Nyt päästään yhteen minun lempiomistuslajiin, eli osakkeisiin. Osakkeilla voidaan tehdä suuriakin tuloksia, mutta osakepoiminta on vaikeata ja monien tutkimusten mukaan harva onnistuu saamaan parempaa tuottoa kuin, jos sijoittaisi passiiviseen indeksirahastoon. Silti osakkeisiin sijoittaa moni erilaisista syistä. Itse koen, että osakkeet ovat konkreettisia; jos firmalla menee hyvin, osakekurssi monesti nousee ja saamme nauttia osingosta. 
Sijoitamme osan omista säästöistämme osakkeisiin pitkäaikaisesti. Hankimme osakkeita noin pari kertaa vuodessa. Kun osake on hankittu, niin sitä ei pääsääntöisesti myydä. Valitsemme osakkeet yhtiön ja osinkojen perusteella. Joskus on onnistunut paremmin joskus vähän huonommin. Osa meidän osakkeista on ollut jopa yli 50% miinuksella, mutta vastaavasti toiset ovat yli 100% voitolla. Kokonaisuus kuitenkin ratkaisee ja saatamme ostaa lisää laskenutta osaketta, jos koemme että se voisi vielä nousta pohjalta. Vaikkakin olemme aika passiivisia salkunhoitajia, niin salkun seuraaminen on silti mielestäni aika kiinnostavaa. Pikkupaniikki saattaa toki iskeä, kun arvot ovat laskussa, mutta maltti kannattaa, kunhan vaan muistaa, että tässä ollaan mukana pitkällä tähtäimellä. Koska lapselle yleensä säästetään pitkällä tähtäimellä, niin osakesäästäminen on yksi hyvä vaihtoehto. Lapsi, kun on vielä nuori, ehtii nähdä sekä markkinan nousuja, että laskuja. Osakkeissa ei kannata yhden kortin varaan jäädä, vaan hajauttaminen on tässäkin hyvä. On siis hyvä kasata salkkuun eri toimialojen osakkeita. 
Lapselleen voi hankkia osakkeita, kun hänelle on avattu arvo-osuustili, jossa osakkeita säilytetään. Arvo-osuustilin voi avata joko omassa pankissa tai esim. Nordnet kaltaisessa yhtiössä. Arvo-osuustiliä avatessa kannattaa huomioida jälleen näitä kuluja. Esim. onko jotain jatkuvia kuluja arvo-osuustilillä esim. kuukausikuluja ja paljonko osakkeiden merkintä ja myynti maksavat? Osakkeita hankkiessa on yleensä minimiveloitus, esim. merkintähinta minimissään 5€, eli tämä tarkoittaa, että jos ostat 100 eurolla osakkeita, niin joudut maksamaan 5% kulut. Osakkeen arvo pitää silloin nousta yli 10% (merkintä ja myyntikulut), jotta saisi edes omasi pois. Tämän takia kannattaa hankkia osakkeita hieman isommissa erissä. Kulut määritellään yleensä minimihinnalla ja prosenttiosuudella esimerkiksi ”merkintä- ja myyntipalkkio 0,25%, mutta vähintään 8€”. Jos haluaa optimoida kuluja tässä esimerkkihinnassa se tarkoittaa sitä, että kannattaa hankkia yhden yrityksen osakkeita 3200 eurolla, jotta maksettava merkintähinta olisi se minimimäärä 8€ (3200*0,25%). 
Yksi syy miksi osakkeet kiinnostavat minua on osingot, joita saadaan osinkoja maksavilta yrityksiltä. Tässä mielessä osakkeet voisivat olla erityisesti aikuistuvalle nuorelle säästöä motivoiva keino. Rahastot eivät välttämättä ole kovin konkreettisia ja helposti ymmärrettävissä. Osakkeita voidaan valita oman kiinnostuksensa mukaisesti. Esim. jos teinillä on lääkärinammatti haaveena, niin johonkin lääkeyhtiöön sijoittaminen voisi olla mielekästä. Toki on hyvä hieman seurata ja tutkia mikä on hyvä yhtiö, johon kannattaa sijoittaa, unohtamatta hajautusta. 
Esikoinen onkin kertonut, että hänen luokkakaverinsa omistaa Koneen osakkeita. Asiasta ollaan selkeästi hänen perheessään jo puhuttu ja toimittu. Konkreettista ymmärrystä osakkeista luokkakaverilla ei välttämättä ole vielä kolmannella luokalla. Kun ikää kuitenkin tulee lisää, niin voidaan lapsen kanssa yhdessä katsoa, miten osake on kehittynyt ja onko se maksanut osinkoja. Todennäköistä on, että osake on kehittynyt positiivisesti, jos sijoittaminen on aloitettu aikaisin ja ostamista on mahdollisesti ajallisestikin hajautettu. Aika tuntuu korjaavan markkinaheilahtelut. Olin kerran yhdessä esikoisen ja hänen luokkakaverin kanssa Koneen hississä ja hän innoissaan kertoi silloin, että hänhän omistaa tämän hissin. Hieman ihmettelin asiaa, ja hän tarkensi, että hänellä on Koneen osaketta. Näinkin nuorena osakkeen omistaminen saattaakin luoda mukavan kipinän ja kiinnostuksen sijoittamiseen. 
Oletteko hankkineet osakkeita lapsillenne? Missä vaiheessa se voisi olla kiinnostavaa? Onko se mielestänne ollenkaan hyvä vaihtoehto? Miksi ei?
Share This