Äidin ja isän välisestä tasa-arvosta puhutaan vähän väliä. Välillä asia liittyy ihan arkiseen asiaan, kuten kotitöiden jakamiseen äidin ja isän välillä, välillä työelämään, kuten naisten työmahdollisuuksiin verrattuna miehiin. Itseäni ihmetyttää suuresti miksi isien työnantajat eivät maksa osuuttaan hoitovapaista. Tämä on asia, joka pitäisi ehdottomasti muuttaa lailla, lapsella kun useimmiten on myös se toinen huoltaja. Tämä ei kuitenkaan ole tämän päivän aiheeni. Palataan hetkeksi takaisin perheen raha-asioihin.
Puhutaan, että me äidit ovat pitkien vanhempainvapaiden takia palkkaloukussa. Pitää hyvinkin paikkansa, kun katsotaan tilastoja. Vuonna 2015 naisen euro oli noin 83 senttiä, ja kun me naiset pääsemme eläkkeelle, niin meidän työeläke on enää 66% miehen eläkkeestä (naisten keskimääräinen työeläke on 1 167 euroa kuukaudessa ja miesten 1 750 euroa kuukaudessa). Toinen ikävä tilasto on avioerot, sillä ensimmäisistä avioliitoista päättyy eroon 39%. Kaiken kukkuralle me naiset elämme vuosia pidempään kuin meidän miehemme (2015 vastasyntyneen elinajanodote oli 78,5 vuotta pojilla ja 84,1 vuotta tytöillä)
Mitä tämä tarkoittaa taloudellisesti? Otetaanko me vastuun omasta taloudestamme, vai annammeko miehemme hoitaa perheen sijoitukset? Huonoon suhteeseen ei kannata jäädä ja on surullista, jos joutuu tekemään sen taloussyistä. Varaudu ja aloita siis säästäminen ja sijoittaminen jo tänään. 

Kävi miten kävi, niin eläkkeellä vapaa-aikamme lisääntyy. Silloin olisi kiva matkustaa ja nauttia elämästä. Viralliseen eläkeikään minulla on yli 26 vuotta. Jos säästän 100€/kk seuraavat 26 vuotta, niin olen kerännyt pääomaa 31 200€. Nollakorkoisella tilillä rahoja ei kannata lojuttaa. Vaikka laittaisi ns. talletustilille, niin pankit tarjoavat aika nimellistä korkoa, mikä käytännössä suojaa lähinnä inflaatiolta, jos edes siltäkään. 26 vuotta on pitkä aika, joten kannattaa ottaa järkevää riskiä. Kuukausisäästämisellä aikahajautus toteutuu. Historiallisesti viimeiset yli 200 vuotta osakemarkkina on tuottanut keskimäärin 6-7% vuodessa. Esimerkiksi kasainväliseen indeksiin sijoittamalla hajautetaan yksittäisen osakkeen tai markkina-alueen riskiä.


Jos siis sijoitankin sen 100€/kk osakemarkkinaan ja oletan, että historia toistaa jotenkuten itseään, ja seuraavat 26 vuotta saisi noin 6 prosentin tuottoa (mikä on pienempi kuin keskiarvotuotto), niin silloin 31 300€ onkin kasvanut noin 71 000 euroon.  Esimerkiksi tällä korkolaskurilla voit testata eri säästämis- ja tuottoskenaarioita. Esimerkiksi jos tuotto olisikin 7%, niin silloin pääomani on 82 400 euroa. Kyllä tämä tuo turvaa eläkeikään.  Toisaalta, jos tässä välissä käy perheessämme katastrofi tai tragedia, niin selviän siitä suuremmalla todennäköisyydellä taloudellisesti, kun säännöllinen säästäminen on tullut osaksi tapojani. 
 
Säästäthän sinäkin säännöllisesti? Jos ei, niin miksei?

Share This