Olen itselleni määritellyt kolme kulmakiveä, jolla muutokset onnistuvat. Brian Tracylla on hyvin pitkälle viety yli 10 askeleen menetelmä, jolla tavoitteita saavutetaan. Menetelmä on hyvä, mutta voi tuntua aika monimutkaiselta ja kaikki sen vaiheet ovat vaikeata muistaa ulkoa.  Osa blogin lukijoista osallistui alkuvuoden 14 päivän tavoitteidenasetanta haasteeseen, mikä nimenomaan perustuu tähän Brian Tracyn menetelmään.

Olen poiminut ne kolme kulmakiveä, yhdistelemällä joitain askelia, jolla päästään yhtä hyvään tulokseen. Tulokseen päästään myös sen takia, että prosessi itsessään ei ole niin monimutkainen ja helpoo muistaa. Laitoin otsikkoon, ”miten sulattaa 15% lainoista”. Luonnollisesti jokaisen lähtötilanne vaikuttaa tavoitteen aikatauluun. On eri asia lähteä hakemaan 1 500 € lyhennystä verrattuna 15 000 € lyhennykseen. Toisaalta samat periaatteet pätevät näissä kummassakin tapauksessa. Voit siis valita itsellesi sopiva tavoite ja ottaa nämä kulmakivet käyttöösi.

1)      Ajatusmaailman muuttaminen

Tiedämme, että jos emme itse usko lopputulokseen ja itseemme, niin on hyvin harvinaista, että saamme haluamme muutoksia aikaiseksi. Meidän ajattelumme rajoittaa mihin me kykenemme. Albert Einstein sanoi hyvin: ”Ongelmia ei voi ratkaista samalla ajatusmalleilla, joilla ne ovat syntyneet” (”Problems cannot be solved with the same mind set that created them.”) Ajatusmaailma ei toisaalta ole ainoastaan tiedostamamme ajatukset, mutta myös ne ajatukset, jotka olemme perineet vanhemmiltamme. Tästä olenkin kirjoittanut aikaisemmissa blogikirjoituksissa.

2)      Tavoitteen selkeä määrittäminen

Mitään ei tapahdu itsestään. Olemme vastuussa siitä, miten me toimimme. On vaikeata toimia kohti tavoitteita, jos päämäärämme on häilyvä. Tavoitteiden selkeä määrittäminen vaatii vastaukset seuraaviin kysymyksiin: Miksi, Miten ja Milloin.

Miksi haluat saavuttaa tavoitteesi esim. velattomuuden. Jos tämä syy on itseäsi suurempi, niin pystyt polulla. Esimerkiksi sinun miksisi voi olla ”lapseni takia, jotta he oppisivat elämään varojensa mukaisesti eivätkä tee samoja virheitä kuin minä”. Moni tupakoiva tai alkoholisoitunut nainen, kun kuulee olevansa raskaana lopettavat näiden paheiden käytön kokonaan. Monesti hän on jo pidempään halunnut lopettaa, mutta motivaatio sille ei ole ollut tarpeeksi vahva. Löydä siis se sinun motivaatiosi!

Miten kertoo sen polut, jota kuljet kohti tavoitetta. Mitkä ovat ne tehtävät, joita sinun tulee tehdä, jotta saavutat velattomuuden? Kirjaa ylös kaikki askeleet, joita tähän vaaditaan.

Viimeisenä, mutta yhtälailla yhtä tärkeätä on vastata kysymykseen milloin? Sinulla pitää olla selkeä päivämäärä, jolloin olet esim. velaton. Näin, tiedät täsmälleen, mitä sinun pitää tänään tehdä, jotta saavutat velattomuuden. Kirjaa siis ylös tarkalleen nämä vastaukset, niin tiedät täsmälleen, milloin olet sulattanut 15% velastasi.

3)      Tukijoukot

Vertaistuki, perheen ja ystävien tuki ovat avainasemassa onnistumisen tiellä. Tie on raskas yksin kulkea. Kun olet aallonpohjalla, niin luotettava ystävä ja ystävällinen kannustus helpottaa jaksamaan eteenpäin. Tämä pätee erityisesti menetykseen. Toisaalta, kun pyrit saavuttamaan jotain suurta, niin on erityisen tärkeätä jättää lannistavat ”ystäväsi” taaksesi. Jos lähisuku kuuluu tähän joukkoon, niin pyri vähentämään kanssakäymistä heidän kanssa. Ympäröi itsesi ihmisten kanssa, jotka uskovat, että sinä onnistut tässä. Luo itsellesi kannustava ympäristö, joiden kanssa voit jakaa sekä onnistumiset, että heikot hetkesi.