Monet meistä aloittaa sijoittamisen osakemarkkinaan osakerahastoilla. Osakerahastot ovat helppo tapa säästää ja pankin hanakasti tarjoaa näitä rahastosäästämisen vaihtoehtoja. Osakerahastot ovat hyvä vaihtoehto säästää lapsille. Kun päätimme aloittaa säästämistä lapsillemme, valitsimme rahaston ja osakkeiden välillä. Kultapossusäästötilillä emme halunneet lojuttaa rahaa, koska uskoimme että osakemarkkinoilla saadaan parempaa kuin 1%:n vuosittaista tuottoa. Suorat osakesijoitukset ovat, tutkimusten mukaan pitkällä tähtäimellä kannattavammat kuin rahastot, joissa on taas usein korkeat hoitokulut. Osakkeiden hankkiminen maksaa jonkun verran, joten yleensä kannattaa hankkia hieman isommalla rahasummalla niitä, jotta kulut ei nouse suhteessa sijoitukseen liian korkeaksi. Lisäksi osakesijoittamista ei vielä pysty tekemään kuukausisopimuksella, jonka takia osakkeiden ostaminen vaatii meiltä vanhemmilta aktiivisuutta ja enemmän ymmärrystä mihin yhtiöön sijoitta. Tässä suhteessa kuukausisäätäminen rahastoihin tarjoaa matalan kynnyksen aloittaa sijoitustoiminnan. Rahastojen kautta saamme hajautettua riskiä, koska rahastossa on useampi yhtiö edustettuna.
Rahaston valinnassa on hyvä huomioida kulut.  Monessa rahastossa saattaa olla korkeat kokonaiskulut kuten merkintä-, lunastus- ja rahastonhoitokulut. Hoitokulut menee vuosittain, eli jos esimerkiksi rahaston kulu ovat 1,6% vuodesta, niin rahaston arvo pitää noustaa vähintään sen verran, jotta saadaan nollatulos, eli kulut maksettua. Ohessa esimerkkinä miten kulut vaikuttavat tuottoon. Jos esimerkiksi meillä olisi kuluton rahasto tai hyvin matalakuluinen rahasto (esim. indeksirahasto) ja vertailussa osakerahasto, jossa on 1,6% vuosittaiset hoitokulut ja 1% merkintä- ja lunastuspalkkiota.  Sijoittamalla 10000€ kumpaakin rahastoon ja jos markkinat olisivat noudeessa 7% vuodessa, niin kuluttomman rahaston arvo on 10 vuoden päästä n. 19700€, eli se olisi lähes tuplaantunut kun taas vertailurahaston arvo olisi n. 16600€ lähes 16% ja yli 3000€ vähemmän.

Rahastoja on monia, joten päätimme tietyt kriteerit, jonka mukaan valitsemme sopivan. Olemme Danske Bankin asiakkaina, joten tarkistimme ensin pankin tarjonnan. Rahastolla piti olla Morningstar viiden tähden luokitus. Tähtiluokitus asettaa rahastot paremmuusjärjestykseen riskikorjatun tuoton perusteella. Halusimme sijoittaa osakerahastoon, koska tuotto-odotukset ovat pitkällä tähtäimellä suuremmat kuin korkorahastoissa. Oli kuitenkin tärkeätä tietää minkälaisiin yhtiöihin rahasto sijoittaa. Emme halunneet, että siellä olisi tupakkatuotteita, alkoholia tai aseita valmistavia yrityksiä. Halusimme nimenoman valita rahaston, joka sijoittaa meidän arvomaailmaa vastaavalla tavalla. Löysimme täydellisen, kestävän kehityksen yrityksiin sijoittavan, rahaston. Rahasto on myös osoittautunut erittäin kannattavaksi valinnaksi taloudellisesti. Meillä on kuukausittainen summa, joka menee jokaiselle tytölle. Kun sijoitamme kuukausittain, niin hajautamme ajallisesti ostokset eikä markkinoiden heilunta pitkällä aikavälillä vaikuta niin rajusti. Tällä hetkellä esikoisen rahasto on noussut 107,5%, eli olemme tuplanneet hänen säästönsä, ei huono! Keskimmäisen tuotto on 99,55% ja kuopuksen 72,96%. Tässä näkee konkreettisesti, kuinka korkoa korolle efekti toimii. 
Onko teillä joitain hyviä rahastoja valittuna lapsillenne? Onko teillä kriteerejä miten valitsette itsellenne tai lapsellenne sopivan rahaston?
Share This