Kun saamme tietoa perheenlisäyksestä, alamme valmistautumaan siihen henkisesti, mutta myös tavaroilla. Hankimme vaunut, pinnasängyn, tuttipulloja, vaipanvaihtoalustan jne. Muistan erityisesti, että vaunujen hankita oli pitkä prosessi. Kävin kysymässä ystäviltä, joilla oli vaunut, mikä toimii mikä ei? Surffasin netissä erilaisia arvosteluja, vertailin vaihtoehtoja. Päädyin loppuen lopuksi tilaamaan vaununi Saksasta. Ne eivät olleet kalliimmasta päästä, mutta silloin 10 vuotta sitten maksoivat noin 280 euroa. 


Esikoisemme ollessaan vajaa vuoden ikäinen, meidän keskimmäinen ilmoitti tulostaan. Päätin myydä ensimmäiset vaunut, ja sainkin niistä 180 euroa. Tällä kerralla piti saada vaunut, johon sain kummatkin tytöt mahtumaan, mutta tarpeeksi kapeat, jotta ne mahtuisivat meidän 60-luvulla rakennetun kerrostalon hissiin. Päädyin jälleen surffaamaan ja etsimään sopivia. Vaihtoehtoja ei silloin ollut kovin monta. Löysin ihan upouuden kolmipyöräisen mallin, joka oli kapea, jossa vauva makaa istuvan alapuolella.  Tämä olikin sitten jo huomattavasti arvokkaampi ja maksoin noin 600-700 euroa. 

Kun jälleen tulin raskaaksi, niin kuvittelin pärjääväni nykyisillä vaunuilla. Odotinkin kaksosia ja taas oli vaunun hankinnan aika. Nyt piti saada vaunut, johon kaksi vauvaa mahtuu nukkumaan. Jälleen surffasin ja tällä kertaa löysin lähes uudet käyttämättömät vaunut.  Kävi kuitenkin traagisesti, että toinen kaksosista ei selvinnyt synnytyksestä, joten päädyin myymään ne vaunut. Onneksi en ollut luopunut edellisistä ja pärjäsimme niillä usean vuoden ajan. Vaunut menivät vielä siskoni perheelle käyttöön, joka käytti ne loppuun saakka.

Monelle perheelle nämä eri vauva-ajan hankinnat maksavat paljon. Äitiysloma ja erityisesti vanhempainvapaa pistää talouden tiukalle. Osa hankinnoista on hyvä tehdä etukäteen heti äitiysloman alkaessaan, koska silloin sinulla on aikaa tehdä valintoja ja vertailla hintoja. Uskoisin, että netistä hakemalla löytät listan tarvikkeista, joita on hyvä olla vauvalla. Silti on hyvä huomioida myös oma talous. Voitko säästää etukäteen ja varautua vauva-aikaan? 

Yleensä luen talousblogeja, mutta eksyin yhtenä päivänä blogiin Korpikiven tupa, jossa perhe pohti taloudenpitoa ja miten he saavat säästettyä etukäteen rahaa, jotta toinen vanhemmista voi olla pidempään hoitovapaalla. Se on hieno tavoite, sekä aikataulu, että summa oli tarkasti määritelty. Siinä oli ihanasti laskettu, että säästetään 1 euro/viikko käänteisesti, esim. vuoden ensimmäisellä viikolla säästetään 52€ ja vuoden toisella 51€, kunnes vuoden viimeisellä viikolla säästetään enää 1€. Tällä menetelmällä he saavat säästöön vuodessa 1378€. 

Tavoitteisiin liittyen, niin ensi viikon maantaina alkaa 14 päivän tavoitehaaste, missä opit systemaattisesti määrittään, suunnittelemaan ja saavuttamaan tavoitteitasi. Tervetuloa mukaan 🙂


Jos olet jo äitiyslomalla tai vanhempainvapaalla, mitä silloin voit tehdä? Mitkä ovat asioita, joista voit karsia? Kannustan myös miettimään omia voimavarojasi, helpottaako jokin asia sitä vauva-arkea, jotta sinä jaksat paremmin? Vauva-arki vaikuttaa niin paljon jaksamiseen, mutta myös parisuhteeseen. Kannattaa siis priorisoida järkevästi. Esimerkiksi käytimme kestovaippoja ensimmäisen kahden lapsen kanssa, mutta kolmannen kohdalla energiani ei enää riittäneet. Uusia vauvavaatteita ostin harvoin, vaan sain hankittua käytettynä erilaisista nettikirpputoreilta.  Vauvasoseita kokeilin tehdä, mutta päädyin loppuen lopuksi purkkeihin. 

Teillä on varmasti paljon lisävinkkejä, jakakaa niitä toki blogissa tai Facebookissa


Share This