Kirjoitin edellisessä blogikirjoituksesta siitä, miten tärkeätä on nuorten saada tehdä kesätöitä. Kun nuori oppii tekemään työtä ja saa siitä palkkaa, niin hän aikuisena osaa arvostaa työllä ansaittua rahaa eikä toivon mukaan tuhlaa sitä liian heppoisin perustein. Kesätyötä ei kuitenkaan aina saada ja moni jää ilman sitä. Nuorilla on pitkät kesälomat, joten osa siitä olisi hyvä käyttää jonkinlaisen työn tekemiseen.

Oma-aloitteisuutta tarvitaan

Jos markkinoilta ei ole saatavana kesätyötä, niin voi itselle luoda sellaisen. Vain taivas on rajana, miten voi muita auttaa ja samalla saada hieman palkkaa siitä. Toisaalta, jos et koskaan ole tehnyt myyntityötä, niin voi olla hyvinkin iso kynnys lähteä tarjoamaan edes ruohonleikkuupalvelua, koiranulkoilutusta tai muuta pientä apua naapurustossa. Ilokseni Suomessa on NuoriYrittäjyys -kaltaisia toimijoita, jonka kautta nuoret saavat rohkeutta kokeilemaan jopa yrittäjyyttä.

Pakollinen ”paha” myyntityö

Yrittäjyyteen kuuluu aina myyntityö, oli se sitten oman idean myymistä tai ihan tuotteen tai palvelun tarjoamista. Lisäksi myyntiosaaminen on aikuisenakin tärkeä taito, vaikka nuoresta ei suoranaista myyjää tulisikaan. Tämä taidon avulla nuori myy itsesi ensimmäiselle työpaikalleen ja pystyy vaikuttamaan positiivisesti myös oman työn sisältöön ja palkkaukseen. Jos kuitenkin päätyy myyntityöhön, niin se on niitä harvoja työpaikkoja, jossa pystyy omalla työpanoksella suoraan vaikuttamaan palkkaustasoon, sillä moni myyjä saa osan ja joskus jopa koko palkkansa myyntiprovisiona.

Miksi tarvitaan myyntitaitoa?

Myyntitaidon harjoittelemista voi aloittaa jo hyvissä ajoin. Jopa ennen kouluikää, kerron hieman myöhemmin, miten olemme sitä lasten kanssa tehneet. Harjoittelemalla myyntiä lapsi oppii esiintymään, hyväksymään epäonnistumista, ja pyytämään haluamansa.

Esiintymistaitoa lapsi oppii, kun pääsee tuntemattomien kanssa keskustelemaan ja kertomaan mitä palveluta tai tuotetta hän on myymässä. Ujolta lapselta tämä vaati paljon rohkeutta ja tukea vanhemmilta. Tätä kannattaa ensin harjoitella tuttavien kesken ja sitten vasta siirtyä tuntemattomien pariin.

Epäonnistumisen pelko on monella meillä aikuisilla esteenä menestymiseen. Moni menestynyt yrittäjä on epäonnistunut lukuisia kertoja ennen kuin jymymenestys on tullut (kuten Supercell ja Rovio). Supercellissä epäonnistumisia juhlitaan jopa samppanjalla. Niin tärkeänä yritys pitää tätä taitoa. Myyntityössä tätä ”epäonnistumista” pääsee harjoittelemaan oikein urakalla. Kun lapsi huomaa, että aina ei saa myytyä, niin hän oppii, että se on ihan ok ja yritetään uudelleen toisella potentiaalisella asiakkaalla. Kun sitten myyntiä tulee, niin hän osaa arvostaa sitä entistä enemmän. Onnistumisen tunne kasvattaa lapsen itsetuntoa ja rohkeutta tarttua entistä haastavimpiin tilanteiseen. Ei ole olemassa yhtään myyjää, joka aina onnistuu tehtävässään.

Lisäksi myyntityössä joutuu pyytämään palkkiota, oli se sitten pääsiäisenä karkki virpomisen yhteydessä, tai sitten Kevätpörriäisen myyntiä. Yhtä lailla monesti meidän pitää myös aikuisena osata pyytää mitä haluamme. Palkkaneuvottelu ovat hyvä esimerkki tästä. Vaikka kuinka tunnollisesti teemme työmme, niin harvoin meitä palkitaan palkankorotuksilla pyytämättä. On tutkittu, että naiset neuvottelevat vähemmän palkastaan kuin miehet. Olisiko tämä yksi syy, miksi samasta työstä saatu palkka on naisella pienempi kuin miehellä? Tämän takia koen, että on erityisen tärkeätä opettaa omille tyttärilleni tämän taidon.

