Näin vuoden lähestyessä loppuaan on asioita perheemme finanssipuolella, mitä on hyvä huomoida. Tässä ovat ne, mitä tarkastamme tänä vuonna ennen kuin vuosi vaihtuu.
.
Myymme voitollisia osakkeita hyödyntääksemme aiempia myyntitappioita
Teemme sijoituksia osakkeisiin ja rahastoihin. Strategiamme on osta ja pidä. Myymme ainoastaan, jos vaihdamme omaisuuslajia, mutta sekin harkiten. Tämä tarkoittaa sitä, että myyntivoittoja ei synny, toisaalta ei myöskään tappioita. Meillä on tosin jotain myyntitappioita, jotka syntyivät parisen vuotta sitten, kun myimme Alman osakkeita. Olimme silloin hankkimassa sijoitusasuntoa ja tarvitsimme siihen omaa rahoitusta lainan lisäksi.
Saimme kasaan omarahoitusosuutemme säästöillä ja tappiollisilla osakemyynneillä. Verotuksessa voidaan tappioita vähentää verovuonna ja seuraavan viiden vuoden aikana [korjaus 4.12.2016]. Koska nämä tappiot ovat syntyneet ennen tämän vuoden verouudistusta, voimme vähentää näitä ainoastaan osakemyynnistä saaduista voitoista. Tarkoitus on ennen vuodenvaihdetta myydä sen verran, että saamme vähennettyä ja näin hyödynnettyä nämä tappiot.
.
Myymme lasten rahastoja alle 1000 eurolla
Piensijoittajalla on pieni verohyöty. Tästä opin, kun olin Nordnetin #rahapodi (jakso 42) haastattelussa. Sain vinkkiä, että vuodessa voi myydä alle tuhannella eurolla ilman veroseuraamuksia. Jos esimerkiksi lapselle haluaa vaihtaa sijoituskohdetta, niin voit myydä alle 1000 eurolla voitollisia osuuksia eikä myyntivoitosta tarvitse maksaa veroja. Tosin, jos myyt alle 1000 euroa tappiollisia osuuksia, niin et pysty myöskään vähentämään niitä seuraavina vuosina myyntivoitoista. Tämä on hyvä muistaa.
Sijoitukset, joita olemme tehneet nyt vuosia ovat hyvin nousseet. Tämä on yksi tapa pikkuhiljaa kotiuttaa näitä voittoja. Jos sijoituksia tehdään pitkällä tähtäimellä, niin silloin on hyvä sijoittaa takaisin osuudet esim. osakemarkkinaan. Meillä tarkoitus on sijoittaa uudelleen rahat hyväkorkoisiin S-ryhmän osuuksiin, joista kerroin erillisessä kirjoituksessa S-ryhmän osuuskaupan jäsenyys.
Hyödynnetään eri pääomalajin tulot ja -tappiot verotuksessa
Pääoman verotukseen tuli muutos tänä vuonna (2016). Ennen pystyi vähentämään osakkeiden myyntitappiota ainoastaan samasta lajista, eli osakkeiden tai rahastojen myyntivoitoista. Vuokratuottoja ei voinut vähentää osakkeiden myyntitappioista. Tämä muutos on meille edullinen ja toisaalta se on myös oikeudenmukainen.
Jos sinulla on sekä voittoa, että tappiota, niin onhan se järkevää, että maksetaan verot kokonaisvoitoista. No, nyt kun tällainen muutos on tullut, niin voidaan miettiä olisiko järkevää myydä pois tappiollisia osakkeita, joiden tappiot voimme vähentää vuokratuotoista. Tämä kannatta myös kassavirrallisesti.
Meillä on vahvasti pankkilainalla vivutetut sijoitusasunnot, joten meidän täytyy varautua pääomaveroihin aina vuoden vaihteessa. Vuokratuotoista kun ei jää paljon ylimääräistä rahaa veroihin vastikkeiden, lainanlyhennysten ja korkojen jälkeen. Veroihin varaudumme pitämällä hieman korkeamman tuloveroprosentin, vaikkakaan se ei ole taloudellisesti paras vaihtoehto. Meille veroprosentin nosto on toimiva, koska muuten unohtaa helposti tulevat pääomaverot.
[LISÄYS 21.11. 22:19] Osinkotulot ovat luonnollisesti myös pääomatuloja, joten esimerkiksi jos osakkeiden myynnistä on syntynyt luovutustappiota, niin näitä voidaan vuonna 2016 ensimmäistä kertaa vähentää osinkotuotoista.
Onko teillä jotain lisävinkkejä, miten optimoitte sijoituksianne näin vuoden vaihteessa?
Uutta! Liity rinkiin! Liittymällä rinkiin saat ensimmäisenä tietää uusista tuotteista ja tapahtumista (niitä on suunnitteilla :)). Rinkiläisenä saat myös parhaat tarjoukset näistä tulevista tuotteista.
Verotuksessa tappioita voidaan vähentää 1+5 vuoden ajan, ei kolmen vuoden ajan. Tämä muutos tullut voimaan jo 2010.
Kiitos paljon korjauksesta! Niinhän se tosiaan menee.
Voiko ensi vuonna vähentää myös vanhat (2015) luovutustappiot uusista 2018 osinkotuotoista?
Kiitos kysymyksestä. 2016 tuli muutos voimaan, jolloin pystyi vähentämään eri pääomatulolajien tappiot voitoista. Eli 2015 luovutustappiot voidaan vähentään luovutusvoitoista. Eli onko sinulla jotain voitollista, jota voisi myydä? Se on yksi mahdollisuus. Vanhat tappiot, menevät vanhojen sääntöjen mukaan. Vuonna 2015 ja aiemmin syntyneet luovutustappiot voi vähentää vain luovutusvoitoista verovuonna ja viitenä sitä seuraavana vuonna.