Uusi vuosi lähestyy kovaa vauhtia ja se tarkoittaa erilaisia perinteitä, kuten ilotulituksia ja tinan valamista. Perinteen mukaan tein ennen, kuten moni muukin, myös uudenvuodenlupaukset. Monesti en hetken päästä enää muistanut mikä tehty lupaus oli ollut.  En myöskään muista, että lupaus olisi koskaan toteutunut.  Se oli sellainen hauska juttu, joka tehtiin uudenvuodenaattona.  

Tilanne muuttui 8 vuotta sitten, kun aloitin uuden vuoden tavoitteiden suunnitelmallisen kirjaamisen. Sain idean kirjasta (jonka nimeä en muista).  Kirjassa kerrottiin, että tavoitteet pitää kirjata paperille, jolloin on suurempi todennäköisyys, että ne myös toteutuvat. Väite pohjautui tutkimukseen, jossa kohteena oli yliopisto-opiskelijoita, jotka jaettiin ryhmiin. Osa kirjoitti opiskelutavoitteensa paperille, osa pohti tavoitteita, mutta ei kirjannut niitä ja kolmas ryhmää ei tehnyt mitään tähän liittyvää. Jonkin ajan päästä tarkasteltiin tilanne ja ryhmän opiskelijat, jotka olivat kirjanneet tavoitteensa paperille, olivat keskimäärin selkeästi edenneet opiskeluissa paremmin kuin ryhmä, joka ei ollut tehnyt sitä. Yllättävää oli, että ne, jotka olivat pohtineet tavoitteita eivät pärjänneet kovin paljoa paremmin kuin tämä kolmas ryhmä, joka ei ollut tehnyt mitään. Tavoitteiden kirjaaminen oli selkeästi se tärkeä pointti. Päätin siis kokeilla asiaa. Tein ensimmäisen kerran uuden vuoden tavoitteet vihkoon 2008 vuoden lopulla.


Tavoitteeni olivat jotkut epämääräisiä ja osa hieman selkeämpiä.  ”Osaan laittaa terveellistä ruokaa”, ”Olen positiivinen luonteeltani”, ”Ihottumani on parantunut”, ”Painan 60kg”, ”Soitan (pianolla) joululaulun jouluna”, ”Minulla on 3 lasta”, ”Palkkani on noussut”, ”En pelkää soittamista (puhelimella)”, ”Lasten vuosialbumit tehtynä”, ”Olen oma-aloitteinen”.


Tavoitteet olivat osittain ristiriitaisia. Jos haluan kolmannen lapsen, niin laihduttaminen ei oikein onnistu. Tavoitteista usea toteutui vuoden aikana. Menin työväenopiston ruoanlaiton peruskurssille, jossa opin tekemään helppoa terveellistä ruokaa. Sain myös motivaatiota ruoanlaittoon. Palkkaa en saanut ylös, mutta en toisaalta tehnyt sen eteen mitään, koska ajatukset olivat aika pian tulevassa perheenlisäyksessä. ”Soitan joululaulun jouluna” jäi toteutumatta, vaikkakin aloitin myös pianokurssin työväenopistolla. Olen pienenä hieman soittanut, mutta en koskaan oppinut säestämään. Opin kurssilla perussoinnut, mutta en sitten muistanut esittää uutta osaamistani jouluna.  ”Ihottumani on parantunut” oli aika hassu tavoite, koska minulla on lapsesta asti ollut allergioita ja atooppinen iho. Raskauden ja imetyksen myötä allergiat ja ihottumat hävisivät väliaikaisesti. Sain kuitenkin muutaman vuosi takaperin lääkkeen, joka on poistanut ihottumani kokonaan. Alitajunta toimi ehkä taustalla ja lähdin hakemaan uusia lääkkeitä. Kokeilin valohoitoa, uusia voidelääkkeitä ja kortisonilääkkeitä, mutta mikään ei tuntunut auttavan pidemmän päälle, kunnes pääsin testaamaan uutta lääkettä, joka toimii parhaiten jalkapohja ja kämmenihottumaan, mitä minulla oli. 

Luonteeseen liittyviä muutostavoitteita on hieman haastavamapaa todeta, olenko nykyään oma-aloitteesempi tai onko minulla positiivisempi suhtautuminen asioihin? Voisin sanoa, että olen muttunut parempaan suuntaan, mutta se on vaikeata mitata.  Niin moni asia toteutui kuintekin pelkästään sen takia, että olin kirjannut ne paperille, ja olen kokenut, että tämän uuden vuoden tavoitteiden asettelu ja kirjaaminen on hyödyntänyt minua sen verrran paljon, että päätin jatkaa tapaa.


Seuraavassa julkaisussa kerron, miten uuden vuoden tavoitteista tehtiin yhteinen asia. 


Liity rinkiin! Liittymällä rinkiin saat ensimmäisenä tietää uusista tuotteista ja tapahtumista (niitä on suunnitteilla :)). Rinkiläisenä saat myös parhaat tarjoukset näistä tulevista tuotteista.
Share This