Miten lapselle opetetaan myyntitaitoa?

Mainitsin aiemmin pääsiäisvirpomisen. Tämä on mielestäni oiva ja helppo tapa harjoitella myyntiä. Ensimmäisen kerran, kun lapsemme kävivät virpomassa, niin olin heidän mukana. Harjoittelimme etukäteen, mitä lapsen tulisi sanoa, kun ovi avataan. Rohkaisin lapsia itse soittamaan ovikelloa ja kysymään lupaa saako virpoa. Jos vastaus oli, että ”ei”, koska ei oltu varauduttu pieniin virpojiin, niin lapset kiittivät ja toivottivat hyvää pääsiäistä. Kuitenkin moni varautuu pääsiäisenä virpojiin, joten onnistumisia oli enemmän kuin epäonnistumisia. Kun lapset hieman kasvoivat, he ovat itsenäisesti käyneet virpomassa. Voi niitä onnen ilmeitä, kun he palaavat kotiin korit täynnä herkkua!

Kevätpörriäinen on myynnissä keväisin, juuri tällä hetkellä. Ensimmäisenä vuonna esikoinen myi lehteä meille ja isovanhemmille. Kauppa on taattu! Tänä vuonna, erityisesti kun pääsiäinen oli myöhään, niin heillä oli vielä hyvässä muistissa virpomiset. Päätin hyödyntää samaa prosessia myös Kevätpörriäisen myynnissä. Toki jouduin silti hieman vaatimaan heitä menemään myyntipuuhiin myös muille kuin meille sukulaisille. Harjoittelimme jälleen myyntispiikin ”Hei, haluatteko ostaa Kevätpörriäisen, se maksaa viisi euroa?” ja jos tule kieltävä vastaus, niin lapset kiittävät kohteliaasti ja toivottavat hyvää kevättä. Kun lapsemme menivät kierrokselle, niin keskimmäinen sai myytyä ja samoin nuorin, mutta meidän esikoinen ei saanut myytyä lehteä. Tosin, he soittivat ainoastaan ovikelloa kolmessa paikassa, joten osumaprosentti oli erittäin hyvä: 2/3. Ohjeistusta täytyy hieman tarkentaa, että he soittavat järjestelmällisesti kaikki ovikellot läpi järjestyksessä. Myynti on hieman kesken tällä hetkellä, mutta uskon vakaasti, että tämä esikoisen epäonnistuminen tulee muuttumaan onnistumisen kokemuksiin, kunhan hän saa ensimmäisen lehtensä myytyä.

Keväällä on pariin otteeseen ollut vielä ravintolapäivä, jossa lapset ovat saanneet harjoitella myyntiä. Siitä olen kirjoittanut aikaisemin esimerkiksi meidän perheen Suhsimania-ravintolasta ja korisjoukkueen varainhankintakahvilasta ravintolapäivänä. Tämä vuonna meillä on sama tempaus tulossa ja silloin yhä enemmän lapset saavat itse osallistua tuotteiden myyntiin ja kahvilan markkinointiin. Kirpputorit ovat luonnollisesti myös yksi paikka, missä lapsi voi harjoitella myyntitaitoja.

Kirpputorit ja ravintolapäivä vaatii aika paljon valmisteluita meiltä vanhemmilta, mutta mitä enemmän lapsellanne on kokemuksia myyntityöstä, niin sitä luonnollisemmin se sujuu nuorena ja aikuisena. Näe hieman vaivaa ja ennen kaikkia aohkaise lastasi mahdollisuuksien mukaan ensin virpomaan, sitten myymään kevätpörriäisiä ja osallistumaan aktiivisesti leirikoulun tai harrastuksen varainhankintaan. Teekkarina Äpy myynti tai opiskeluaikana erilaisten sponsorien hakeminen tapahtumiin sujuu sitten helpommin. Tällaiset positiiviset kokemukset auttavat eteenpäin työelämässä ja nuori ottaa helpommin ja rohkeammin uusia haasteita vastaan.

Hauskaa vappua!

Share This