Taaperon kanssa oli usein haastava käydä kaupassa. Siellä oli paljon houkutuksia, ja olisi ollut niin paljon helpompaa ostaa se tikkari, jotta hän olisi pysynyt tyytyväisenä ja olisin saanut tehtyä ruokaostokset loppuun kunnialla ja hermojani menettämättä. Pieni tikkari karkkiosastolta ei paljoa maksa, mutta periaatteesta en halunnut myöntyä ja mitä hän olisi oppinut, jos aina sai jotain, kun käytiin kaupassa. Tikkari tai joku pikkulelu riittää kolmevuotiaalle, mutta vaatimukset kasvavat iän myötä. Lapsen pitää oppia, että aina ei voi saada mitä haluaa, ja helpompaa se on opetella asia pienenä.

Kyllästyin totaalisesti siihen, että lapset aina hinkuivat leluja kaupasta. Päätin harjoitella heidän kanssa asiaa. Huomasin nopeasti, että systeemi on toimiva, joten haluan jakaa tämän idean teidänkin kanssanne.  Nälkäisenä ja väsyneenä tätä ei ehkä kannata kokeilla, koska harjoittelu vaatii myös vanhempien kärsivällisyyttä.  

Päätimme mennä lelukauppaan lasten kanssa ikkunaostoksille. Olin kertonut etukäteen, että ”Tänään ei osteta mitään, mutta saatte katsoa mitä täällä on tarjolla.”  Vaikka sen kertoi, niin kaupassa on paljon leluja, joten houkutus ostaa jotain alennuksesta oli suuri myös minulle.  Lapset luonnollisesti löytävät vaikka mitä ihanaa. Kun he tiesivät etukäteen, että tänään ei osteta mitään, niin suurista kohtauksista vältettiin, vaikkakin he olivat syvästi pettyneitä, kun tyhjin käsin palattiin kaupasta. Tuntui aika pahalta ja jopa hieman raa’alta vanhempana viedä lapset tällä tavalla lelukauppaan.  

Meillä on syntymäpäivänä tapana mennä lelukauppaan lasten kanssa. He saavat valita yhden lelun lahjaksi itselleen (jos sen hinta pysyy budjetoidun summan sisällä).  Kun toisen kerran olimme jälleen pelkästään ikkunaostoksilla lelukaupassa, niin taas löytyi ihania leluja. Muistin tämän syntymäpäivätavan ja sanoinkin lapsille, että ”Hyvä nyt olet löytänyt sopivan lahjan itsellesi syntymäpäiväksi”. Laita se lelu muistiin ja voit hankkia sen silloin kun on syntymäpäiväsi. Huomasin, että tämä vastaus tyydytti lapsia ja he innostuivatkin miettimään mitä haluavat syntymäpäivänä lahjaksi. Nyt meillä on tapana mennä vielä erikseen hieman ennen syntymäpäivää katselemaan mikä lelu olisi kiva, ja syntymäpäivänä pyritään tehdä itse ostos. Synttärisankarin sisarukset tietävät, että heidän vuoro tulee sitten myöhemmin.
 
Nykyään, kun olemme marketissa lapset menevät omatoimisesti leluosastolle katselemaan. Jos sieltä löytyy jotain ihanaa, jota he mielellään esittelevät ja pyytävät, että ostetaan, niin sanon, että laitetaan tämä muistiin, niin voidaan hankkia se sitten syntymäpäivänä.  Toivelistaan kertyy luonnollisesti paljon erilaisia leluja.  Lasten mieltymykset muuttuvat nopeasti, joten syntymäpäivänä harvemmin tulee hankittua lelu heräteostoksena vaan lapsi voi harkiten valita, mikä lelu olisi kiva, kun hänellä on useita vaihtoehtoja, joista valita. Lisäksi tätä samaa listaa voi hyödyntää joululahjatoivelistana. Vanhempien ja isovanhempien on helppo ostaa lahjoja, kun tietävät, mitä lapset toivovat.


Voisiko tämä harjoitus toimia teilläkin?

Liity rinkiin! Liittymällä rinkiin saat ensimmäisenä tietää uusista tuotteista ja tapahtumista (niitä on suunnitteilla :)). Rinkiläisenä saat myös parhaat tarjoukset näistä tulevista tuotteista.Share This