Kannustan säästämisen aloittamisen perheellesi ja lapsellesi mahdollisimman pian. Aloita jo tänään! Aika on rahaa. Pikkuruisesta sinapinsiemenestäkin kasvaa iso puu. Moni asia on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty. Mistä aloittaa? Mistä rahat säästöön? Mennään yksi askel kerrallaan.

Ensimmäiseksi olisi hyvä olla rahaa, jota laittaa säästöön. Ennen kuin innokkaasti aloitat säästämisen lapsellesi, varmistathan, että säästät ensin perheellesi! Tärkeätä on, että vanhemmat turvaavat ensin oman talouden ennen kuin säästävät lapsilleen. Tässä lentokoneen ohje pätee hyvin, laita happinaamari ensimmäiseksi itsellesi, ennen kuin autat lapsiasi tai muita. Kun vanhempi säästää, niin se tukee koko perhettä ja lapsesikin saa siitä hyvän mallin.

Palkkapäivänä minun tililtäni menee automaattisesti rahaa sekä säästöön, että lahjoitukseen. Jos on mahdollisuus säästää myös lapselleen rahaa sijoituksia varten, niin yksi vaihtoehto on ajoittaa nämä lapsen säästöt, kun lapsilisä kilahtaa tilille. Aina ei ole taloudellisia mahdollisuuksia säästää omista rahoistaan myös lapselleen. Mikä olisi silloin neuvoksi?

Muistan pari vuoden takaperin siskontyttäreni sukusyntymäpäiväjuhlissa. Lahjoja hän sai niin paljon sukulaisilta ja ystäväperheiltä, että antamamme lahja tuntui merkityksettömältä. Silloin päätin, että meidän perhe ei enää anna syntymäpäivänä tavaraa siskoni lapsille, vaan annamme rahalahjan rahasto- tai osakesijoitukseen. Summaksi päätimme tietyn euromäärän/ikävuosi, eli summa hieman nousee iän myötä, olisiko tämä sitten inflaatioturvattu lahja. Kun siskonpoikani täytti 4 vuotta, hän ihmetteli missä meidän lahjamme oli. Olin varma, että hän ei huomaisi yhtä puuttuvaa lahjaa isosta lahjakasasta, mutta tarkkasilmäinen poika kysyi heti, että minkä lahjan me annoimme hänelle. Siinä oli tädillä hieman selitettävää. Onneksi lapset ovat nyt hyväksyneet, että meiltä ei tule fyysistä lahjaa. He tietävät, että lahjamme menee pankkitilille ja heidän vanhemmat lapset ymmärtävät jo jotenkin mistä on kyse.

Jos lapsesi saa paljon lahjoja syntymäpäivänä, niin olisiko mahdollista vinkata jollekin sukulaiselle rahalahjasta? Kehtaako laittaa syntymäpäiväkutsuun tilinumeron, johon voi halutessaan laittaa rahaa? Lapsi luonnollisesti haluaa fyysisiä lahjoja, joten on hyvä, jos hän saa molempia. Vaikka lapsi ei nyt arvosta rahalahjaa samalla tavalla kuin tavaralahjojaan, niin nuorena aikuisena hän varmasti on erittäin kiitollinen kertyneestä pesämunasta.

Onko jotain muita rahoja, joita voisi laittaa lapsen puolesta säästöön?

Blogista löytyy myös Facebook -sivut, jossa jaan mm. aiheeseen bongattuja juttuja mediasta ja Twitterissä hieman lyhyemmin asiaa.

Share This