On monia syitä, miksi meidän olisi hyvä tulla sijoittajiksi. Jos olemme pelkästään säästäjinä, niin aika kulkee meitä vastaan, sillä inflaatio syö meidän säästöjämme. Naisina eriyisesti, meidän pitäisi olla kiinnostuneita rahasta ja sijoittamisesta ja tässä muutamia syitä miksi. Jos olemme sijoittajina, niin silloin pääsemmekin nauttimaan sijoitusten tuomista tuotoista ja hyötymään korkoa korolle ilmiöstä. Esimerkiksi Nordnetin Martin Paasi on kirjoittanut erittäin havainnollisen blogikirjoituksen aiheesta ”Lapselle säästäminen kannattaa”.

Kirjoituksessa vertaillaan, kuinka paljon joutuu säästämään, jos haluaa eläkeiässä miljonääriksi. Vaikka ”olla eläkemiljonääri” ei olisikaan tavoitteenamme, niin esimerkki on erittäin vaikuttava. Kirjoituksessa verrataan, jos aloittaa säästämisen vastasyntyneenä, 20 vuotiaana tai 40 vuotiaana. Alla oleva kuvaaja havaoinnoillistaa tilannetta. Kirjoituksessa Martin käyttää 6,6% tuottoprosenttia, mikä on ollutkin todellinen keskimääräinen osakemarkkinoiden tuotto viimeiset 200 vuotta. 40 vuotiaan tulisi säästää ja sijoittaa yhteensä noin 178 055 € osakemarkkinoilla, jotta olisi 67 vuotiaana miljonääri. 40 vuotiaalla on siis aikaa 27 vuotta säästää ja sijoittaa. 20 vuotiaan tulisi säästää ja sijoittaa yhteensä vajaa 50 000 €, jolloin sijoitukset ehtivät kasvaa tuottoa 47 vuotta. Vastaava säästettävä summa olisi ainoastaan 13 800 € vastasyntyneelle, jolloin osakemarkkinoilla on aikaa kasvattaa pääomaa korkoa korolle ilmiöllä 67 vuotta.

Pitkäaikainen säästäminen tasoittaa riskejä, mutta silti aloittaminen on vaikeata. Sijoittajaksi voi ryhtyä esimerkiksi sijoittamalla rahastoihin tai arvo-osuustilin kautta osakkeisiin. Toisaalta hakuammunnalla harvoin osuu kohteeseen, eikä ammattilaisetkaan osaa sitä kovin hyvin. Virheitä on vaikeata välttää. Kaikesta joutuu maksamaan oppirahansa, oli se sitten virheiden kautta tai kouluttautumalla. Itse suosittelen tätä jälkimmäistä, sillä monesti koulutuksesta saa takaisin koulutuksen hinnan ja yleensä enemmänkin rahan arvoisten ideoiden kautta tai sen takia, että onnistuu välttämään virheet ja pahimmat sudenkuopat.

Share This