Tammikuu on nyt takana päin ja olen iloinen siitä. Olen nimittäin pitänyt tammikuussa tiukkaa kulukuuria, toki tämä kuuri jatkuu helmikuussa, mutta hieman löyhempänä. Vuoden ensimmäinen kuukausi on perheessämme taloudellisesti haastava kuukausi. Tämä on varmasti totta monessa muussakin perheessä?

Joulukuun ostokset tuleva maksuun tammikuussa. Kyllä, minäkin käytän luottokorttia, mutta (huom!) en maksa senttiäkään korkoa, koska maksan aina laskun kokonaisuudessaan ensimmäisenä eräpäivänä. Kortin suhteen tunteet on hieman ristiriitaiset. Toisaalta en haluaisi käyttää korttia, koska rahan todellinen määrä hämärtyy korttiostosten myötä. Lisäksi haluaisin oikeasti korvamerkitä rahat kategorioittain. Kortin käytön myötä se on vaikeata ja korttia on niin helppo höylätä. Sen käyttö ei kirpaise samalla tavalla kuin sitten käteisen käyttö.

Käytän luottokorttia, koska saan takaisin rahaa sen käyttämisestä ja olen siten tullut siihen tulokseen, että se on meidän perheelle kuitenkin ihan järkevä vaihtoehto. 2016 vuonna sain sen käytöstä noin 120€ pankilta rahaa. Tosin suurin osa siitä meni pankin palvelumaksuihin. Ainakaan ei tarvitse maksaa pankin palveluista tämän rahahyödyn takia.

Toinen taloudellisesti kuormittava asia on lasten harrastukset. Ne tulevat lähes kaikki maksuun tammikuussa. Lapsemme harrastavat, koripalloa, tanssia, kuvataidetta ja huilua. Koripallo, taidekerho ja huilun tuntiopetusmaksut tulevat lähes kokonaisuudessaan tammikuussa. Tanssiin olemme valinneet laskutuksen kerran kuukaudessa. Pelkästään lasten harrastusmaksujen takia joudumme tinkimään säästöistämme.
Olen huomannut, että jouluostokset ja lasten harrastukset eivät pelkästään kuormita tammikuuta, mutta monesti myös helmikuuta. Tämän takia se oli meille erityisen tärkeätä pitää tiukka kuukausi heti vuoden alkuun. Kesällä on taas samat haasteet, kun kulutus kasvaa lomien takia. Mitä nopeammin pääsee normiarkimoodiin perheen taloudessa, sitä enemmän ehtii keräämään bufferia ja säästöä, jotta jatkossa voidaan paremmin varautua näihin kulukuukausiin.

Mitä kulukuuri sitten käytännössä tarkoitti? Kuukausisäästöistä sijoituksista halusin vähiten tinkiä, joten päätin vähentää tammikuussa kuluja muualta. Olen yleensä tehnyt paljon ostoksia tammikuun alennuksista, esim. saatan ostaa kaverisynttärilahjoja ja jopa tulevan joulun joululahjoja hyvissä ajoin etukäteen. Nyt se tänä vuonna jäi tekemättä, voi olla että tämä kostautuu kokonaiskulujen kasvulla, mutta kassavirrallisesti se oli järkevää jättää hyödyntämättä alennuksia tällä kertaa.  Herkkuja en luonnollisesti pahemmin ostanut (onneksi oli joulun herkkuja vähän jäljellä ;)). Jos ruokaa oli pakkasessa, sitä käytettiin. Auton käyttöä vältin ja kaikki mahdollinen liikkuminen teimme julkisilla välineillä (meillä on vanhemmilla kuukausiliput käytössä). Lounaaksi otin mukaan eväitä ja niinä päivinä, kun oli unohtanut eväät, söin puuroa, jota minulla oli työpaikallani. Lisäksi mietin joka kerta, moneen otteeseen, tarvitseeko oikeasti mennä kauppaan, edes ruokakauppaan. Ystäväperheemme oli viime viikonloppuna kylässä ja näki meidän jääkaapin ja rouvan kommentti oli ”Onpa teillä tyhjä jääkaappi!! Teillä ei varmaan mene paljon hukkaan ruokaa?” Näinhän se on, kun ei ylipäätään ollut oikein mitään kaapissa 😀

Tarkan kulukuurin lisäksi päätin kirjata kaikki ostokset ja laskut ylös. Aika usein teen vuosibudjetin tammikuussa Excel taulukkoon (voit liittyä rinkiin, niin lähetän kiitokseksi käyttämäni budjetti taulukon). Taulukkoon kirjaan, kuinka paljon olen kuluttanut rahaa joka päivä ja mihin sitä rahaa on mennyt. En valitettavasti ole missään vaiheessa onnistunut kirjata koko vuoden kuluja tällä tavalla, mutta jo yhdenkin kuukauden kirjaukset antavat aika hyvin kuvan omasta kulutuksesta: Mistä voin säästää, jos en tiedä mihin raha menee? 

Taulukko antaa myös erittäin hyvän pohjan tulevaisuuden budjetoinnille ja pystyn suoraan vertailemaan, olenko ylittänyt tietyssä kategoriassa budjetin. Nyt, jos mietit samaa ja, kun tammikuu on jo ohi, niin yksi hyvä vaihtoehto on käydä läpi jälkikäteen pankin tilitiedot tai hyödyntää pankin omia kulukategorisointimahdollisuuksia. Näin näet mihin sitä rahaa on mennyt. Jälkiviisaana oleminen ei kuitenkin muuta toimintaa, ellei sieltä raportista oikeasti löydy sellaista ahaa-elementtiä. Tämä on minun oma kokemus asiasta. Kun hieno budjetti on tehty, niin miten pysyn siinä?

Ajatus budjetista ja kulujen kirjaamisesta on kaunis, mutta retkahdan helposti, joten jotta tämä kulukuuri onnistui, minun piti hankkia lisää apua asialle. Siitä jatkan seuraavassa kirjoituksessa 🙂  

Helmikuu nyt alkanut. Pitäisikö sinunkin kokeilla tätä? Mikä sinua motivoi? Löydä oma tapasi pohtia kulutusta.

Lisää sähköpostiosoitteesi tähän:

Share This