Olen pitkään ollut sitä mieltä, että rahan arvon ja työn arvostamista pitää kytkeä viikkorahaan. Toisaalta työn tekoa ja kurinalaisuutta voidaan opettaa monella muullakin tavalla, eikä viikkorahaa tarvitse siihen liittää. Opetamme tätä vaatimalla lasta kotitöiden tekemistä, tekemään koululäksyt, menemällä harrastukseen, vaikka häntä ei huvita jne. Lapsi oppii työn tekemistä, jossa palkintona ei ole raha vaan jotain muuta. Kun lapsi tekee kotiläksyt hyvin, niin hän menestyy koulussa paremmin, huoneen siivouksen jälkeen hän näkee konkreettisesti työn tulokset, liikunta tai musiikki harrastuksessa hän kehittyy paremmaksi, kun harjoittelee ja käy treeneissä. Haluamme vanhempina opettaa lapsillemme kurinalaisuutta ja sitä, että töitä tekemällä syntyy tuloksia.

Kesätyö kasvattaa

Kun lapsi kasvaa ja on kyllin vanha menemään kesätöihin, niin häntä tulee kannustaa siihen. Lapsi oppii töissä vastuunkantoa, hän saa töistä palkkaa ja työkokemusta, mikä helpottaa tulevaisuudessa myös muiden töiden saantia. Kesätyö konkretisoi hyvin selvästi rahan arvon. Nuori joutuu vaihtamaan ihanan kesäloman vapaa-aikansa työntekoon. Tästä menetetystä vapaa-ajasta hänelle maksetaan. Hän saa rahallista korvausta työstään.

Muistatko mikä sinun ensimmäinen kesätyösi oli ja miten sen sait? Vanhempani järjestivät minulle kolmen viikon kesätyötä yhdeksännellä luokalla ollessani 16 vuotias tehtaaseen, jossa hitsattiin yhteen metallisia ritilöitä. Tehtävänä oli laittaa metalliset ohuet tangot muottiin ja ristiin, painaa nappia, joka hitsasi ne yhteen ritiläksi ja siirtää valmis tuote sivuun. Katselin ympärilleni, ja tätä työtä teki monet vanhemmat naiset ja miehet.  He kuuntelivat musiikkia tehdessään työtä ja tuntuivat viihtyvän siinä. Itse lähinnä katsoin kelloa, että milloin minun seuraava tauko oli tulossa. Tämän kokemuksen jälkeen tiesin, että minä en halua tehdastyöntekijäksi. Olin toki erittäin tyytyväinen saamastani palkasta, mutta sen eteen tekemäni työn määrä yllätti. Arvostin entistä enemmän omia rahojani. Ymmärsin myös, että rahan eteen joudun tekemään aika paljon työtä. Tämä muisto jäi mieleen ja kannusti minua myöhemmin opiskelemaan, jotta tulevaisuudessa en tarvitse mennä tekemään tehdas tai liukuhihnatyötä.

Kesätyö kiven alla – mitä sitten?

Kesätöiden saaminen on kuitenkin valitettavan vaikeata tänä päivänä. Meidän tuleekin vanhempina vaatia ja kannustaa siihen, että nuori hakeutuu kesätöihin ja tukea häntä erityisesti ensimmäisen kesätyöpaikan haussa. Monet kunnat jakaa kesätyöseteleitä, joten sitä kannattaa mahdollisuuksien mukaan hyödyntää. Kaikesta valmistelusta ja selvittelystä huolimatta, kesätyön saaminen voi silti olla kiven alla, silloin kannattaa laajentaa ajattelua ja nähdä myös muita ansaintamahdollisuuksia. Erityisesti Suomessa olemme tottuneet siihen, että työpaikalta saatava korvaus on se palkka, jolla elämme. Yrittäjäksi ryhtyminen on iso kynnys, erityisesti kun omakohtaista kokemusta asiasta ei ole.

Rahaa voi kuitenkin ansaita muullakin tavalla kuin palkkatyössä. Helppo keino on omien tavaroiden myynnillä, nuori voi tarjoutua naapurustossa koiran ulkoiluttajaksi, lasten hoitajaksi, nurmikon leikkaajaksi. Mielikuvitus on rajana, mitä kaikkea voi tehdä. Pakottaa ei kannata, mutta ideoiden ja erilaisten ajatusten antaminen nuorelle saattaa innostaa häntä. Vanhempana on hyvä tukea nuorta asioiden selvittämisessä ja voi olla, että täytyy investoida pienen siemenrahoituksen, jotta nuori pääsee alkuun.

Uskalla yrittää – vakka ihan pienesti

Nykyään on onneksi paljon esikuvia tällä saralla. Mediassa olemme saaneet lukea lukuisista nuorista, jopa lapsista, jotka ovat kesätyön puutteessa kehittäneet muita tapoja tienata. Näissä korostuu selkeä tavoite, jonka eteen he ovat tehneet työtä. Korimies Arvi halusi ostaa oman hevosen.  Nuori Yrittäjyys on loistava mahdollisuus kokeilla, minkälaista olisi saada rahaa omalla yritystoiminnalla. Se konkretisoi äärimmäisen selkeästi, mistä rahaa maksetaan – joku on valmis maksamaan sinun tekemästäsi palvelusta tai tuotteesta. 19.4. järjestetään tämän vuoden Uskalla Yrittää Finaalitilaisuus Kampissa. Tämän vuoden finalisteista löytyy mm. luonnontuotteita pihkasta, vaatetuksesta kiinteistöhuoltoon sekä hyönteisruoasta herkulliseen cateringpalveluja tarjoavia nuoria yrittäjiä. Mitä enemmän tällaisia esikuvia saadaan nuorille, sitä paremmin nuoret oppivat rahan arvoa, työntekoa ja saavat onnistumisen kokemuksia. Rahataidot karttuvat yrittämisen myötä. Tässäkin pätee hyvä sääntö, virheitä ei pidä pelätä. Jos epäonnistuu, niin virheiden hinta on paljon edullisempi pienillä summilla kuin isoilla summilla. Parasta tässä on, että virheistä aina opitaan!

Share This