Vuodelle 2011 teimme mieheni kanssa ensimmäisen kerran yhteiset 10 kpl uuden vuoden tavoitteet ja siitä lähtien niiden asettelu onkin jatkunut yhdessä ja kehittynyt. Teemme aina kymmenen kappaletta yhdessä, mutta teen myös oman listani. Yhteiset tavoitteemme ovat kategorisoitu: pariskunta-, taloudellisia, terveydellisiä, henkisiä, lasten ja koko perheen yhteisiä tavoitteita. Jokaiseen kategoriaan laitetaan vähintään yksi asia. Tavoitteen pitää olla selkeä, siinä on aika ja määrä. Jos se on esim. palkkaan liittyvä, niin siihen laitetaan selkeä euromäärä tai prosenttikorotus.  Aikataulutamme nämä vuosineljännesten mukaan (kvartaaleittain Q1-Q4).

 

Tavoitteet kategorioihin

Vuoden 2012 tavoitteet olivat ensimmäisen kerran kategorisoitu. Meillä oli silloin kolme kategoriaa: perhe/parisuhde, taloudelliset ja muut tavoitteet. Esimerkiksi perhe/parisuhdekategoriassa meillä oli 1 matka ilman lapsia, 1 date night / kk, lapset oppivat uimaan, ja nuorimmainen oppii pyöräilemään. Talouspuolella meillä oli sijoituspääoman tuplaus, sijoitusasuntoja 2 kpl lisää ja miehelle palkankorotus. Muihin kuului vanhempien makuhuoneen kunnostus ja puumajan rakentaminen mökille.

 

Lapsille omat tavoitteet

 Seuraavana vuonna kysyimme lapsiltamme mitkä heidän vuoden tavoitteet ovat. Keskustelimme heidän kanssa, mitä he haluavat ensi vuodelle. Heiltä tuli paljon erilaisia asioita, joita halusivat oppia; ratsastamaan, uimaan, tanssimaan balettia, taitoluistelua, ruotsia, lukemaan, kirjoittamaan, vetoketjun kiinni laittamisen, kengännauhojen solmimisen, pyöräilemään. Lisäksi keskimmäinen halusi gerbiili kotieläimeksi, jonka hän saikin syntymäpäivälahjaksi seuraavana vuonna. Jonkun taidon oppiminen on mielestäni hyvä tavoite. Lapset eivät kuitenkaan itse vielä hahmottaneet tämän idean (tavoitteiden) päälle. Päätimme, että täytyy hieman odottaa, että lapset ymmärtävät tavoitteiden tarkoitusta ja seurantaa. Emme halua luoda liikaa paineita pikkusille.


Katsaus viime vuoteen

Ennen vuodenvaihdetta kävimme läpi tavoitteet, jotta näimme mitä saavutettiin ja jäikö listalle jokin asia, jonka haluamme siirtää ensi vuodelle. Teemme aina kuitenkin jo kesällä katselmuksen, jotta ehdimme vuoden loppuun mennessä toimia, jos jotain on vielä toteutettavissa.

