, joka otti koko perheen mukaan talousvalmennukseen. Valmennuksen loppupuolella 17v teinityttö kertoi keästyöstä, jonka hän oli saanut.  Valmennus toi intoa hakea kesätyötä. Lisäksi hän päätti, että osan palkasta menee sijoituksiin. Olen myös ollut mukana tapahtumissa, johon vanhemmat ovat raahanneet teini- ja nuoren aikuisen lapsensa opettelemaan sijoittamisen perusteita yhdessä.

Me voimme sukulaisina ja ystävinä altisaa nuoret sijoittamiseen eri tavoilla. Voidaan hankkia kirjallisuutta, opettaa heitä sijoittamisen perusteista tai hankkia heille erilaisia kursseja (livenä tai verkossa). Toisaalta voimme myös hankkia nuorelle hänen ensimmäiset sijoituksensa. Jos lapsella tai nuorella on omia sijoituksia, niin kummasti sijoittaminen alkaa kiinnostamaan. Osakkeen tai rahasto-osuuksien antaminen onkin yksti tapa altistaa lapsi aiheeseen.

Kannattaako antaa osakkeita?

Jos itse sijoitat osakkeisiin, niin sinun on helppoa kertoa osakesijoittamisen hyödyistä, kuten osingoista ja osakkeiden arvonnousumahdollisuudesta pitkällä tähtäimellä. Voit myös suoraan ylioppilaalle tehdä lahjakirjan. Jos haluat lahjoittaa ylioppilaalle suoria osakkeita, niin nuorella pitää olla arvo-osuustili ja sen numero lahjan antajalla tiedossa. Harvalla nuorella on valmiina arvo-osuustili, joten hänen täytyy ensin avata sellainen. Alaikäisen kohdalla huoltajat voivat avata arvo-osuustilin.

Osakkeita tosin ei kannata hankkia tai myydä muutamalla kympillä, sillä kaupankäyntikulut nousevat suhteellisen kalliiksi. Lisäksi, jos itsellä ei ole kokemusta osakesijoittamisesta, niin on vaikeata lähteä neuvomaan asiasta. Se olisi suorastaan epäeettistä. Yksi sijoittamisen nyrkkisääntöön kuuluukin ”sijoita ainoastaan sellaiseen mitä ymmärrät”.

Anna rahasto-osuuksia

Kun sijoittaa osakkeisiin hajautusta ei saada tehtyä järkevästi pienillä summilla, jolloin rahastosijoittaminen on tuvallisempi vaihtoehto. Rahastoissa kuluja on hyvä seurata, koska riskinä on, että rahastonhoitokulut syövät tuottoja. Kustannustehokasta indeksisijoittamista onkin suositeltu monessa eri paikkaa ja se on hyvä tapa aloittaa sijoittamisen osakemarkkinaan. Indeksisijoittamista tarjoavat ainakin Nordnet ja Seligson, lisäksi pankeiltakin löytyy joitain tehokkaita rahastoja. Se selviää katsomalla rahastojen kulurakennetta. Itse käytän nyrkkisääntönä, jos rahaston hallinnointikulut ovat alle 0,5% vuodessa, niin silloin se on hyvä. Lisäksi tutkin luonnollisesti rahaston sisältöä. Jos haluaa parempaa tuottoa ja on valmis sijoittamaan pitkällä tähtäimellä, niin sijoittaisin osakerahastoon enkä esim. korkorahastoon, jossa tuotto-odotukset ovat hyvin maltillisia. Jos ajatuksena on, että nuori sijoittaa pitkäjänteisesti, niin silloin voi hyvin ottaa suurempia riskejä. Pitkä aika tasaa markkinoiden vaihtelut.

Miten lahjoitus voidaan tehdä?

Ennen kuin voi sijoittaa, lahjan saajalla pitää olla joko asiakkuus (esim. pankki, Nordnet tai Seligson) tai osakkeiden kohdalla arvo-osuustili. Voit luonnollisesti pyytää, että lahjan saaja avaa asiakkuuden, jotta rahastolahjoitus onnistuisi. Esimerkiksi Seligsonilla, jokaisella on henkilökohtainen merkintäviite. Kun tätä viitettä käyttää merkintöjä tehdessä, ne ohjautuvat oikeaan salkkuun. Pankeissa on mahdollisuus esim. lahjoittaa tuotelahjashekin kautta, jolloin riittää lahjan saajan nimitieto, sillä saaja huolehtii itse tilinavauksesta tai rahastomerkinnästä.

Miten ylioppilaslahjaidea pysyy yllätyksenä?

Voi tuntua aika monimutkaista lähteä selvittelemään lahjakirjoja, -shekkejä tai arvo-osuustilitietoja. Lisäksi yllätyskin menee pieleen, jos pitää etukäteen kysyä näitä tilitietoja. Helpommalla pääsee todennäköisesti siten, että antaa lahjaksi suoraa rahaa ja liitteeksi toive, mitä sillä on tarkoitus tehdä. Timanttipesulan kirjoittaja Unna Lehtipuu aikoo keväänä ylioppilaaksi valmistuvat sukulaistyttöjen kanssa istua alas ja käydä läpi sijoittamisen perusperiaatteita, opettaa avaamaan arvo-osuustilin ja antaa pienen alkupääoman sijoitettavaksi. Tämä on huippuhyvä idea ja lahja, sillä silloin nuori oppii sijoittamisen perusperiaatteet ja miten tehdään kertasijoituksia tai kuukausisäästämisestä osakemarkkinaan.

Yhdessä sijoituksen tekemisen jälkeen mielestäni toiseksi paras vaihtoehto on antaa lahjakirja tai sen tyylinen dokumentti, missä sitoutuu tekemään rahastomerkinnän, kunhan asiakkuus on avattu ja lahjan saaja on toimittanut hänen merkintäviitteensä. Näin lahjan sisältö valkenee vasta lahjan antamisen yhteydessä, toisaalta toteutus hieman viivästyy, koska asiakkuus pitää avata ennen ensimmäistä merkintää. Lahjan saamiseksi tämä pakottaa saajan tekemään tarvittavat toimenpiteet tilin perustamiseksi, jolloin yksi kynnys sijoittaa jatkossakin on poistettu, koska tili on jo olemassa.

Oma kokemus

Muutaman vuosi sitten 2013 annoimme suvun kesken hieman suuremman lahjan ylioppilaaksi valmistuvalle sukulaistytölle. Ostimme useamman perheen voimin Seligsonin rahastoa yhteensä hintaan 450€. Nyt kun katsoin, miten kyseinen rahasto on pärjännyt, niin se on noussut neljässä vuodessa lähes 90%, joten ei kyllä ollut ihan huono lahja. En tiedä onko hän innostunut sijoittamisesta ja onko rahasto-osuus edelleen tallella. Toivon kuitenkin, että hän on pitänyt rahat siellä, oppinut yhden uuden säästämisen muodon ja innostunut sijoittamisesta, kun on nähnyt, miten rahasto on tuottanut muutaman vuoden aikana hänelle.

Olisiko tässä tämän vuoden ylioppilaslahjaidea?

Muuta hyödyllistä:

 

Share This