Kirjoitin edellisessä artikkelissa, miten meidän itse täytyy ottaa vastuuta omasta taloudestamme. Se on helpommin sanottu kuin tehty, sillä vielä meihin aikuisiin vaikuttaa lapsenamme opitut mallit, joita käsiteltiin näissä teksteissä:
Raha kaiken pahan alku, vai onko?
Tilanteesi ei ole kiveen hakattu – vältä elintasoköyhyys!

Opitut ajatusmallit vaikuttavat luonnollisesti toimintaamme, mutta toisaalta meillä on mahdollisesti myös kuviteltuja rajoitteita, jotka estävät meitä kehittämään talouttamme positiiviseen suuntaan. Kuulostaako jokin seuraavista väittämistä sinulle tutulta?

”Mieheni hoitaa raha-asiat”

Minulle tulee heti mieleen kysymys: Miksi ihmeessä? Tähän tilanteeseen ollaan tultu ehkä sen takia, että mies on ollut enemmän kiinnostunut taloudesta. Mahdollisesti miehellä on suuremmat tulot, jolloin on ollut luontevaa, että hän on hoitanut isommat maksut, mutta sekä säästöt että sijoitukset. Luontevasti vanhempainvapaan aikana alkanut vastuu lasten hankinnoista, on sinulla ja se on nyt myöhemmin jäänyt samaan tilanteeseen kuin silloin. Lue tämä artikkeli tai katso tämä lyhyt video, minkä takia meidän naisten pitää olla erityisen kiinnostuneita omasta taloudestamme!

”Lapsillamme on kalliit harrastukset”

Se on totta, lasten harrastukset maksavat helposti maltaita. Siitä kerroin tammikuun kulukuurin yhteydessä. Jos oikeasti oma talous on huonossa jamassa, niin silloin se pitää hoitaa kuntoon ensin, jopa ennen lasten harrastuksia! Seurakunnat tarjoavat lisäksi lapsille edullisia harrastusmahdollisuuksia, samoin kunnat ja jotkut liitot tarjoavat edullisia kerhoja. Onko mahdollista löytää edullisimpia hyviä vaihtoehtoja, jos tämän takia säästöjä ei jää?

”Kaikki raha menee asumiseen”

Erityisesti pääkaupunkiseuduilla ja kaupungeissa asuminen maksaa paljon. Me suomalaiset maksamme asumisesta suhteellisen paljon tuloihimme nähden. PTT:n toteuttama tutkimuksen mukaan vuonna 2016 kotitalouden tuloista keskimäärin 26,8 % meni asumiseen. Tutkimuksen mukaan vuonna 2018 asumismenojen osuus tuloista nousee jo 28 %:iin. Kuinka paljon perheenne käyttää rahaa asumiseen? Olisiko kokonaisuudeltaan edullisempi vaihtoehto olemassa? Olisiko asuminen kerrostalossa edullisempaa kuin omakotitalossa? Löytyisikö edullisempi sijainti asumiselle? Kuten lehdessä luki, niin yhä useampi menettää kotinsa suurien asuntolainojen takia. Se ei ole sen arvoista.

”Rahat riittävät juuri ja juuri pakollisiin menoihin eikä mitään jää säästöön”

Pienistä tuloista on hankala irrottaa isoja summia säästöön, mutta pienistä puroista ne joetkin syntyvät. Säästäminen alkaa sillä, että tulot ovat suuremmat kuin menot. Jos kulutat kaikki tulosi, säästäminen ei luonnollisestikaan ole mahdollista. Jos laitat pienenkin osan tuloistasi säännöllisesti sivuun, niin säästöjä alkaa kertyä huomaamatta. Käy ajatuksella läpi menojasi, kirjaa ne ylös ja tutki löytyykö, jotain josta voit karsia ja laittaa sivuun säästöön. Voit hyödyntää kuluseurantatyökaluani siihen. Seuraavassa artikkelissa kerron hieman käytännön esimerkkejä miten voit helposti karsia kuluja.

”Vain rikkaat sijoittavat”

Sijoittamisen voi aloittaa jopa 15€/kk kuukausisäästösopimuksella Nordnetissa. Myös Seligson tarjoaa kuukausisopimussäästämistä indeksirahoihin. Tällaiset passiiviset indeksirahastot ovat kuluiltaa edullisia ja harva aktiivinen rahasto pystyy edes tekemään paremman tuloksen näihin verrattuna. Tämä on todellakin myytti! 

Tunnistatko, että toistat joitain näistä väittämistä. Jos havahdut, että teet sen,niin kysy itseltäsi ”Onko tämä totta vai kuvittelenko vain minä?” Otamme monen asian annettuna. Sitä ei välttämättä tarvitse tehdä. Opiskelemalla ja selvittämällä asioita huomaatkin, että olet vain ollut ajatuksesi orjana. Voit vapauttaa itsesi näistä kahleistasi muuttamalla ajatusta!  On hyvä lopettaa tämä artikkeli ehkä maailman viisaamman miehen sanoin.

“On hulluutta tehdä samaa asiaa kerta toisensa jälkeen ja odottaa saavansa erilaisen lopputuloksen.” -Albert Einstein

PS. Onko sinulla velkoja, joista haluat päästä eroon? Opi tulevassa verkkovalmennuksessani muun muassa, miten maksat oikein ylimääräiset säästöt ja teet suunnitelman nopeutettuun luottojen maksuun. EroonVeloista! täsmävalmennus alkaa ma 3.4.! 

Share This