  • Viime vuonna meillä oli ensimmäistä kertaa mukana kategorioissa henkiset tavoitteet, joka oli raamatun lukeminen (Q4). Itselläni päämääränä oli koko raamattu lukeminen ja miehelläni Uusi testamentti. Olin aika paljon jäljessä, mutta mieheni oli lähes aikataulussa tämän suhteen. Lukeminen on kuitenkin viime vuonna edennyt mukavasti, joten jatkan tätä vielä tänä vuonna.  
  • Perhekategoriaan kuluu matkusteluun liittyviä tavoitteita ja niitä olikin kaksi tälle vuodelle. Toteutimme joulukuussa Floridan matkamme (Q4), mikä oli ollut pitkäaikainen haaveeni. Tänä vuonna on tarkoitus lähteä Japanissa käymään ja tavoitteena viime vuodelle oli kerätä vuoden loppuun mennessä osan matkabudjetista (Q4). Tavoitteen mukainen matkabudjetti on kasassa, mutta koska omat vakituiset tuloni loppuvat yrittämisen myötä, niin täytyy hieman näitä isompia menoeriä rajoittaa, kunnes oma yrittäjyys alkaa kantaa hedelmää. Näyttää siis siltä, että joudumme siirtämään tätä matkaa ainakin vuodella eteenpäin…
  • Lastemme tavoitteena on ollut laskettelun oppiminen (Q1) ja se toteutui, kun kävimme viime alkuvuonna muutaman kerran lähellä olevassa laskettelukeskuksessa harjoittelemassa. Puumajaan alakerran rakentaminen (Q3) toteutui myös tänä vuonna.
  • Talouskategoriaan kuului sijoitusvarallisuuden kasvattaminen, kuten yksi sijoitusasunto (Q4), jonka kauppakirjan saimme allekirjoitettua juuri ennen joulua. Lisäksi halusimme yhden velattoman sijoitusasunnon, mutta päätimme toistaiseksi olla toteutumatta sen, koska se vaatii osakevarallisuuden myyntiä ja sitä emme nyt matalien korkojen aikana halua tehdä.
  • Terveyskategoriaan (=painotavoite) toteutumiseen oli vielä hieman matkaa, eikä joulun herkuttelu vienyt asiaa oikeaan suuntaan vaan päinvastoin. Vastaaviin tavoitteisiin täytyykin muistaa kirjata lähtötilanne. Aloitin pari vuotta sitten juoksuharrastuksen, ja päätin huosta Maratonin, jonka toteutin. Valitettavasti juoksuharrastus loppui siihen, mutta ehkä teen jotain vastaavaa uudelleen.  Silloin olin erittäin tyytyväinen sekä painooni, että kuntooni. Paino tippui automaattisesti ja kuntoni koheni lenkillä.  
  • Pariskuntapuolella oli myös viime vuonna 1 date night/kk ja se toimi erittäin hyvin alkuvuonna ja keväällä, mutta asia unohtui syksyn muihin kiireisiin. Täytyy uudelleen miettiä tämä. Näiden lisäksi meillä oli pari mökkiin liittyvää tavoitetta, josta toisen saimme aatonaattona hoidettua, vaikka olin aika varma, että se siirtyy ensi vuoteen.

 

Tavoitteiden ristiriitaisuuksia

Koen hieman haastavaksi, että tavoitteita on sekä säästötavoitteita, että rahaa vaativia, kuten matkat ja mökkiin liittyviä projekteja. Usein huomaan, että emme pysty toteuttamaan sekä että. Varallisuuden kasvattamisesta haluan pitää kiinni, mikä on sekä minulle että miehelleni tärkeätä.  Rahaa vaativista asioista matkustaminen on minun suosikkini, kun mieheni on taas kovin innokas panostamaan mökkiin. Olemme löytäneet hyvän tasapainon tähän.

 

Vuoden 2016 tavoitteissa panostusta teimme matkoihin, sekä toteutettin (Florida), että kerättiin matkakassaa, joten tänä vuonna onkin kulutuspuolella mökkitavoitteiden aika. Kun pohdimme mieheni kanssa näitä meidän tulevia tavoitteita, esikoisemme ilmoitti, että hänellä on tavoitteena päästä tanssimaan kilparyhmään. Näin ne lapset oppivat meiltä vanhemmilta.

Ihanaa alkanutta uutta vuotta teille kaikille!

 

Teettekö uuden vuoden tavoitteita? Onhan taloustaivoite myös listallasi 🙂

 

******

Liity rinkiin! Liittymällä rinkiin saat ensimmäisenä tietää uusista tuotteista ja tapahtumista (niitä on suunnitteilla :)). Rinkiläisenä saat myös parhaat tarjoukset näistä tulevista tuotteista.

Oletkhan jo ladannut itsellesi taloustyökalun?

******
Share This