Viime artikkelissa puhuin rahasta ja miten lapsuuden mallit muokkaavat meidän ajattelua aikuisuuteen saakka. Nämä mallit ovat iskostuneet tiukasti meihin.  Jos vanhempamme ovat eläneet kädestä suuhun saatamme huomata, että toistamme samoja asioita. Palkka saattaa olla hyvä, mutta olemme ”auto-” tai ”taloköyhiä”, koska hankimme liian isot ja hienot autot kulutusluotolla ja asuntolaina onkin ylimitoitettu. Jos asumme alueella, jossa on paljon varakkaita, haluamme kuulua joukkoon. Koulussa lapsen luokka tekee kalliita retkiä, joihin muut vanhemmat odottavat, että kaikki perheet osallistuvat samalla panoksella. Tällainen elintasoköyhyys voidaan helposti kitkeä omilla valinnoilla

Elätkö kulisseissa?

Englantilaisen sanonnan mukaan ”keeping up with the Joneses” on hyvin kuvaavaa, eli haluamme olla mukana elintasokilpailussa. Mikä on riittävä elintaso? Vaatiiko elintasomme ottamaan pikalainoja tai maksamaan isommat ostokset tai jopa lomamatkat osamaksuilla, joissa kymmenien prosenttien korko? Laskuja tippuilee postiluukusta ja palkkapäivänä tilille hädin tuskin jää yhtään mitään. Ihmettelemme mihin kaikki raha valuu?

Köyhyysraja

Toinen ääripää on oikeasti vähävaraiset perheet. Suomessa on paljon perheitä, jotka elävät köyhyysrajan alapuolella, noin 700 000 ihmistä. Suomessa köyhyysraja aikuiselle on 14 300€ nettotuloa vuodessa. Kahden aikuisen ja yhden lapsen perheellä köyhyysraha on 2 140 € kuukaudessa.
Jos elämme köyhyysrajan tuntumassa, niin ylimääräistä rahaa ei ole. Lapsillamme ei ole varaa harrastaa, retket saattavat jäädä välistä ja ulkomaan lomamatkoille ei mennä. Pelkäämme, että lapsemme jäävät kaveriporukan ulkopuolelle, koska heillä ei ole varaa tehdä samoja asioita, kuin kaverit. Heillä on aina kierrätysvaatteita päällä eikä kotonakaan mitään uusia makeita leluja. 
Pesukoneemme menee rikki, mikä pistää koko kuukauden budjetin uusiksi. Käyn läpi laskuja ja valitsen muutamia, jotka päätän maksaa hieman eräpäivää myöhemmin, jotta pystyn syömään loppukuun.
Kaikki energiamme menee siihen, että rahat saadaan riittämään seuraavaan tulopäivään saakka. Henkinen paine rahan jatkuvasta puutteesta ja näköalattomuus pois tilanteesta ahdistaa. Haluamme pärjätä, mutta ei ehkä oikein tiedetä miten. Pahimmillaan huonoa oloa turrutetaan alkoholilla eikä pyritä pois kuopasta.

Rahahuolet lisääntyvät elämäntilanteen muutoksissa

Olipa sitten varakas köyhä tai köyhyysrajalla elävä, niin rahahuolet stressaavat ja kiristävät monesti parisuhteita. Lisäksi lapsen syntyminen lisää perheen menoja ja vaatii muutoksia kulutustottumuksiin. Tuoreet vanhemmat odottavat molempien osallistuvan näiden menojen kustantamiseen. Puolisoiden erilaiset rahankäyttötavat ja epäoikeudenmukaisiksi koetut vastuut yhteisistä menoista aiheuttavat kuitenkin ristiriitoja lapsiperheissä. (Tilastokeskus)
Rahan puute tai sen hallinnan puute vaikuttaa myös negatiivisesti itsetuntoon. Onko perheessänne yhteiset rahat vai omat rahat? Jos toinen selkeästi tienaa enemmän, toisen ollessaan kotona, pitääkö rahaa elämiseen pyytää puolisolta?
Tulojen tippuminen voi olla aikamoinen shokki. Työttömyyden lisäksi tulot tippuvat vanhempainvapaiden aikana ja erityisesti hoitovapaan aikana. Onko taloudessa oikeasti mahdollisuus elää pienemmällä määrällä? Lähdetäänkö paikkaamaan pienempiä tuloja lainoilla, joita maksetaan takaisin töihin paluun jälkeen? Toivottavasti ei. Jos jo nyt elää kädestä suuhun, niin mikä on taloudellinen liikkumavara, jos tulot tippuvat? Onko mahdollista nukkua yöt rauhallisesti, jos työttömyyden riski kolkuttaa ovella esim. YT-neuvottelujen takia.
Toistamme tiedostamatta lapsena opittuja malleja. Ei ole mitenkään ihme, että puhutaan siitä, että köyhyys periytyy. Pystymmekö katkaisemaan tämän kierteen?
Raha helpottaa arkea ja mahdollistaa asioita. Moni unelma vaatii pääomaa ja sen puutteen takia moni haave jää toteutumatta. Haluatko muuttaa tilannettasi? Haluatko nukkua yöt rauhassa tietäen, että vaikka tapahtuisi katastrofi, niin selviät taloudellisesti muutamia kuukausia eteenpäin.
Haluatko turvata lapsillesi harrastusmahdollisuudet? Haluatko tehdä lomamatkoja lämpimään aina silloin tällöin hyvällä omalla tunnolla, miettimättä rahan kulutusta, koska olet osannut budjetoida ja korvamerkitä matkan rahat etukäteen?

Aloita itsestäsi

Muutos alkaa sinusta. Sinä olet vastuussa omasta ja alaikäisen lapsesi elämästäsi. Kaikille meille ei ole valitettavasti jaettu samoja kortteja. Osalla meistä on ollut paremmat lähtökohdat, osalla todella vaatimattomat. Valittaminen ja vertaaminen muihin ovat turhan energian haaskausta ja stressaavaa ajankäyttöä. Tilanne on, mikä on. Mitä aiot tehdä asialle?

Tilanteesi ei ole kiveen hakattu

Henkilökohtaiset talouden taidot, raha-asioiden hallitseminen, ja sitten oman talouden ylijäämän kehittäminen ovat taloustaitoja, joita voit opiskella ja jotka pystyt oppimaan. Vaurastumista ja oman talouden hallintaa voit opiskella ilmaiseksi internetissä, kirjoista sekä erilaisissa valmennuksissa. Kuten Unna Lehtipuun Timanttipesulassa kysytään ”Mihin sinä sijoitat aikasi, talenttisi ja rahasti?”
Korjaus 26.2.: Köyhyysrajan alapuolellä elää n. 700 000 ihmistä.

PS Liittymällä rinkiin saat ensimmäisenä tietää uusista tuotteista ja tapahtumista. Rinkiläisenä saat myös parhaat tarjoukset näistä tulevista palveluista.

 

 

 

 

Share This