Kun vanhin lapsistamme oli aloittamassa koulun, aloimme mieheni kanssa keskustella viikkorahasta. Kävimme ensin läpi, miten meidän omassa lapsuudessaan viikkorahaa jaettiin. 

Omasta lapsuudesta mallia 

Meillä on mieheni kanssa ollut hyvin erilaiset viikkorahatavat lapsuudessamme. Mieheni ei koskaan saanut viikkorahaa, vaan hän sai rahaa silloin kun tarvitsi ja jos pyysi. Toisaalta hän oli pienenä sellainen, ettei kauheasti tarvinnut rahaa ennen kuin alkoi pelailemaan tietokonepelejä, jolloin rahaa piti saada omaan tietokoneeseen ja peleihin. 

Minulla oli taas lapsena hyvin selkeä ja johdonmukainen systeemi. Perjantaina koulun jälkeen meillä oli aina siivous/talkoopäivä. Silloin jokainen sai selkeän tehtävän, oliko se sitten iltaruoan laitto, rikkaruohon kitkeminen tai muu siivoustehtävä. Lauantaina aamiaisen jälkeen oli sitten viikon kohokohta, eli viikkorahan jako. Riippuen lasten iästä saimme eri määrän kolikoita. Käytännössä 1-3 luokkalaisena sai noin 2,50€, 4-6 luokkalaisena sai 4€ ja yläasteella viikkoraha oli 7,5€. Yleensä lounaan jälkeen lähdimmekin shoppailemaan kavereiden kanssa. Nämä viikkorahat käytimme ala-asteella lähinnä karkkeihin ja jätskiin lähikaupassa, yläasteella säästettiinkin kavereiden kanssa rahamme idoliemme CD levyihin, joita menimme ostamaan vähän isompaan kaupunkiin.

Pitääkö viikkoraha ansaita?

On monia eri mielipiteitä, kun puhutaan lasten viikkorahasta. Pitääkö viikkoraha ansaita työtehtävillä? Aikuisenakaan emme saa rahaa ilmaiseksi. Toisaalta onko järkevää palkita lastaan rahalla oman huoneen siivouksesta, eikö oman huoneen siivous kuulu perustehtäviin, josta ei pidä erikseen palkita? Käykö sitten niin, että lapsi ei suostu tekemään mitään ilman korvausta?  Olisiko perhe kuitenkin tiimi ja kaikkien kuulu kantaa kortensa kekoon omien kykyjensä mukaisesti, muistaen että lapset ovat lapsia?

Viikkorahamalleja

Seuraavaksi muutamia ajatuksia eri malleista joita kävimme läpi mieheni kanssa.

Vain taskurahaa

Ehkä yksinkertaisin malli on mieheni lapsuuden malli, että ei ole vakituista viikkorahaa, vaan lapsi saisi aina rahaa tarpeen mukaan. Tämä ei ollut minulle vaihtoehto, vaikka mieheni lapsuuden perheessä tämä systeemi oli toiminut hyvin ja hänestä on kasvanut ihan taloudellisestikin fiksu aikuinen. Olen aina ollut vahvasti samaa mieltä, kuin muutaman vuoden takaisessa Nordean teettämässä tutkimuksessa, että taskuraha on yksi parhaista tavoista opettaa lapsilleen rahankäyttöä ja oman talouden suunnittelua. Uskon, että niukkuus ja että joutuu tekemään valintoja opettaa lasta: Saanko rahallani ostettua karkkipussin tai ostanko suklaapatukan? Jos nyt en ostaa, niin ensi viikolla voin ehkä ostaa pienen pehmolelun? Näillä pienillä valinnoilla lapset oppivat, että kaikkea ei voi saada heti, vaan joskus joutuu hieman odottamaan ennen kuin on varaa ostaa sitä mitä haluaa.

 

Viikkoraha viikkorahan takia

Esikoisemme alkoi saada viikkorahaa, kun hän aloitti koulun. Hän sai viikkorahansa ihan muuten vaan. Itse olin aina saanut viikkorahaa, joten halusin, että lapsemme myös saavat viikkorahaa. Mitään sen syvempää ajatusta asiasta ei silloin vielä ollut. Mediassa huomasin kuitenkin yhä enenemässä määrin uutisia pikavipeistä ja nuorista, jotka olivat velkaantuneet jo nuorena. Ajattelin, että olisi hyvä, jos lapsemme joutuvat hieman tekemään työtä viikkorahansa eteen, jotta he nuoresta pitäen oppivat rahan arvon eikä se tulisi annettuna. Päätimme sitoa viikkorahan saamisen erilaisiin pieniin työtehtäviin.    

