Me vanhemmat imemme tietoa ja vinkkejä, miten voimme kasvattaa lapsistamme mm. vastuullisia, hyvin käyttäytyviä ja hyvällä itsetunnolla varustettuja yksilöitä. Monesti talouskasvatus saattaa jäädä vähemmälle. Tässä muutamia ajatuksia siitä, mitä voimme tehdä tai mitä ei kannata tehdä, jotta lapsistamme tulee taloudellisesti fiksuja ja vastuullisia yksilöitä.

Helpot vinkit, miten kasvattaa taloudellisesti fiksuja yksilöitä

  1. Ole hyvänä esimerkkinä lapsellesi. Lapsi oppii mallista ja peilaa käytöstäsi myös raha-asioiden suhteen. Rahasta riiteleminen lasten nähden tekee, lapsen silmissä, rahasta pahan lähteen.
  2. Ota lapsesi mukaan ruokakauppaan. Kun valitsette tuotteita, niin voitte keskustella miksi joku tuote valitaan. Otetaanko halvinta maitoa vai kotimaista? Samalla voidaan opettaa sekä taloutta, että omia arvojaan.
  3. Älä sano, että ”meillä ei ole varaa”. Jos sanomme, että meillä ei ole varaa, niin lapsi voi huolestua. Kannattaa mieluimmin sanoa, että ”me ei käytetä rahaa tähän, vaan johonkin muuhun” Itse sanon aika usein lapsille, kun he kinuavat kaupassa tavaroita, että me ei nyt osteta sitä, jotta voimme käyttää rahan esimerkiksi perheemme lomamatkaan. 
  4. Älä ota lapsia mukaan shoppailemaan huvin vuoksi. Tämä kohta on minulle henkilökohtaisesti hieman vaikeaa. Kasvoin siihen, että kun teimme jotain kivaa äitimme kanssa, menimme ostoksille. Tällainen shoppailu saattaa innostaa ylikuluttamaan, koska shoppailuun yhdistyy positiivinen tunne lapsuudesta. Sanoisin, että kohtuus tässä ei pilaa lasta. 
  5. Anna lapsellesi viikkorahaa. Viikkorahalla lapsi oppii käsittelemään rahaa ja pääsee harjoittelemaan sen käyttöä. Viikkoraha on myös oiva tapa opettaa lasta säästämään, jos vanhempi vaatii, että osa viikkorahasta laitetaan säästöön (ks.Viikkorahan kolme kirjekuorta).
  6. Anna lapsellesi mahdollisuus tehdä työtä rahan eteen. Lapsi oppii arvostamaan rahaa ja ymmärtää työn merkityksen,  kun hän joutuu näkemään hieman vaivaa viikkorahansa eteen.
  7. Älä lainaa rahaa lapsellesi. Siinä vaiheessa, kun nuorella on omaa rahaa ja suunnitelma mihin tämä raha pitää riittää, on tärkeätä, että nuori oppii pysymään itsenäisesti budjetissa. 
  8. Puhu rahasta. Kun perheessä puhutaan avoimesti taloudesta ja rahasta, niin se opettaa lapsille, että talous on tärkeä asia eikä se ole pelottavaa, josta pitää vaieta. Puhumme mieheni kanssa lähes päivittäin talouteen liittyvistä asioista ja välillä lapsilta tulee hyviä kysymyksiä, kun kuulevat jonkun sanan, kuten ”äiti, mikä on laina?”. Siinä saadaan hyvä tilaisuus keskustella asiasta. 
 

Keskustellaanko teillä kotona rahasta?

Share This