Uudenvuodenlupausten sijasta aloin tehdä uuden vuoden tavoitteita 2008. Tarkoitus oli jatkaa tätä tapaa, mutta perheessämme 2009 ja 2010 olivat raskaita aikoja ja tavoitteiden pohtiminen jäi kokonaan pois muutamaksi vuodeksi. 2009 menetimme synnytyksessä nuorimmaisen lapsemme kaksoissiskonsa ja itse sairastuin sen jälkeen vakavasti, mikä aiheutti epilepsiakohtauksia. Onnekseni toivuin ja pääsin eroon epilepsialääkityksestä. Olen niin kiitollinen, sekä omasta terveydestäni ja siitä että nuorin lapsistamme selvisi sekä hengissä että terveenä. Kuten arvata saattaa, niin nämä kokemukseni muuttivat minut ja prioriteettini täysin. Elämä on niin hauras ja koskaan ei tiedä mitä tapahtuu, menetyksen suru oli yhä 2010 vahvasti läsnä perheessämme. Toisaalta päätin olla enemmän perhekeskeinen, mutta samalla halusin taata perheellemme taloudelliset mahdollisuudet tehdä enemmän yhdessä asioita. Silloin alkoi määrätietoinen säästäminen ja sijoittaminen.
Vuonna 2009 en tosiaan tehnyt ”virallista” uuden vuoden tavoitteita kuluvan vuoden tapahtumien takia, mutta päätin silloin, että minusta tulee taloudellisesti riippumaton. Lähdinkin ideoimaan, tutkimaan ja lukemaan kirjallisuutta. 2010 keväällä ilmoitin miehelleni, että aloitamme asuntosijoittamisen. Tavoitteena on hankkia 10 sijoitusasuntoa kymmenessä vuodessa. Koska kyseessä oli yhteinen projekti, niin kävimme keskustelua aiheesta. Mieheni ei ollut perehtynyt asiaan, joten perustelin lukuja ja toimintaperiaatetta. Olin selvittänyt miten pääsisimme alkuun, mikä tuotto voisi olla ja miten vuokrat maksavat kuluja ja lainanlyhennystä. Sovimme pankissa tapaamisesta ja näytimme laskelmat ja kysyimme paljonko ja millä ehdoilla saisimme lainaa sijoitusasuntoa varten. Loppuen lopuksi saimme 2010 ostettua 3 asuntoa yhden sijasta. Sijoitusasunnoista tulikin meidän tulevien vuositavoitteiden kulmakivi.

 

 

Olimme Japanissa vanhempieni luona vuodenvaihteessa 2011-12. Kiireellisen arjen keskellä meillä ei ollut paljon aikaa kahdestaan. Hyödynsimme tilanteen ja jätimme lapset isovanhempien hoitoon ja menimme mieheni kanssa uudenvuodenpäivänä ravintoaan. Olin ottanut ”tavote”vihkoni mukaan ja kun olimme nauttineet japanilaisesta Yakitori-vartaista ja oluesta, niin otin vihkoni esille ja sanoin miehelleni, että nyt mietitään yhdessä meidän tämän vuoden tavoitteemme. Tavoitteita saimme 10 kpl, osa olivat minun, osa hänen ja osa yhteisiä: ”Mökin laajennus”, ”Unelmien työpaikka/yritys”, ”Koulutus”, ”Tutkinto loppuun”, ”Ulkomaille töihin”, ”kaveri 1krt/kk kylään meille”, ”Eteiseen rakennuslupa taloyhtiöltä”, ”Sijoitusasuntoja 2 lisää”, ”Vanhempien ilta 1krt/kk”, ja ”Osakesijoitusvarallisuuden tuplaus”.

On ollut mukava palata yhdessä myös näihin vanhoihin tavoitteisiin. Melkein kaikki niistä ovat toteutuneet, osa heti samana vuonna, mutta jotkut viiveellä. Suurin taloudellinen tavoitteemme, joka oli 10 sijoitusasuntoa kymmenessä vuodessa, toteutui jo viime vuonna. Kun olemme yhdessä määritelleet tavoitteet, niin päätöksemme tukevat usein asiaa. Esimerkiksi, jos minä haluaisin lähteä reissuun, mieheni saattaa muistuttaa, että meillä on tavoitteissa rakennusprojekti mökillä, joka syö varoja. Tämä yleensä hillitsee ja muistuttaa minua mihin haluamme tänä vuonna panostaa. Minulla on myös omat salaiset tavoitteeni, joita kirjaan omaan vihkoon. Huomaan käytännössä kuitenkin, että meidän yhteiset tavoitteemme toteutuvat helpommin, koska työstämme niitä yhdessä perheenä eteenpäin. Olenkin pohtinut, että pitäisikö jakaa näitä omia tavoitteita hyvien samanhenkisten ystävieni kanssa, mikä toisi minulle hieman paineita saada oikeasti oman tavoitteeni toteutumaan…  Tällä hetkellä omat taloudelliset tavoitteeni liittyy enimmäkseen tämän blogin rakentamisen ympärille.

Jos et ole tehnyt uuden vuoden tavoitteita, niin voin suositella, että kokeilet sitä tänä vuonna. Vuosien varrella tavoitteidemme asettelu on kehittynyt (josta kerron seuraavassa kirjoituksessa). Asian ydin on kuitenkin se, että tavoitteet kirjataan yhteen ja samaan vihkoon ja niihin voi vuosien varrella palata. Kun näkee, että tavoitteet toteutuvat, niin se myös motivoi toimimaan tavoitteiden eteen ja luomaan uusia entistä suurempia haasteita. Mielestäni osa tavoitteista pitää olla isompia, mutta joukossa on hyvä olla myös selkeästi tavoitettavissa olevia asioita. Sanonta ”Reach for the moon and even if you miss, you’ll land among the stars” on mielestäni mahtava. Tavoittele suurta, ja vaikka et saavuta sitä, niin jos kuitenkin olet saavuttanut osan siitä tavoitteesta, niin sekin on yleensä mieletön asia. Vaikka alkuperäinen tavoiteltu aikataulu hieman pettää, niin saavutus on enemmän kuin jos asiaa ei olisi tavoitellut ollenkaan.

Tavoitteiden asettelu on yksi lempiaiheistani, joten jatkan sitä vielä ensi kirjoituksessa.

 

Liity rinkiin! Liittymällä rinkiin saat ensimmäisenä tietää uusista tuotteista ja tapahtumista. 

 

Share This