Meillä on toistuva maksu palkkapäivänä käyttötililtä säästötilille. Kun on kertynyt hieman enemmän säästötilille, sijoitamme tämän suuremman summan kerralla, yleensä osakkeisiin. Järkevä sijoittaminen suoriin osakkeisiin vaatii aina hieman vaivaa ja perehtymistä, joten monelta se jää tekemättä. Jos tämän lisäksi pitäisi vielä lapsille säästää ja sijoittaa, niin se voi tuntua ylivoimaiselta tehtävältä arjen keskellä.

Tee jotain

Lapsillamme säästöt menevät automaattisesti kuukausittain suoraan rahastoon. Erilaisista säästömuodoista olen tarkemmin käsitellyt kuudessa eri julkaisuissa ”Miten säästää lapsellesi?” Mielestäni aluksi ei kannata kauheasti pohtia mitä tekee, pääasia on, että tekee jotain ja aloittaa. Elvyttäessäkin tärkeintä on, että elvytettävää painellaan, vaikka ei muistaisikaan painallusten ja puhallusten rytmiä.  

Avaa ensimmäiseksi pankkitili

Ensimmäinen askel on se vaikein.Säästämisvaihtoehtoja on paljon, ja moni ajattelee, että pankkitilillä ei kannata lojuttaa rahaa matalien korkojen takia. Tästä huolimatta pankkitilin avaaminen lapselle on kuitenkin se ensimmäinen askel, joka kannattaa tehdä. Jossakin pitää kuitenkin säilyttää lapsen rahoja. Rahalahjat voidaan ohjata suoraan lapsen omalle pankkitilille, kun antaa lahjoittajille lapsen tilinumeron. Tililtä voidaan taas sijoittaa rahat automaattiesti eteenpäin, esim. kuukausisopimuksella. 

Säästöjen automatisointi

Olen erityisesti raha-asioissa automatisoinnin kannattaja. Laskuja ei jää maksamatta, kun on suoralaskutus päällä. Kerran se vaivan vaatii. Säästämiseen pätee sama malli. Jos käynnistää kuukausisijoitussopimuksen, säästöt eivät jää tekemättä. Tililtä lähtee tietty summa automaattisesti kuukausittain, niin kauan kuin tilillä on rahaa. Jatkuvalla sopimuksella vanhemman ei tarvitse miettiä mihin sijoittaa, miten ja kuinka paljon kerrallaan.
Jos isovanhemmilta tai kummeilta lapsi saa rahaa, niin kannattaa pohtia voiko niillä rahoilla käynnistää kuukausisäästämisen matalakuluiseen rahastoon. Näin saadaan ajallisesti hajautettua sijoituksia eikä kulut syö turhaan tuottoja. Vaihtoehtona on, että laittaa koko summan kerralla johonkin rahastoon tai osakkeeseen, mutta se saattaa tuntua työläältä, jos sijoittamiseen ei ole muutenkaan luonnollista innostusta. Kiireellisessä perheen arjessa tällaiset asiat voivat myös unohtua tai jäädä priorisoimatta.  

Säästäminen ja ajallinen hajautus lahjarahoilla

Esimerkiksi, jos minimikuukausisäästösumma rahastoon on 15€ (esim. Nordnetillä on tällaisia) ja lapsen tilillä on 100€, niin voidaan joka kuukausi sijoittaa 15€ noin puolen vuoden ajan. Jos esimerkiksi laittaa lapselleen 15€/kk säästösopimuksen päälle ja jossain vaiheessa lapsen säästötilin saldo ei riitä, niin silloin rahastoon ei mene enään normaalia 15 euron sijoitusta. Kuukausisijoitus jatkuu kuitenkin taas normaalisti, kun lapsi saa esim. kummilta tai isovanhemmilta rahalahjan tililleen. Tällä järjestelmällä saat yhdellä kerralla aikahajautetusti hoidettua lapsesi jatkuvan säästämisen, eikä sinun tarvitse olla huolissaan, että inflaatio syö lapsesi rahoja. Jos ei ole mahdollisuutta tai halua säästää omista rahoista lapsellesi, niin annat silti mahdollisuuden hänelle hyötyä korkoa korolle -ilmiöstä ja vuosin varrella rahastoon ehtiikin kertyä mukavan kokoinen pesämuna. 
Onko teillä jotain vastaavia kikkoja, miten tehdä säästämisestä helpoksi?
Blogista löytyy Facebook-sivut, jossa jaan myös aiheeseen mediasta bongattuja juttuja ja Twitterissä hieman lyhyemmin asiaa.
Share This