 

Työperusteinen viikkoraha

Ennen kuin päädyimme nykyiseen viikkorahasysteemiin, kokeilimme lasten kanssa kotityöperusteista viikkorahaa. Tein taulukon, johon laitoin erilaisia tehtäviä ja arvon jokaiselle tehtävälle. Esimerkiksi tiskikoneen tyhjennys 0,10€, pyykkien kuivaan laittaminen 0,50€, tiskikoneen täyttö 0,10€ jne. Sinänsä systeemi oli hyvä, koska kaikki kolme olivat innokkaita auttamaan ja ansaitsemaan rahaa. Jonkun aikaa tämä toimi hyvin, mutta tilanne muuttui vaikeaksi hallinnoinnin kannalta, kun kaikki kolme alkoivat saada viikkorahaa. Kuka saa milloinkin tehdä tehtäviä, jotta kaikilla olisi tasapuolinen mahdollisuus ansaita viikkorahaa huomioiden lasten eri iät? Päätimme lopettaa tämän tavan jakaa viikkorahaa, koska meillä on kolme suhteellisen lähekkäin syntynyttä lasta, jotka muutenkin kilpailevat paljon keskenään milloin mistäkin; kuka ehtii ensin autoon, kuka saa auttaa leipomisessa jne. En halunnut, että tästä tulee lapsille yksi kinastelun aihe lisää. Olemme kuitenkin tätäkin tapaa hyödyntäneet erityistilanteissa, jos lapsilla on ollut jotain erityistä, johon ovat säästäneet, näin heillä on ollut mahdollisuus pikkutöillä ansaita hieman ekstraa viikkorahan lisäksi. Tällä hetkellä meillä ei kotitöissä auttamisesta pääsääntöisesti palkita rahalla vaan kiitoksella. 

 

Ansaittu vakioviikkorahaa

Aluksi olin sitä mieltä, että oman huoneensa siivouksesta ei pidä erikseen palkita, koska se kuuluu jokaisen lapsen vastuulle.  En halunnut, että lapsemme oppii, ettei mitään tehdä ilman palkkiota. Huomasimme kuitenkin sen, että siitä oman huoneen siivouksesta ei ylipäätään oikein tullut mitään. Itsekään en ole kovin innokas siivoamaan, joten päätimme loppuen lopuksi kytkeä oman huoneen siivouksen viikkorahaan. Nykyään viikonloppuna siivotaan. Usein on viikonloppuisin menoa, joten lapsillamme on aikaa siivota maanantai iltaan mennessä. Jos maanantaina huone ei ole siivottuna, niin sen viikon viikkorahat jäävät saamatta. Joskus onkin käynyt siten, että kaksi lapsista on siivonnut huoneensa ja kolmas ei, jolloin vain kaksi lapsista on saanut ansaitun viikkorahan. Tämä on ollut myös opettavaista lapselle, kun hän huomaa, että jos ei hoida vastuitaan, niin silloin voi menettää viikkorahansa. 

Viikkorahan määrä

Viikkorahan määrää on hyvä lisätä, kun lapset kasvavat. Mikä on sopiva summa eri-ikäisille lapsille? Tämä luonnollisesti riippuu siitä mitä on tarkoitus viikkorahalla hankkia, mutta myös perheen rahallisesta tilanteesta. 

Meillä viikkoraha on sidottu ikään. Kuopuksemme esikoululainen sai viikkorahan käyttöönsä hieman nuorempana kuin perheen muut lapset. Muut saivat, kun aloittivat koulun. Esikoululainen saa 0,50€ viikkorahaa, koululaiset saavat 1€:n koululuokkaa kohden. Näin ollen joka vuosi viikkorahan määrä kasvaa. 

Terhi-Anna Wilskan mukaan keskimääräinen viikkoraha ala-asteikäisillä on 5–7 euroa ja yläkoulussa 10–15 euroa, joten tätä tilastoa ajatellen meidän perheen viikkorahat ovat ehkä hieman alakanttiin, mutta toisaalta aina välillä lapsilla on mahdollisuus lisätienesteihin pikkutehtävillä, joten olemme tässä aika lailla samoilla linjoilla keskiarvojen kanssa.
Saavatko lapsenne viikkorahaa? Millä perusteella he saavat taskurahaa? Kuinka paljon viikkorahaa teidän perheessä jaetaan lapsille?
Share This