Olen kasvanut perheessä, jossa TV:tä kutsuttiin pirun toosaksi. Edelleen tunnen omantunnontuskia, jos katson telkkaria, vaikka kyseessä olisi ihan mukavaa ajanvietettä perheeni kanssa. Vanhemmilta saadut mielikuvat televisiosta pysyy mukana pitkään. Vasta nyt olen tiedostanut asian. 

Vaikka televisio oli ”pahasta”, niin rahaan vanhemmat suhtautuivat yllättävällä avoimuudella. Säästäminen ja työnteko olivat hyveitä ja siihen kannustettiin jopa niin pitkälle, että isä hankki minulle minun ensimmäisen kesätyöni.
Monille meistä on kuitenkin pienestä pitäen opetettu siihen, että raha saattaa olla kaiken pahan alku ja juuri. Meillä on Suomessa useita sanontoja, joka tukevat tätä ajatusmallia:
  • Omakehu haisee, todella pahalle, yleensä myös rahalle
  • Kun raha kirstuun kilahtaa niin sielu taivaaseen vilahtaa.
  • Raha tulee rahan luo
  • Ei raha puussa kasva.
  • Ahneella on kurja loppu
  • Kell’ onni on se onnen kätkeköön

 

Mielikuvat sanasta – raha

Onko raha ollut kotonasi vanhempiesi riidan aiheuttaja? Huolen aihe? Onko rahasta vaiettu vai onko se ollut arkiaihe, kuten mikä tahansa muu asia, josta on voinut puhua ja kysyä. Nähtiinkö perheessäsi raha mahdollistajana? Vaikka et muistaisikaan, niin kaikki tällainen informaatio, jota olet lapsena kokenut, on mennyt alitajuntaasi ja tallentunut riippuen kasvatuksesta, joko negatiivisena tai positiivisena asiana. 

Jos raha-asioista on negatiiviset mielikuvat, niin joka kerta kun mietit, että olisi kivaa saada ylimääräistä rahaa, alitajuntasi palauttaa tuntemukset lapsuudesta ja saa sinut toimimaan päinvastoin kuin haluat. Emme enää muista kokemuksia ja aisteja jotka ovat aiheuttaneet nämä ajatukset, mutta alitajuntamme ei ole unohtanut niitä. Onneksi tilannetta voidaan korjata tietoisilla toiminnoilla. 

Raha tai tarkemmin rahan puute aiheuttaa monessa perheessä riitoja ja stressiä. Raha ei välttämättä tuo onnea, mutta sen riittävyys helpottaa kummasti arkea. Rahaa voi ansaita, sitä voi lainata ja sitä voi lahjoittaa.  Asenteet ja ajatusmallit kulkevat mukanamme lapsuudestamme aikuisuuteen. Muutos asenteeseen voidaan tehdä ainoastaan tietoisella omalla päätöksellämme. Onko raha pahan juuri vai mahdollistaja? Raha itsesään ei ole mitään, se on väline johonkin muuhun. Sitä voi käyttää hyvään tai pahaan.

 

Velkakierre voi lähtee pienestä

Helmikuun alussa Iltasanomissa oli lyhyt juttu yksinhuoltajan velkakierteestä. Hän oli ottanut ensimmäisen kulutusluoton poikansa rippijuhlia varten, sen jälkeen harrastusvälineiden hankintaan ja oli jopa rahallisesti avustanut kotoa pois muuttanutta lastaan. Hän oli laskenut, että pystyy maksamaan takaisin luotot, mutta kun lapsi muuttikin takaisin kotiin, niin rahat eivät enää riittäneet. Hän joutui ottamaan lisää lainaa maksaakseen pois vanhoja lainoja.  Näitä todellisen elämän tarinoita on paljon. Pahimmillaan velkakierre on lähtenyt muutaman kympin luotosta liikkeelle.
Monella on paineita maksamattomista laskuista ja rahahuolet stressaavat. Voi olla, että omat keinot ovat vähissä selvitä ulos tilanteista. Jos lapsena opimme, että kulutuslaina on ihan normaalia niin voi olla, että emme kyseenalaista, miksi ei kannattaisi ottaa korkeakorkoista lainaa, jota pitäisi yrittää välttää viimeiseen saakka. Olisiko mitään muita keinoja selvitä tilanteesta? Ehkä on jouduttu ottamaan lainaa pakollisiin yllättäviin menoihin, kuten tämän yksihuoltajan kertomuksessa. Herätään tilanteen vakavuuteen vasta sitten, kun olemme kaivaneet itsellemme todella syvän kuopan.

 

Kriisi herättää toimimaan

Kriisien kautta alamme etsiä uusia radikaalejakin ratkaisuja. Rahahuolemme saattaa olla hyvä kriisi, jonka seurauksena nostamme perheemme ylös kuopasta, ensin velattomuuteen, sitten taloudelliseen tasapainoon ja myöhemmin ylijäämäiseen talouteen. Tämä tehdään yksi askel kerrallaan.

Meidän kaikkien kannattaa pohtia minkälaisia malleja meidän vanhempamme ovat meille istuttaneet tiedostaen ja tiedostamatta. Sen jälkeen onkin hyvä katsoa peiliin ja tiedostaa minkälaisia malleja me istutamme omiin lapsiimme. Onko raha perheessämme huolen aihe, riidan aihe, onko raha pahasta, vai mahdollistaja, onko ok ottaa osamaksuja ja kulutusluottoa ”normikulutukseen” vai pitäisikö etukäteen säästää rahaa niihin. Oletteko miettineet näitä?


 

PS. Lataa ilmainen taloustyökalu tästä! PS2. Liittymällä rinkiin saat ensimmäisenä tietää uusista tuotteista ja tapahtumista. Rinkiläisenä saat myös parhaat tarjoukset näistä tulevista palveluista.

 

Share This